ZLARIN – Revitalizacija kulturne baštine na otoku Zlarinu

ZLARIN – Revitalizacija kulturne baštine na otoku Zlarinu

Objavio: Iva Žanetić - 20.03.2019.

Kuća Kažerma bit će izložbeni prostor koji će uključivati i suvremene tehnologije

– U srpnju 2018. godine Grad Šibenik započeo je s realizacijom projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“. Riječ je o još jednom projektu koji će se na području grada Šibenika realizirati putem bespovratnih EU sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 24,127.147 HRK, od čega je Grad Šibenik ostvario 13,332.404 kuna bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
.

Unapređenje kvalitete života

Istaknuli su ovo iz šibenske gradske uprave dodajući da projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuće Šare i Kažerma. Tako će kuća Kažerma biti izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će sadržavati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina, knjižnicu koja uključuje znanstvene radove, ali i poeziju Vesne Parun. Cjelokupan stalni postav uključivat će pak suvremene tehnologije poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura, audiovizualnih atrakcija, videoigrica i slično. Iz šibenske gradske uprave navode da će Kuća Šare biti preuređena u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

– Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra – ističu iz Grada.

– Iz godine u godinu radimo na dobrobit svih stanovnika našeg grada, kako onih na kopnu tako i onih na otocima. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu tijekom cijele godine, stvoriti uvjete kako bi građani ostali živjeti i raditi na svom otoku, a vjerujem kako će ovaj projekt tome uvelike doprinijeti. Projekt nije vezan isključivo za koralje, već i za revitalizaciju cijelog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu. Važno je da u ove aktivnosti bude uključena i lokalna zajednica sa svojim prijedlozima jer želimo da se Hrvatski centar koralja Zlarin pozicionira na listi uspješnih projekata Grada Šibenika – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
.

Program razvoja otoka

Partneri na projektu su, kako navode iz gradske uprave, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin te Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

– Nakon provedenih pripremnih aktivnosti, izrađene su i na lokacijama provedbe projekta postavljene informacijske ploče sa svim podacima o ulaganju. Nakon uspješno provedenog postupka bagatelne nabave, potpisan je ugovor za izradu tehničkih specifikacija električne brodice koja će se graditi za potrebe projekta, s tvrtkom Golden Compass Yachting d.o.o. Brodica će se koristiti i za prijevoz istraživača i znanstvenika, provedbu interpretacijsko-edukativnih programa za djecu i mlade te organiziranje turističkih tura. Također, potpisan je i ugovor s tvrtkom Građevinski projekt d.o.o. za izradu projektno-tehničke dokumentacije (glavni i izvedbeni projekt) za pristupni put koji sa zlarinske obale vodi do kuća Šare i Kažerma. U tijeku su pripreme za objavu javnog poziva za nabavu radova uređenja kuća Šare i Kažerma s pristupnim putom te monitoringa koraligenske biocenoze. Uz ovaj kapitalni projekt za otok Zlarin, Grad Šibenik ulaže u razvoj infrastrukture na svoja četiri naseljena otoka prijavom na Javni poziv „Program razvoja otoka“ u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – naveli su iz odjela za odnose s javnošću Grada Šibenika.

– Mi se svake godine javljamo na ovaj natječaj i osvajamo bespovratni novac za razvoj infrastrukture naših otoka. Prošle godine smo dobili 370 tisuća kuna za šetnicu na Krapnju, a prije dvije godine 350 tisuća kuna za betoniranje Starog puta na Žirju. Također smo 2015. za gradnju novih dječjih igrališta na ova dva otoka na istom natječaju dobili 396 tisuća kuna. Sada po izričitoj želji mještana Žirja nastavljamo uređenje putova u betonu, dok je Zlarin mjesto u kojem se ponovno otvorila osnovna škola i koji je krenuo u svojevrsno brendiranje suživota s okolišem te će mu sportski park na otvorenom biti dobrodošao – kazao je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika Šibenika.

Projektom sportskog parka otok Zlarin dobit će se tako 250 metara kvadratnih uređenog vježbališta na otvorenom s 10 visokokvalitetnih sprava za sve dobne skupine te vizualno i funkcionalno unaprijediti ovu zapuštenu zemljišnu česticu koja se nalazi uz prometni pješački tok.

__________
Izvor: lokalni.vecernji.hr
Fotografije: tz-zlarin.hr

Tagovi: ,