Zadar: Prilika za sve otočne proizvođače

Objavio: Pokret Otoka - 03.05.2017.

Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša i Zadarska županija, UO za poljoprivredu organiziraju prezentacije projekta „Hrvatski otočni proizvod“ za sve postojeće i potencijalne otočne proizvođače s područja Zadarske županije te sadašnje i buduće organizatore manifestacija, koje u svom programu imaju ili su zainteresirani imati izlagače s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ s područja Zadarske županije.

Osim promocije projekta, pojasniti će se procedure dodjele oznake, predstaviti primjeri dobre prakse i mogućnosti (su)financiranja troškova za troškove ishodovanja oznake i sudjelovanja na manifestacijama od strane Grada Zadra, otočnih općina i/ili Zadarske županije.

Isto tako, prezentacija je namijenjena pravnim i fizičkim osobama u djelatnosti turizma u cilju obogaćivanja svoje ponude, a budući i Ministarstvo turizma svojim javnim pozivom Konkurentnost turističkog gospodarstva dodjeljuje potpore vezane za plasman otočnih proizvoda.

Prezentacija će se održati u petak, 5. svibnja 2017. godine, u velikoj dvorani IMPACT centra, Put Stanova bb, Zadar, s početkom u 11,00 sati.

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije. 

Projekt je pokrenut 2007. godine, a ukupno je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo 219 proizvođača (od kojih je 18 ekoproizvođača i 25 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka
Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

 

Izvor: Dalmacija Danas