ZLARIN – Službeno započinje realizacija projekta ”Hrvatski centar koralja Zlarin”

Objavio: Paula Bolfan - 04.07.2018.

Zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta i Paško Rakić sa suradnicima posjetili su danas otok Zlarin u povodu službenog početka realizacije projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“.

U društvu v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petra Mišure, ravnateljice JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije Anite Babačić Ajduk, partnera na projektu i  predsjednika Mjesnog odbora Zlarin Antonija Biberice, obišli su prostore budućeg centra koralja te su zajednički predstavili  aktivnosti koje će se realizirati kroz projekt.

„Iz godine u godinu radimo na dobrobit svih stanovnika našeg grada, kako onih na kopnu, tako i onih na otocima. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu tijekom cijele godine, stvoriti uvjete kako bi građani ostali živjeti i raditi na svom otoku, a vjerujem kako će ovaj projekt tome uvelike doprinijeti“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.
.

Platforma za bolji život

„Projekt nije vezan isključivo za koralje, već  i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu. Važno je da u ove aktivnosti bude uključena i lokalna zajednica sa svojim prijedlozima jer želimo da se  Hrvatski centar koralja Zlarin pozicionira na listi uspješnih projekata Grada Šibenika.“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav bit će opremljen suvremenim tehnologijama poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare preuredit će se u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.
.

Projektom se planira modernizirati život na otoku i povećati kvaliteta turizma

Projektom će se, također, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 kuna s rokom provedbe od 36 mjeseci, od čega je 13.332.404,97 kuna bespovratnih sredstava koje je Grad Šibenik ostvario iz fondova EU u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
.

Provedba znanstvenih istraživanja u akvatoriju Šibensko – kninske županije

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije istaknula je kako će se kroz projekt raditi istraživanja cijelog akvatorija Šibensko- kninske županije s naglaskom na koralje, kao i edukacija djelatnika u turizmu o važnosti samih lokacija.

Predsjednik Mjesnog odbora Zlarin Antoni Biberica iskazao je zahvalnost gradskim vlastima što djeluju kao pokretači života otoka kroz podržavanje niza različitih, većih i manjih, projekata te dodao kako stanovnici Zlarina priželjkuju otvaranje novih radnih mjesta koja će, posebice mladima, omogućiti  ostanak na otoku.

__________
Izvor: Šibenik.hr
Fotografija: Foto Gec