ZAŠTITA I POZNAVANJE MORA – Aplikacijom ‘plavo oko’ sudjeluj u zaštiti i poznavanju Jadranskog mora

ZAŠTITA I POZNAVANJE MORA – Aplikacijom ‘plavo oko’ sudjeluj u zaštiti i poznavanju Jadranskog mora

Objavio: Paula Bolfan - 10.07.2018.

”Plavo oko” – aplikacija putem koje saznaješ više o morskim vrstama ili prijavljuješ onečišćenje

Prirodoslovni muzej Rijeka izradio je Plavo oko, mobilnu aplikaciju posvećenu zaštiti i poznavanju Jadranskog mora.  Putem aplikacije moguće je saznati više o biljnim i životinjskim vrstama slanjem fotografije ili prijaviti onečišćenja. ????
.

Što je plavo oko i kako ga koristiti?

Krenite u akciju putem aplikacije Plavo oko, te sudjelujte u zaštiti i poznavanju Jadranskog mora! Putem aplikacije doznajte više više o biljkama i životinjama u moru!

Fotografirajte problem, pošaljite opis i administrator Plavog oka odmah će dobiti informaciju i proslijediti je specijalisti za određenu vrstu organizma ili odgovornoj službi koja će brzom akcijom ukloniti eventualno onečišćenje. U najkraćem mogućem roku vi ćete dobiti povratnu informaciju, doznati o kojoj se vrsti radi, njezinoj biologiji i ekologiji kao i o rješenju problema, ako se radi o onečišćenju.
.

PLAVO OKO

Plavo oko je aplikacija namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i onečišćenju mora s ciljem povećanja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti. Svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili na, i u moru, dok šeće, planinari, roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša. Prilikom susreta s nepoznatom, zanimljivom ili potencijalno opasnom vrstom možete doznati što ste vidjeli, da li je vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna.

Vašom prijavom na aplikaciju Plavo oko i popunjavanjem podataka, dobit ćete u najkraćem roku informaciju o vašem opažanju u prirodi, neobičnom događanju ili snimljenoj vrsti uz morsku obalu, u ili na površini mora. Istovremeno, zabilježenim podacima stručnjaci dobivaju korisne podatke koji im služe u daljnjim istraživanjima i povratnim podacima o snimljenoj vrsti ispravno informiraju javnost.

Dostavljanjem fotografija i podataka građani aktivno sudjeluju i pomažu u znanstvenim istraživanjima (Citizen Science), čime se postiže bolji pregled kretanja određenog organizma i učinkovitije poduzimanje mjera u zaštiti Jadranskog mora.

Svrha korištenja aplikacije je uzajamna brza informacija i obrazovanje građana kao i učinkovito djelovanje odgovornih službi i stručnjaka u rješavanju mogućih problema u zaštiti Jadranskog mora. Uzajamnim prijenosom informacija stvara se potpunija slika o stanju bioraznolikosti i kretanjima mogućih opasnih vrsta.
.

__________
Izvor: Plavo Oko
FotografijaPlavo Oko