HVAR – Zašto nam svim treba SERUM?

Objavio: Pokret Otoka - 09.11.2017.

SERUM je nastao zajedno s pričom Pokreta otoka. Jedna od najvažnijih ideja vodilja bila je oživljavanje otočkih zima i međusobno druženje i umrežavanje otočana. Istovremeno s Pokretom rađala se Platforma u Hvaru oko koje su okupili  brojni pojedinci oko istog cilja – oživljavanje svojih zajednica.

 

Kako je nastao SERUM?

Druženjima u Velom Grablju, zapravo i ne znajući, započeli su jedno divno prijateljstvo i otočku priču. Nakon što se san jednog od osnivača Pokreta o brodu koji nas spaja pretvorio u stvarnost, okrunili su prošlogodišnju plovidbu privremenim otvaranjem društveno kulturnog centra na Venerandi. Nazvali su taj otočki vikend SERUMOM. Kometirali su otočani “Morali smo si dati onaj posljednji “šut antihibernacijskog cjepiva” prije nego nas zima okuje svakog na svom otoku, u svojoj realnosti.”

Taj su vikend proveli u nevjerovano pozitivnom okruženju, druženju i zajedničkom stvaranju pravih malih umjetničkih djela od skulptura stvorenih iz otpada s hvarskim plaža, klesanja kamena temeljca DKC-a do pretvaranja neiskorištenog gradskog prostora u pravu malu tvornicu kulture i dobre otočke vibracije. Zabavljali su se uz dobru glazbu, film i kazališnu predstavu, razgledavali prezentacije otočkih umjetnika, međusobno se družili i razmjenjivali otočke priče.

 

Što nas očekuje ove godine na Venerandi?

Ove godine nastavljaju u istom tempu – od 10. – 12. studenog na Venerandi u Hvaru vraćaju se s temom napuštenih objekata na otocima i mogućnosti njihove revitalizacije. Izložba fotografija s desetak različitih otoka ove će godine biti kulisa događanja, okrugli stol mjesto za diskusiju, a cijeli prostor gledalište i plesni podij – sve u jednom.

“Odnos prostora, čovjeka i vremena tema je izložbe fotografija na kojima ćemo vidjeti napuštene tvornice, škole, hotele, ribarske magazine koji su nekada okupljali ljude i kreirali život lokalne otočne zajednice, a sada su tek prazne školjke.

Izložbom tražimo odgovore na pitanja: Što je prostor bez ljudi? Gdje je nestao čovjek? Fotografije su tek ulovljeni trenuci i dokumenti trenutnog stanja koje otvaraju prostor za diskusiju, kritičko promišljanje, interpretaciju i nove ideje. U sklopu bogatog programa osim kreativnih radionica za djecu i odrasle, glazbenih večeri, kazališnih predstava i filmske projekcije organizirat ćemo i Okrugli stol u subotu 11.11 s početkom u 18 sati na temu reciklaže napuštenih prostora na otocima.” Kažu nam Jelena Šoša i Lara Stojanović, iz udruge Platforma koje posljednjih dana marljivo pripremaju sve za doček otočkih gostiju.

 

Koji se projekti događaju na drugim otocima?

Da je ova tema zanimljiva na gotovo svim otocima svjedoči činjenica o broju zaprimljenih fotografija s čak 9 otoka: Murter, Hvar, Pašman, Krk, Vis, Brač, Silba, Korčula i Pag kao i inicijativama na koje su naišli u procesu istraživanja ove teme. Imat ćemo tako ovaj vikend priliku vidjeti što rade Luka mozaika iz Vela luke, kako i gdje ljeti nastaju Graffiti na gradele, kako se provodi međunarodni projekt Umreženi susreti u staroj vinariji u Jelsi… Bit će zaista za svakog ponešto ovaj vikend. Izgleda da je ekipa napravila sve da otočanima nema izlike za nedolazak. Ovaj zimski đir ne valja propustiti jer će bi najavljena pozitiva mogla zaista olakšati ostatak godine na otoku!

Ćirnite u program, isplanirajte si vikend i vidimo se na Venerandi!

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Jelena Šoša i Lara Stojanović