ZAGREB – Održana konferencija „Može li hrvatski turizam 365? – kreativa i nove tehnologije“

Objavio: Paula Bolfan - 25.09.2019.

Što povezuje umjetnu inteligenciju i turizam? Kako kreirati autentična turistička iskustva i istaknuti se među konkurencijom? Što je potrebno da bi dobra ideja postala jedinstveni turistički proizvod? Kako razvijati cjelogodišnje poslovanje?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja donijelo je treće izdanje konferencije o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365? – kreativa i nove tehnologije“, koja se održala u Zagrebu – prenosi HrTurizam.

.
Međunarodna konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365“ održala se u Sheraton Zagreb Hotelu, a ovogodišnja tema konferencije bila je „Kreativa i nove tehnologije“

Organizatorica konferencije i direktorica Julius Rosea Ivana Kolar naglasila je kako je u realizaciji vizije cjelogodišnjeg turizma potrebno zajedničko djelovanje svih dionika, kako bi uskladili viziju i ciljeve i svi „pucali na isti gol“. „Cjelogodišnji turizam nam mora biti cilj, prije svega zbog njegove održivosti. Nitko ne očekuje da turizam funkcionira baš svih 365 dana, ali moramo ojačati pred i posezonu i aktivirati kontinentalne dijelove zemlje. To podrazumijeva personaliziranu ponudu, autentičnu i baziranu na kreativnosti“, rekla je Kolar i dodala da Istra i Zagorje prednjače u turističkoj ponudi koja ne ovisi isključivo o sezoni.

„Iako bilježimo dobre turističke pokazatelje, vrijeme dvoznamenkastog rasta je iza nas i ulazimo u razdoblje u kojem ćemo se morati doslovno boriti za svakog gosta. Međutim, trebamo biti svjesni da taj gost više nije tradicionalni turist motiviran samo suncem i morem na kojeg smo navikli i prema kojem smo dominantno kreirali turistički proizvod. Današnji moderni turisti bukiraju u zadnji čas, dinamični su, ne zadržavaju se dugo na jednoj destinaciji i putuju tijekom cijele godine. U potrazi su za autentičnim doživljajem, žele upoznati mentalitet, način života i tradiciju lokalnog stanovništva. U tom procesu digitalne tehnologije imaju ključnu ulogu“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na konferenciji „Može li hrvatski turizam 365? – kreativa i nove tehnologije“.

.
Kao ključna tri problema domaćeg turizma Kovačević je apostrofirao lošu smještajnu strukturu, odnosno nedovoljno hotelskih kapaciteta, deficit kvalitetne radne snage i preveliku sezonalnost, a rješenje vidi u kontinuiranom ulaganju u kvalitetu i razvoju specifičnih, cjelogodišnjih oblika turizma.

Ministar turizma Gari Capelli je rekao se prije tri godine dogodio pomak jer smo počeli govoriti o turističkoj godini, a ne sezoni. „Taj iskorak se nije dogodio slučajno, već je plod konzistentne turističke politike javnog i privatnog sektora. Hrvatska je krenula u smjeru 365, pronašli smo modele da prihode dignemo prihode u ovoj godini, a to puno govori o radu turističkih djelatnika“, poručio je Capelli.

Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a naglasio je da je Hrvatska danas uspješna turistička zemlja, ali da se uvijek može više i bolje. „Glavninu prometa bilježimo u četiri ljetna mjeseca, ali raste nam i pred i posezona. To je rezultat rada svih turističkih djelatnika i institucija. U prvi plan stavljamo segmente turističke ponude koji nisu ovisni o suncu i moru poput zdravstvenog, kulturnog i poslovnog turizma“, izjavio je Staničić, uz napomenu da kontinent ima veliki potencijal za rast i da se zato ulaže puno sredstava u promoviranje kontinentalne ponude.

Svoja su iskustva sudionicima predstavili – James Chappell, globalni poslovni direktor tvrtke Horwath HTL, jednog od najvećih svjetskih brendova za savjetovanje u turizmu i ugostiteljstvu iz Londona, Caroline Couret, osnivačica i direktorica Creative Tourism Network® organizacije za kreativni turizam iz Barcelone, Chelo Escabias, osnivačica i direktorica North Incoming Service, prve incoming turističke agencije u Baskiji koja je sudjelovala u razvoju promocije Bilbaa,  Bruno Walter iz ITB Advisoryja i drugi.

.
Caroline Couret, Creative Tourism Network: Kreativni turizam govori o ljudskim vrijednostima, autentičnosti i kreativnosti

„Nikada nije bilo više informacija koje moramo procesuirati od jednom, više kontakata uspostaviti i više odluka donijeti nego danas. S druge strane, vremena za to nikada nije bilo manje. Jedini način da se uhvatimo u koštac s problemom je da se oslonimo na neki oblik umjetne inteligencije.“, dodao jeMarko Lukičićiz Jadranka Grupe i Acquainta. 

Bruno Walter iz ITB Advisoryja naglasio je sljedeće: „Danas svi govore o overturizmu kao rezultatu toga što se sav turizam odvija u samo nekoliko mjeseci u godini i to samo na „nekim“ mjestima. Naš je izazov pronaći skrivena blaga i prvake u Hrvatskoj i spojiti ih doživljajima i individualizmom koji današnji putnici traže.Tako ćemo moći stvoriti turizam 365 dana u godini. To nije uvijek lako, ali na kraju puta bit će nagrađeno“.

James Chappell iz Horwath HTL London je zaključio: „Kada govorimo o cjelogodišnjem turizmu, glavni izazovi i problemi s kojima se turističke zemlje i destinacije susreću su ulaganja i očekivanja. Ako želite imati ponudu za cjelogodišnji turizam, u destinaciji je potrebno imati infrastrukturu koja će se nositi s tim: zrakoplovne linije, smještaj, atrakcije koje djeluju cijele godine, stalnu promociju, procese i bavljenje s gostima. To sve treba financirati i dolazi s elementom rizika. Potrebna je određena količina vjere i odlučnost za krenuti tim smjerom”

__________
Izvor: HrTurizam
Naslovna fotografija: HGK