ZLARIN – Brod za edukativne i istraživačke potrebe

ZLARIN – Brod za edukativne i istraživačke potrebe

Objavio: Andrea Beader - 02.04.2021.

Splitska tvrtka „Pakleni otoci“ d.o.o. gradit će brodicu za edukativne i istraživačke potrebe Hrvatskog centra koralja Zlarin

Ugovor o projektiranju i gradnji plovila, za edukativne i istraživačke potrebe, dugog 12 i širokog 6 metara potpisali su Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Luka Colnago, direktor tvrtke „Pakleni otoci“ d.o.o., u vrijednosti 2,56 milijuna kuna s PDV-om.

– Otoci trebaju sadržaje koji će otvarati perspektive u turističkom, ali prvenstveno i u razvojnom smislu. Koraljarstvo je na Zlarinu ostavilo neizbrisiv trag i to želimo pokazati. Tome će pridonijeti i brodica čiju je izradu Grad Šibenik naručio za Hrvatski centar koralja – kazao je tom prilikom šibenski gradonačelnik Željko Burić dodavši da se cjelokupni projekt realizira zadovoljavajućom dinamikom.

Brodica katamaranskog tipa će biti izrađena od legura aluminija. Namijenjena je prijevozu 12 putnika i dva člana posade.

– Sadržavat će prostor za prijevoz i rukovanje ronilicom na daljinsko upravljanje (ROV) za potrebe provedbe mjera praćenja ciljnih vrsta i staništa, te ekran za prikaz podmorskog djelovanja ronilice.

Brodica će služiti, kako u ljetnim – tako i u zimskim uvjetima, za prijevoz će je moći koristiti i osobe s invaliditetom. Prevozit će istraživače i znanstvenike. Bit će namijenjena i za provedbu interpretacijsko-edukativnih programa za djecu i mlade te organiziranje turističkih tura – rekao je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Luka Colnago, direktor tvrtke Pakleni otoci d.o.o. kazao je da će se poslu pristupiti odmah kako bi se zadovoljio rok isporuke proizvoda od 9 mjeseci.

Inače, ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je 24.127.147,50 kuna. Partneri na provedbi projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

 

 

__________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.