ZAKON O OTOCIMA – Osvrt ministrice Gabrijele Žalac na novi zakon o otocima

Objavio: Paula Bolfan - 05.11.2018.

Prošlog je vikenda na Hvaru održana sjednica Vlade na kojoj se donio novi Zakon o otocima. Ministrici Žalac smo postavili nekoliko pitanja o Zakonu…

Gabrijela Žalac je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Rođena je 1979. godine u Vinkovcima, a zvanje diplomiranog ekonomista je stekla na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, na smjeru financijskog menadžmenta. Udana je, ima troje djece i trenutno je na doktorskom studiju menadžmenta na prethodno spomenutom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.
.

Je li Zakon uspješno donesen?

Danas smo na sjednici Vlade usvojili konačni nacrt prijedloga Zakona kojeg šaljemo u Hrvatski sabor i očekujem da će do kraja ove godine biti usvojen i da stupa na snagu s 01.01.2019. godine, kako smo i predvidjeli.
.

Kada možemo očekivati donošenje pravilnika?

Sve će biti u rokovima, onako kako smo u Zakonu i predvidjeli, i duboko sam uvjerena da će biti i prije samih rokova. Očekujem, zaista, da i naše Ministarstvo i svi resori u Vladi, koji su nadležni svatko u svom segmentu, da što prije provedemo mjere, koje smo zacrtali, u djelo.
.

Dakle, očekujemo odgovornost i onih koji su radili Nacrt, kao i onih koji sujeluju u njegovoj provedbi; naravno, i samih otočana?

Tako je. Zaista sam zadovoljna Zakonom jer su sudjelovali svi, i šira javnost i moje Otočno vijeće, radna skupina od 60 članova. Želim se ovim putem zahvaliti svima i uvjerena sam da će saborski zastupnici, do usvajanja Zakona na drugom čitanju, usvojiti sve prijedloge.
.

Razgovor pogledajte ovdje:
.
__________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Maja Jurišić / Pokret Otoka