BRAČ | Zemlja za nas treba vas!

Objavio: Pokret Otoka - 25.07.2017.

Zemlja za nas posebna je bračka organizacija. Okupila je mnoštvo entuzijasta koji su zajedno kupili 4 hektara zemlje u srcu otoka Brača, na kojoj sada grade samoodrživo imanje. I sagradili su već poprilično imanje – 2 stambena objekta, kupaonicu, jednu zajedničku kuću za kuhanje i druženje; njihov maslinik broji nekoliko stotina stabala, tu su i voćnjak, vrtovi i još mnogo mnogo životinja. Struju crpe iz solarnih panela, a vodu dobivaju od kišnice. Želja im je da ovo njihovo imanje bude inspiracija mnogima, ali i poligon za edukaciju djece i mladih – o (samo)održivosti, ekologiji, tradicijskim metodama gradnje, o životu. Sve su ovo napravili uz pomoć brojnih volontera sa svih strana svijeta i s jako mnogo ljubavi i pažnje prema okolišu. Baš kao što su prošle godine sagradili, prvi put u nekoliko desetljeća, vapnenicu kraj Pučišća.

No, zadnjih mjesec dana na Zemlji nije bilo lako. Borili su se, kao i svi, sa velikim vrućinama, a tko go je ikada iskusio ljeto u srcu otoka Brača, zna kako je posebno teško kad uprži na Zemlji. Problem sa sušom nažalost nije jedino što ih je “pritislo”. Naime, imali su jednu hitnu evakuaciju sa zemlje zbog požara koji je buknuo jako blizu njihova imanja.
Kanaderi su ih satima nadlijetali i u zadnji čas spasili da se vatra ne spusti na njihovo brižno, godinama stvarano imanje. 

Problem sa vodom bez koje polako ostaju sada ih je doveo u tešku situaciju. Sve akcije, uloženi trud i energija koje su uložili dovedeni su u pitanje, bez vode njihove biljke i stabla ne mogu preživjeti, a ni ljudi naravno ne mogu bez vode.

Situacija je komplicirana zbog činjenice što je zadnji dio puta do zemlje (dužine 550 metara) preuzak za bilo koje veće vozilo ili vatrogasnu cisternu koje bi nam moglo dopremiti vodu u slučaju kada im se potroši kišnica koju prikupljaju. U razgovoru s vatrogascima, iznašlo se sljedeće rješenje – nabava okitenske cijevi u dužini 550 metara na koju bi se vatrogasci mogli spojiti sa cisternom i opskrbiti ih vodom.

Cijena okitenske cijevi na Braču je 29,80 kuna po metru što za 550 metara ukupno iznosi 16.390 kuna. Pored troška okitenske cijevi tu su i dodatni troskovi vode u iznosu cca 9 000 kuna za 80 kubnih metara vode koliko stane u njihovu sad skoro praznu gustirnu.

Obzirom da je situacija urgentna i da jednostavno nisu u mogućnosti izdvojiti toliko novaca za kupnju okitenske cijevi i vode, odlučili su se na akciju za prikupljanje potrebnih sredstava. Prenosimo stoga njihov poziv u pomoć.

Donacije (unutar Hrvatske) uplatite na račun udruge:

Udruga Zemlja za nas
Pod makinu 5,
21 423 Nerežišće
HR1623300031152992728

Pratite stranicu udruge Zemlja za nas na facebooku, kako bi se informirali o stanju donacija i stanju imanja! A možete se i pridružiti posjetom i volontiranjem na imanju!