ZLARIN – Započelo uređivanje Hrvatskog centra koralja

ZLARIN – Započelo uređivanje Hrvatskog centra koralja

Objavio: Iva Žanetić - 11.08.2020.

Na Zlarinu se europskim novcem uređuje Hrvatski centar koralja. Njime će se dodatno vrednovati višestoljetna baština otoka čiji su stanovnici bili najpoznatiji lovci na koralje na Jadranu. Centar ima i znanstveno-edukativnu svrhu u proučavanju našega podmorja. U pitanju je najveća otočna investicija u šibenskom arhipelagu.

Prema zlarinskoj predaji, na dan polaska u lov na koralje cijelo bi mjesto bilo u svečanom raspoloženju. Zahvaljujući čuvarima tamošnje baštine, tradicija je živa i danas.

– Pokušavamo tu tradiciju nastaviti i ponuditi našim posjetiteljima da vide kako se prije živjelo, kako se išlo u lov na koralje, kako se obrađiva taj koralj, poručila je Sineva Grabić, predsjednica KUD-a “Koralj”, Zlarin.

Taj proces traje otprilike 5 dana – koliko je potrebno da se od crvene morske grančice dobije jedinstven nakit. Uz mnogo strpljenja.

– Jer koralj je organskog porijekla i prilikom obrade – što turpijanjem, što brušenjem – stvara se temperatura i da ne bi pukao, mora se koristit tekućina, u ovom slučaju voda, objašnjava Miro Bešker, suvlasnik obrta.

A vidjeti koralje u njihovu prirodnom okružju dio je projekta uređenja Hrvatskog centra koralja u dvjema starim kamenim kućama.

– Glavni element projekta je prezentacija i zaštita koralja. Da bi naši posjetitelji vidjeli koralje, a osim u kući moći će ih vidjeti i uživo, nabavljamo i brod s ronilicama, najavio je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

U tijeku su građevinski radovi, a kada sve bude gotovo, ovdje će biti prezentacijski centar, mini radionica obrade koralja,ali i mali znanstveno-edukativni kampus.

– PMF nam je zagrebački partner na ovom projektu, oni već rade monitoring koralja, nadamo se studentskoj nastavi barem u ljetnim mjesecima, dodaje Mišura.

Iznimna je važnost ovog projekta za Zlarin. Jer osim uloge u turističkom i znanstvenom razvoju otoka, imat će i onu društvenog otočnog centra.

– Gdje će se sve buduće dobre ideje razvijati, širiti, biti će zapravo pokretač koji će učiniti niz drugih projekata dostupnima našim mještanima, kaže Katarina Gregov, direktorica Turističke zajednice Zlarina.

Osim uređenja Hrvatskog centra koralja, planirana je i obnova otočne ulice od pristaništa do središta mjesta. Pa će Zlarin sljedeće ljeto, kada se planira otvaranje, odati dostojno priznanje svim svojim lovcima na koralje.

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Fotografija: magazin.hrt.hr

Tagovi: , ,