ZADAR – Od 10. do 17. listopada posjetite izložbu pacijenata PB Ugljan

Objavio: Paula Bolfan - 09.10.2019.

Na temu „Prevencija samoubojstva“, a u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru 10. listopada otvorena je izložba na kojoj su radove predstavili i pacijenti Psihijatrijske bolnice Ugljan

Autori izloženih rukotvorina, koje su nastale uz puno ljubavi, volje i strpljenja, pacijenti su i korisnici usluga zdravstvene i socijalne skrbi koji su ponosni na svoje sudjelovanje u ovoj već tradicionalnoj izložbi jer imaju priliku javnosti pokazati svoju kreativnost koja pridonosi njihovom samopouzdanju – prenose Naši školji.

.
Smanjimo stopu samoubojstva i brinimo o svom mentalnom zdravlju!

Izložbu je 14. put zaredom organizirala Opća bolnica Zadar – Odjel za psihijatriju u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, Domom za odrasle osobe sv. Frane u Zadru, Domom za odrasle osobe u Zemuniku, Psihijatrijskom bolnicom Ugljan, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Domom za starije i nemoćne Zadar.

Glavni cilj kampanje obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je smanjenje stope samoubojstava u cijelom svijetu. Da bi se to postiglo, potrebna je prevencija mentalnih bolesti, smanjenje stigme povezane s duševnim bolestima i poboljšan pristup skrbi o mentalnom zdravlju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, činom samoubojstva svake godine umre više od 800.000 ljudi.

Izložbu je otvorio voditelj Volonterskog centra Josip Vidov, a radovi se mogu razgledati do 17. listopada.

___________
Izvor: Naši školji
Naslovna fotografija: Naši školji / Narodni muzej Zadar