ZAKON O OTOCIMA – Još jedan dan za dostavu prijedloga izmjena na e-savjetovanje

Objavio: Maja Jurišić - 22.06.2018.

Od kada se Zakon o otocima našao na javnom savjetovanju 7. lipnja 2018. godina u njegovo komentiranje uključili su se brojni pojedinci, organizacije i institucije. Svoje prijedloge i komentare moežete uputiti najkasnije sutra nakon čega će iste biti upućene u proceduru te će se objaviti izvještaj o zaprimljenim komentarim u roku od mjesec dana odnosno zaključno s 23. srpnja 2018. godine.

 

Što je e-savjetovanje i kako mogu sudjelovati?

 

Želite li se uključiti u otvorena savjetovanja i komentirati nacrte zakona, drugih propisa i akata, to možete učiniti u 2 jednostavna koraka:
 1. Najprije se morate registrirati odnosno otvoriti korisnički račun, bilo kao pojedinac ili organizacija/institucija.
Ako već koristite uslugu e-Građani, možete se registrirati u e-Savjetovanja koristeći taj račun putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava).
 1. Nakon što se registrirate, prijavite se u aplikaciju koristeći svoj korisnički račun.
Nakon što otvorite korisnički račun, na e-mail adresu koju ste ostavili pri registraciji stići će Vam obavijest o svakom novom otvorenom savjetovanju, s podacima koji uključuju:
 • naziv savjetovanja
 • kratak sažetak
 • rok do kojega možete ostaviti svoj komentar
 • rok u kojem tijelo javne vlasti planira objaviti izvješće o provedbi savjetovanja
 • poveznicu na samo savjetovanje

Želite li sudjelovati, otvorite poveznicu i odmah ćete biti preusmjereni na savjetovanje i možete početi komentirati.

I bez kreiranja korisničkog računa možete pregledavati sva objavljena savjetovanja, pristigle komentare, objavljena informiranja te izvješća o provedenim savjetovanjima.

 

Općenito o Zakonu o otocima

Zakon koji je bio na snazi posljednjih 20 godina u većem dijelu se nije ni provodio. Naime, važno je naglasiti da je Zakon o otocima općenito kompleksan jer pokriva specifičan geografski dio i multisektorski zadire u gotovo sve pravce otočnog života i razvoja. Zakon svojim djelokrugom pokriva rad gotovo svih Ministarstava što mu otežava konkretnu provedbu. Mišljenja smo da će biti potrebno uložiti dodatne napore u koordinaciju svih nadležnih tijela, kako horizontalno tako i vertikalno, da bi se uzele u obzir stvarne potrebe lokalne otočne zajednice.

Važno je napomenuti da je donošenje Zakona o otocima sada u završnoj je fazi no to je samo jedan mali dio odrađenog posla. Predstoji nam puno veći i zahtjevniji posao, a to je njegova učinkovita provedba. Za kraj važno je istaknuti da je Hrvatska uz Finsku, jedina zemlja u Europi koja ima Zakon o otocima.

 

Prijedlog izmjena nacrta Zakona o otocima, Pokret otoka

S obzirom da smo aktivno sudjelovali u radnoj skupini za izradu Zakona o otocima, u samom procesu uvrštene su brojni naši prijedlozi i komentari od kojih ističemo uvođenje otočnih koordinatora i otočnih prioritetnih područja, poticanje zadrugarstva i društvenog poduzetništva te uvrštenje predstavnika civilnog društva u daljnji razvoj planskih dokumentacija i stručna radna tijela.

Ipak, dodatnih primjedbi na Zakon imamo, a ističemo najvažnije:

 

 • definiciju otočanina s prebivalištem na otoku proširiti i na one koji maju privremeno boravište na otoku
 • povećati subvencioniranje pitke vode s 5m3 na 7m3 te definitivno omogućuavanje subvencija svima uključujući i one koje se bave turističkom djelatnošću
 • uvođenje subvencija na odvoz otpada s otoka
 • po potrebi uvrstiti otočne razvojne dionike i znastvenu zajednicu prilikom sklapanja otočnog razvojnog sporazuma kojeg predlažemo da se sklapa između najmanje 2 JLS-a, a ne tri kako je predloženo Nacrtom Zakona….

 

Za kraj još jednom imamo potrebu zahvaliti svima koji su se aktivno uključili u izradu i komentiranje Zakona o otocima te svojim angažmanom doprinijeli izradi kvalitetne podloge za daljnji razvoj. Osobito smo zadovoljni suradnjom s Ministarstvom regionalnog razvoja te Upravom za otoke koja je prepoznala važnost uključivanja ljudi koji žive na otocima i koji već dugo godina promišljaju održivi razvoj otoka. Smatramo da je pred nama vrijeme promjena koje će značajno utjecati na razvoj otoka i otočana i da se svaki pojedinac kojem je stalo do građenja otočne budućnosti treba uključiti u daljni rad na razvojnim i inim dokumentima.

__________

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Pokret otoka