ZLARIN – Vertikalna farma za uzgoj mikropovrća

ZLARIN – Vertikalna farma za uzgoj mikropovrća

Objavio: Andrea Beader - 27.07.2021.

Priča o neobičnoj vertikalnoj farmi za uzgoj mikropovrća na otoku Zlarinu, kojeg Roko Buneta Čikutović plasira krajnjim kupcima

.

Otočani su mislili da njihov mladi sumještanin u vrtu uzgaja svoje mikropovrće. Onda im je morao objasniti da se to sadi na vertikalnoj farmi, na policama, unutra – i da se ne bere. Roko Buneta Čikutović svoje mikropovrće isporučuje krajnjem kupcu u posudici gdje raste. Pa ga se onda škarama izreže koliko količinski treba.

 

Što je mikropovrće ili mikrozelenje?

 

– Od sjemena nastane klica, i kad dalje raste pod svjetlom – nastane mikrozelenje, mikropovrće. U Hrvatskoj je uvriježen naziv mikrozelenje, a vani – microgreens. To je u periodu od, ovisno o kojoj se vrsti radi – 5 do 20 dana. Nakon toga biljka ide u tzv ‘baby leaf’, objašnjava Roko.

I uzgaja se u unutarnjem prostoru, zbog održavanja uvijek jednake temperature i vlažnosti zraka. Pa je Roko, nakon eksperimentiranja gdje i kako je najbolje uzgojiti mikropovrće, napravio, uz pomoć prijatelja, poseban objekt.

– Ideja je baš napraviti veći pogon u istom prostoru. Ne veći prostor, samo još više stalaža sa boljom opremom. Tu je dosta improviziranih stvari ali ide dalje edukacija i oprema, kako bi sve to jednog dana bilo profesionalno, kaže Roko – “Od A do Ž”.

Jer mikropovrće je u gastronomiji izrazito tražena roba. Te su male biljčice prave nutritivne “bombe”! U toj fazi biljka ima najviši koncentrat vitamina i minerala, antioksidansa i ostalog – čak 4 do 60 puta veći. I baš po onoj “od polja do stola” – razvio je Roko suradnju s lokalnim ugostiteljima. Na obostrano zadovoljstvo.

– U startu je jako, jako teško nabaviti mikrozelenje. Takvih stvari je bilo u velikim centrima, ali dok to dođe do otoka izgubi na kvaliteti. Tako da smo odmah prihvatili suradnju s njim. Roko je iz mjesta, svi ga znamo, volimo i pokušavamo što je moguće više njegove proizvode gurati u naše konobe, priča Antoni Biberica, ugostitelj.

.

Mikropovrće

fotografija: Unsplash.

 

Mikro – grašak, suncokret, rotkvica, rikola, cikla…

 

Toni Makale kaže kako je ta priča ‘fenomenalna’. Proizvod je s otoka, sve baziraju na OPG-ovima iz županije. Na tanjuru mikrozelenje odlično izgleda, ekološki je i gostima zanimljivo.

Uzgaja Roko nekoliko vrsta mikropovrća: grašak, suncokret, rotkvice, rikolu, ciklu, crveni kupus, brokulu… Radi i na novim vrstama – začinskom bilju i crvenom amaranthu. Sve su to projekti za iduću godinu. A eksperimentira i s uzgojem i sušenjem jestivog cvijeća.
Zasad je sve isfinancirao uglavnom sam, uz pomoć prijatelja i koristeći županijske poticaje. No, sada kada je pokrenuo pravu proizvodnju, namjerava se prijavljivati i na europske natječaje. I s otoka Zlarina isporučivati male biljčice velike nutritivne vrijednosti.

 

 

__________
Izvor: infovodice.com
Naslovna fotografija: Unsplash.