ZLARIN – Pobjednička ideja u borbi protiv jednokratne plastike došla je sa Zlarina

Objavio: Paula Bolfan - 16.10.2018.

U okviru Adriatic Plastic Challengea, inicijative organizirane od stane udruga Terra Hub, Zona i jedne automobilske tvrtke, odabrana su najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more.

U žestokoj antiplastičnoj borbi, pobijedio je tim „Zlarin – otok bez plastike“ čija je vizija učiniti Zlarin prvim hrvatskim otokom bez jednokratne plastike.
.

FOTO: Terra Hub Croatia

.
Pobjeda će im služiti kao temelj kojim će pokušati zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok Zlarin

Podrijetlom sa Zlarina, Ana Nataša i Ivana, razvile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok. Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo, također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima. Projekt podupire lokalno stanovništvo te turistička zajednica otoka Zlarina.

– Zlarin je otok na kojemu živi dvjestotinjak stanovnika što ga čini idealnim mjestom za pokušaj ovog eksperimenta. Imamo samo jednu samoposlugu i nekoliko kafića i restorana što znatno smanjuje broj ljudi koji trebaju poduprijeti našu ideju. Lokalna zajednica daje nam veliku podršku i jedva čekamo da Zlarin bez plastike zaživi – rekla nam je članica pobjedničkog tima Ana Robb.

.
Tijekom dvodnevnog bootcamp-a odabrani timovi, uz pomoć mentora, projektna su rješenja pretvorili u poslovne modele koristeći metodologije design thinking-a i lean start up-a, te su svoje ideje prezentirali pred stručnim žirijem.

Drugo mjesto osvojio je tim „Adriatic Plastic“ koji je predstavio aplikaciju koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratke plastike, dok je treće mjesto pripalo timu „Microplastic Filter“ koji je prezentirao prototip filtera koji odvaja mikroplastiku u perilicama rublja.

Organizatorice Sandra Vlašić iz udruge Terra Hub  te Petra Počanić iz udruge Zona pojasnile su što timove čeka u budućnosti te pozvale na daljnju suradnju.

– Iako su prva tri tima financijski nagrađena, ovo je bila izvrsna prilika za sve da pretvore svoje ideje u održive modele koji su spremni zaživjeti. U ovoj skupini prepoznali smo golemi potencijal kojeg želimo nastaviti razvijati. Ovo je definitivno tek početak, a udruge Terra Hub i Zona svakako će pratiti i podupirati sve timove na njihovom putu. Još jednom zahvaljujemo na svim prijavama i idejama te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u zaustavljanju zagađenja mora plastikom.

__________
Izvor: Morski.hr
Fotografija: FotoGec