Zlarin će do ljeta 2020. godine imati Hrvatski centar koralja

Objavio: Pokret Otoka - 25.03.2017.

Hrvatski centar koralja Zlarin, projekt održivog razvoja prirodne baštine vrijedan gotovo 21 milijun kuna, predstavili su u četvrtak na otoku šibenski gradonačelnik Željko Burić, zajedno s Matijom Bumbakom i Ivanom Bujas Rupić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Dokumentacija za prijavu projekta na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u četvrtak će biti poslana. Ukoliko sredstva budu odobrena, u jesen bi trebali početi radovi, a završetak projekta očekuje se na ljeto 2020. godine.

Projekt obuhvaća obnovu kuće Kažerma koja će biti pretvorena u posjetiteljsko edukativni centar, kuću Šare koja će postati istraživački centar , uređenje poulno tematskih staza s odmorištima i vidikovcima preko cijelog Zlarina, uređenje puta do kuća Šare i Kažerma i njegovu prilagodbu za osobe s invaliditetom,mjere za praćenje ciljnih vrsta i staništa, nabavu električnih ili hirbidnih brodova te vozila za prijevoz putnika, kao i razne edukacije i prodaju suvenira, piše Šibenski portal.

– Prije više od godinu dana na ovom smo mjestu pričali o Centru koraljarstva. Tada je to izgledalo kao mašta, ali mi smo s malom ekipom koja radi u uredu za gospodarstvo iznjedrili rezultat. Priča o projektu Hrvatskog centra koralja Zlarin se ostvaruje, od Ministarstva tražimo 20 milijuna kuna koji će se uložiti u Zlarin, što bi značilo otvaranje novih radnih mjesta, lakšu komunikaciju i povezanost s gradom, i sve ono što takav  jedan projekt nosi sa sobom – kazao je Burić.

Projekt je osmišljen kroz četiri nivoa koja sveobuhvatno povezuju kuće Šare i Kažerma, mjesto Zlarin s lokalitetima unutar mjesta, cijeli otok povezan stazama, vidikovcima i odmorištima, zajedno s otokom Drvenikom. Drugim riječima, centar će biti generator razvoja otoka, poručila je Bujas Rupić.

– Kažerma će uz izložbeni prostor sadržavati sanitarne čvorove, prostorije za izložbe, druženja i razne aktivnosti. U kući Šare bit će zatvoreni i otvoreni prostor za edukacije i aktivnosti, a na drugom katu bit će hostel sa šest ležajeva namijenjen istraživačima. Uredit ćemo ukupno šest staza dugih preko 15 kilometara koje će biti označene vidikovcima i odmorištima, a svaka će imati i poučno tematski punkt – istaknula je Bujas Rupić.

U planu je i kupnja broda koji bi čitavu godinu mogao prevoziti putnike, a bio bi opremljen ekranom i ronilicom koja će turistima na brodu prikazivati snimku morskog dna. Tu su i dva vozila, jedno za putnike, a drugo namijenjeno invalidima. U ponudi Hrvatskog centra koralja bit će i bickikli.

Glavni projekt napravio je arhitektonski biro ‘Prostor’, muzeološko-muzeografsko rješenje ponudio je ‘Urbanex’, dok je tvrtka ‘Klampfa’ izradila troškovnik za staze i puteve. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

 

Izvor: DalmacijaDanas

Foto: Gec