ZAŠTITA OKOLIŠA – Osmišljen sustav za izračun ekološkog otiska plovila

ZAŠTITA OKOLIŠA – Osmišljen sustav za izračun ekološkog otiska plovila

Objavio: Andrea Beader - 05.12.2022.

U Hrvatskoj je osmišljen sustav za izračun ekološkog otiska plovila kojeg mogu upotrebljavati vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila

Tim Green Sail organizacije nedavno je razvio način na koji vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila mogu mjeriti svoj ekološki otisak. Ovaj prvi takve vrste Sustav (Vessel Environmental Footprint – VEF), koji su odobrili znanstvenici s Instituta za turizam u Hrvatskoj, pomaže plovilima u određivanju njihovog ekološkog otiska, a također djeluje i kao sustav ocjenjivanja, pokazujući razinu održivosti svakog plovila – prenosi morski.hr

 

Izračun ekološkog otiska plovila

– Najveća prednost izračuna emisija je upravljanje rizicima i prilikama. Ako razmišljamo o dugoročnom bavljenju morem i turizmom, logično je da vodimo računa – kazao je Hrvoje Carić s Instituta za turizam.

Opći cilj VEF sustava jest osvijestiti i smanjiti utjecaj nautičke industrije na okoliš i pomoći pri prijelazu nautičke industrije prema održivoj budućnosti. Sustav ocjenjivanja također omogućava klijentima da donesu informirane odluke o kupnji, što zauzvrat dodatno podržava današnja ekološka nastojanja.

Sustav ocjenjivanja uzima u obzir emisije proizvedene na plovilu, potrošnju energije i vode, kao i proizvedeni otpad kako bi se izračunala finalna ocjena te vidjelo koliko se održivo upravlja pojedinim plovilom.

Kako bi se izmjerio ukupni ekološki otisak plovila, mjere se četiri ključna područja:
.

  • emisije proizvedene na brodu
  • potrošnja energije
  • potrošnja vode
  • otpad proizveden na brodu

Nadalje, VEF sustav također uzima u obzir elemente koji imaju sposobnost neutralizirati ili smanjiti utjecaj plovila na okoliš. To uključuje smanjeno korištenje antifoulinga, prisutnost obnovljivih izvora energije na brodu (solarni paneli, genarator itd.) te postoje li na plovilu mjesta označena za razdvajanje otpada. Starost plovila, koliko često se koristi i kako se koristi (tj. charter ili slobodno vrijeme) također se uzimaju u obzir u VEF sustavu.

Vlasnici plovila trebaju ispuniti kratak upitnik, koji potom omogućava Green Sailu sustavu da izračuna individualnu ocjenu. Ocjene se daju vlasnicima plovila, što im omogućuje da ponosno pokažu svoja verificirana plovila klijentima.

Mnoge prednosti usvajanja sustava ocjenjivanja uključuju poboljšanu reputaciju, kulturu tvrtke i vjerodostojnost brenda, smanjene operativne troškove, unaprijeđeni tijek opskrbnog lanca te poboljšanu transparentnost.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels