ZNANOST – Svemirski prostorni podaci u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka

ZNANOST – Svemirski prostorni podaci u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka

Objavio: Paula Bolfan - 01.12.2022.

Sredstvima Tehničke pomoći Programa ruralnog razvoja sufinancirana je izrada studije “Značaj i uloga svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka”

Autori studije su doc.dr.sc Marin Čagalj, mr.sc. Dragan Divjak mag.ing.geod. et geoinf., Antonio Morić-Španić, mag.geogr. i Damir Matić, mag.ing.geod. et geoinf.

.
U fokusu studije su maslinarstvo i vinogradarstvo

”Izradom znanstvene studije Značaj i uloga svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka generiran je pilot-projekt inventarizacije i primjenjivosti inovativnih tehnoloških rješenja u maslinarstvu i vinogradarstvu utemeljenih na uporabi svemirskih prostornih podataka.

U znanstvenoj studiji analizirano je trenutno stanje, izazovi i problemi te budući trendovi razvoja poljoprivrede srednjodalmatinskih otoka s posebnim osvrtom na utjecaj klimatskih promjena na otočnu poljoprivredu.

Studijom su inventarizirane i obrazložene mogućnosti korištenja svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka (Brača, Hvara, Visa i Šolte) s posebnim osvrtom na dvije najzastupljenije poljoprivredne kulture – maslinu i vinovu lozu ” navode autori u samom uvodu studije koju u cijelosti možete pronaći na poveznici.

_________
Autor: Pokret otoka
Naslovna fotografija: Ulrike Leone from Pixabay