Zaštitimo Lastovo od masovnog turizma

Objavio: Pokret otoka 2020 - 04.02.2017.

Park prirode Lastovo ima svijetlu budućnost u vidu održivog turizma, koji bi ojačan znanjima i vještinama trebao očuvati njegov okoliš, kulturu i tradiciju, zaštititi ga od masovnog turizma, te pomoći da većina prihoda ostaje u lokalnoj zajednici – poruka je s druge po redu Konferencije morskih zaštićenih područja, održane ove srijede u “zelenom” hotelu “Split” u Podstrani gdje su predstavljeni rezultati SEA-Med-a, projekta razvoja održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima koji se odnosio na PP Lastovo, ali i PP Telašćica.

S ciljem da područja prirodnih parkova postanu prepoznatljive turističke destinacije koje potiču očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja, Udruga “Sunce” u suradnji s WWF Adriom i partnerima provela je u protekle tri godine niz aktivnosti koje će znatno biti od koristi Lastovu i Telašćici.

Ostanak na otoku

– Na Lastovu izvan turističke sezone živi između petsto i šeststo stanovnika kojima ovakav projekt daje podršku za daljnji ostanak na otoku. Uz razne održive gospodarske modele upravljanjima parkovima prirode, te donošenje pet strateških dokumenata, radili smo na jačanju kapaciteta ljudi koji upravljaju zaštićenim morskim područjima.

Izrađena je ilustrirana karta Lastova, promotivni video za PP Lastovsko otočje, razglednica iz Telašćice s temom održivog turizma, karta i vodič Dugog otoka, kuharice Lastova i Telašćice, uređene su dvije edukativne staze, kopnena na Lastovu i podmorska na Telašćici, zatim tu je i lastovska karta zvjezdanog neba jer tamo nema svjetlosnog zagađenja, a privatni iznajmljivači prošli su edukaciju o uštedi vode, struje i kompostiranju.

Postavljeni su fotonaponski sustavi i LED rasvjeta u kampovima Skriveni na Lastovu i Barbaroža na Dugom otoku… Do detalja smo razradili planove održivog turizma, a jedan od ciljeva je da glavnina prihoda ostaje lokalnoj zajednici bez čijeg uključivanja je sve ovo nemoguće – kazala je voditeljica cijelog projekta Milena Šijan iz Udruge “Sunce”.

S njom se složio i Martin Šolar, direktor WWF Adria, najavivši nastavak ovog projekta i dalje jer, kazao je, parkovi prirode su živa tkiva o kojima treba neprestano voditi računa.

324 tisuće eura

Projekt se bavio i održivim ribartstvom, svjesni osiromašenog Jadrana ribom zbog prekomjernog i nerazumnog izlova. Tako je u planu uspostava zone bez ribolova, donošenje pravilnika za održivi ribolov, te općenito nadzor i praćenje ribarstva u parkovima prirode s ciljem očuvanja ribljeg fonda, a pratit će se i stanje morske cvjetnice posidonije.

Vrijednost projekta SEA-Med je 324 tisuće eura, a provodio se uz financijsku podršku švicarske MAVA fondacije, FFEM-a, EU, UNEP/MAP i CEPF-a. Nastavak je ovo priče koju su organizacija Sunce, WWF i partneri kao pilot-projekt proveli s nacionalnim parkovima Kornati, Mljet i Brijuni.

Piše: Merien Ilić

Izvor: Slobodna Dalmacija

Fotografija: Wikimedia Commons