CRES: Inovativna proizvodnja čistog vodika iz otpada

projekata

Tvrtka Active Solera, vođena vizijom održive budućnosti, planira pokrenuti revolucionarnu proizvodnju čistog vodika iz otpada na otoku Cresu. Ovaj projekt predstavlja korak prema prelasku na obnovljive izvore energije, što bi moglo imati značajan utjecaj na energetsku neovisnost i ekološku održivost Hrvatske.

Direktorica tvrtke Active Solera, Ivana Jukić, ističe kako je ovo prilika za Hrvatsku da postane prva država u Europi koja bi svoj otpad pretvarala u čisti energent. S timom znanstvenika i inženjera sudjelovala je u Francuskoj na razvoju tehnologije koja omogućuje pretvaranje komunalnog otpada u vodik. To bi moglo promijeniti način na koji se tretira otpad i koristi energija u zemlji.

Osim ekoloških benefita, ova inicijativa ima potencijal značajno poboljšati kvalitetu života građana. Pružala bi im čistiju okolinu i smanjila ovisnost o tradicionalnim izvorima energije. Otok Cres odabran je kao prvo mjesto za implementaciju ovog projekta, što će dodatno potaknuti razvoj lokalne ekonomije.

U nastavku pročitajte intervju koji je direktorica tvrtke Ivana Jukić dala za portal Financije.hr.

Zašto ste baš na Cresu odlučili inicirati taj projekt i koliko je on značajan za Hrvatsku?

“Ovo je prilika za Hrvatsku da postane prva država u Europi koja bi svoj otpad pretvarala u čisti energent. Tražili smo sredinu koja proaktivno razmišljala o energetskoj tranziciji, a isto tako smo htjeli pokazati ovakav sustav na izoliranom području kao što je to otok. Znamo da u Hrvatskoj ne smiju postojati odlagališta otpada na otocima pa stoga otočkoj populaciji zbrinjavanje otpada predstavlja veći trošak nego što je to slučaj na obali. Zato smo krenuli baš s takvim lokalitetom. Tamo smo naišli na sinergiju s lokalnim partnerima”.


Koliko vodika planirate proizvoditi godišnje?

“Ideja je da iskoristimo ukupnu količinu nereciklabilnog otpada koji se generira na arhipelagu Cres-Lošinj i da se iz toga proizvede između 800 i 900 tona vodika godišnje. Kada razmišljamo o korištenju tog vodika kao energenta niskougljičnog za proizvodnju čiste energije onda to predstavlja petinu ukupne potrošnje arhipelaga. Ono što je interesantno kod takve proizvodnje energije je da iz vodika energiju možemo proizvesti u bilo koje doba dana, čak i noću kada ne možemo koristiti solarnu energiju ili druge obnovljive izvore energije. Zato pridonosimo stabilizaciji elektro-energetske mreže na samom otoku uz činjenicu da rješavamo i drugi problem kao što je zbrinjavanje otpada kako bismo ponudili čišći i sigurniji okoliš”.

Za što će se koristiti vodik koji ćete dobiti iz otpada?

“Vodik će se koristiti za električnu energiju. Oko 900 tona vodika godišnje je zapravo velika količina za taj lokalitet. Naša ideja je pretvaranje tog vodika, koji je zapravo vektor energije, u električnu energiju i to nam ima apsolutno smisla na lokaciji kao što je otok koja je zapravo povezana na elektro-energetsku mrežu putem podvodnih kablova. Mi tako doprinosimo proizvodnji čiste energije na samom otoku i to u doba kada drugi izvori energije to ne mogu ponuditi”.

S kim sve surađujete na tom projektu i postoji li neka posebna vrsta otpada koji planirate koristiti?

“Na projektu sudjeluju Cres i Lošinj, zapravo komunalno poduzeće na ta dva otoka i tako se rješava veliki problem. To nije problem samo na otoku, to je problem u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u cijelom svijetu. Kako zbrinuti otpad i kako to napraviti tako da sačuvamo naš okoliš? Ova tehnologija koju sam donijela iz Francuske može riješiti taj problem. Što se tiče tipa otpada, mi smo agnostični prema tome, ali uglavnom su to nereciklabilne frakcije otpada. To znači da mogu biti razne vrste otpadne biomase koju je teško zbrinuti jer su to voluminozni komadi nastali nakon održavanja zelenih površina i šuma. Isto tako, možemo koristiti plastiku koja se ne može reciklirati i ostatke komunalnog otpada koji bi završio na odlagalištu bez mogućnosti za ponovno korištenje ili recikliranje”.

U kojoj fazi je sada vaš projekt?

“Trenutačno prolazimo kroz fazu dokumentacije i dozvola koje su potrebne da bismo mogli graditi pogon. Ti procesi traju određeno vrijeme. Mi se trudimo to izvesti što brže. Prototipno postrojenje za tu tehnologiju postoji i nešto je kompaktnije od postojećih rješenja zato što koristi direktnu sunčevu energiju kako bi se otpad pretvorio u čisti vodik. Moram naglasiti da u tom procesu nema otpadnih materijala.

Smatramo da je naša uloga da educiramo nadležna tijela o toj tehnologiji i na koji način ona funkcionira. Takav tip tehnologije pridonosi proizvodnji čiste energije bez štetnih emisija, ne utječe ni na zrak, ni na tlo, a ni na okoliš. Dakle, iz otpada mogu nastati proizvodi koji imaju smisla na tržištu. Proces ishođenja dozvola za tako nešto traje određeno vrijeme. Mi smo više od 24 mjeseca u procesima i dobili smo određene dozvole. Nadamo se početku gradnje na jesen ove godine.

Imamo i jedan prijedlog koji ćemo ubrzo iznijeti nadležnim tijelima kako bismo omogućili da takve inovativne tehnologije brže dođu u fazu testiranja. To je sandbox unutar kojeg bi inovativne tehnologije imale lakši put prema dobivanju dozvola kako bi se neke hipoteze potvrdile pa onda u slučaju potvrđenih hipoteza možemo razmišljati kako taj proizvod regulirati. To je nešto što interno pripremamo i što ćemo uskoro prezentirati”.

Što nakon Cresa? Planirate li nešto slično i u drugim dijelovima Hrvatske?

“Plan je da se ovaj projekt širi i na ostatak Hrvatske. Nakon što s postrojenjem koje će biti na otoku Cresu pokažemo sve koristi takvih tehnologija, mi zapravo očekujemo da će to prepoznati i drugi veći gradovi. Možemo uzeti za primjer Zagreb, kada bi riješili pitanje zbrinjavanja otpada tim tehnologijama, ta investicija bi bila manja od investicije koja se ulaže za izgradnju nove knjižnice. Tako bi svi gradovi imali manje okolišnih problema. Proizvodili bi čisti energent i gorivo, znamo da se vodik može koristiti i kao gorivo, te građanima pružili život kakav zaslužuju”.

Jeste li dobili ikakvu financijsku pomoć ili poticaj?

“Projekt je dio Doline vodika Sjeverni Jadran koji je europska inicijativa, odnosno inicijativa tri države – Hrvatske, Slovenije i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji. Naš projekt je dio tog konzorcija u kojem je 37 partnera primilo ukupnu subvenciju od 25 milijuna eura. Ta sredstva možemo smatrati nekakvom početnom točkom koja nije dovoljna da razvijemo ekonomiju vodika, ali je prvi korak. Odlična stvar je što su politički vrhovi sve tri države podržali ovu inicijativu tako da se mi nadamo i očekujemo da će se iz nacionalnih sredstava isto tako podržati razvoj ovih strateških projekata”.

_____________________________________________

Izvor: Financije.hr

Fotografija: Pixabay

Primorsko-goranska županija: Sporazum o provedbi teritorijalne strategije razvoja otoka

Primorsko-goranskoj županiji dodijeljeno 31,7 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Integriranog teritorijalnog programa 20021.-2027. za razvoj otoka

Sredstva su namijenjena za projekte ulaganja u održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora. Unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture na otocima, kao i valorizaciju kulturne baštine te razvoj kulturnih usluga na otocima. Ali i poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljiv izvora energije na otocima.

Sporazume su obalno-otočnim županijama u Zadru uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić. U ime Primorsko-goranske županije sudjelovao je pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

Pored toga, na svečanosti je uručen i ugovor o sufinanciranju županijskog projekta “Uređenje zgrade Doma zdravlja u Loparu – energetska učinkovitost” iz Programa razvoja otoka 2024. vrijedan 58.500 eura.

Izvor i naslovna fotografija: pgz.hr

HEP: Projektima energetske tranzicije do 2030. godine 50 % više struje iz obnovljivih izvora energije

HEP do 2030. namjerava povećati udjel obnovljivih izvora energije u proizvodnom portfelju za 50 %. Također, povećati godišnju proizvodnju iz obnovljivih izvora energije s 6 na 9 milijardi kilovatsati u odnosu na baznu 2017. godinu.

Sunčana elektrana

Od 2019. do kraja 2023. u HEP-ov proizvodni portfelj uključena je vjetroelektrana Korlat, snage 58 megavata, te 8 sunčanih elektrana, ukupne snage približno 30 megavata – Kaštelir 1 i 2, Vis, Marići, Kosore Jug (Vrlika), Stankovci, Obrovac i Donja Dubrava. Trenutačno, ukupna snaga sunčanih i vjetroelektrana u sustavu HEP-a iznosi gotovo 90 megavata.

Ovih dana u probni rad ulazi sunčana elektrana Jambrek (5 megavata) kod Vinice u Varaždinskoj županiji. S druge strane, sunčana elektrana Radosavci (9,9 megavata), na području grada Slatine, izgrađena je i čeka priključenje na mrežu.

Obnovljivi hibridni energetski park u Korlatu

U izgradnji su sunčane elektrane Dugopolje (10 megavata) i Črnkovci (8,5 megavata) kod Donjeg Miholjca. To su prve elektrane koja se gradi na temelju sporazuma o suradnji koje je HEP sklopio s više jedinica lokalne samouprave. U tijeku su natječaji za izgradnju sunčanih elektrana Lipik (5 megavata) i Unije (1 megavat). Također, u pripremi je izgradnja sunčane elektrane Korlat, snage 75 megavata, koja će s postojećom vjetroelektranom Korlat činiti obnovljivi hibridni energetski park.

Sunčane elektrane na krovovima HEP-ovih zgrada

HEP istovremeno instalira sunčane elektrane na krovove svojih zgrada. Do sada ima već 64 integrirane sunčane elektrane, od koje je najveća, snage 370 kilovata, postavljena na objekte u krugu Termoelektrane Plomin. Ove je godine počeo novi investicijski ciklus u postavljanje dodatnih 108 integriranih sunčanih elektrana.

Hidroelektrane

Unatoč intenzivnim ulaganjima u sunce i vjetar, u narednom razdoblju najvažniji obnovljivi izvori u sustavu HEP-a ostat će hidroelektrane. U rekonstrukciju i revitalizaciju hidroelektrana HEP je do sada uložio nešto više od trećine od planiranih više od 600 milijuna eura.

Rezultat ovog investicijskog ciklusa bit će produljenje životnog vijeka, efikasnija proizvodnja te povećanje ukupne snage 12 hidroelektrana za 180 megavata i godišnje proizvodnje za čak 350 milijuna kilovatsati. U tijeku je revitalizacija HE Senj, vrijedna 74 milijuna eura. Također, u pripremi su projekti revitalizacije HE Varaždin, HE Rijeka te HE Orlovac.

Najveći HEP-ov projekt

Od projekata izgradnje novih hidroelektrana, najvažniji je dogradnja Hidroenergetskog sustava Senj. Naime, u tijeku su radovi na izgradnji tunela i kanala Bakovac-Lika. S ukupnim povećanjem snage od 412 megavata i ulaganjima od oko 500 milijuna eura, to je najveći projekt HEP-a od osamostaljenja Hrvatske. U Lici je u suradnji s Končarom u tijeku izgradnja male hidroelektrane Otočac, snage 1,5 megavata.

Razvoj novih tehnologija

Osim u obnovljive izvore, HEP grupa će i dalje snažno ulagati u prijenos i distribuciju električne energije. A sve s ciljem prihvata povećane proizvodnje iz sve većeg broja novih obnovljivih izvora u sustavu, a u skladu s nacionalnim prioritetima i prioritetima Europske unije. Nakon što je prošle godine uspješno dovršen Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža, najvećim dijelom sufinanciranim bespovratnim sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj, nedavno je sklopljen ugovor o dodjeli sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. za nove projekte u distribuciji električne energije.

U HEP-u se prate i sve novije tehnologije. U pogonu su 3 baterijska sustava za pohranu energije: u zgradi u sjedištu HEP-a u Zagrebu, u sklopu sustava e-punionica na odmorištu Vukova Gorica i uz sunčanu elektranu Vis. Nova 3 baterijska sustava planiraju se na otocima Unije, Cres i Lošinj. Na lokaciji Kombi termoelektrane Jertovec razmatra se opcija hibridnog postrojenja za skladištenje energije koje se sastoji od baterijskog sustava i elektrolizatora sa spremnikom zelenog vodika. Važan dio energetske tranzicije predstavlja i sektor prometa, gdje je HEP širom Hrvatske, pod brendom ELEN, postavio više od 260 javno dostupnih punionica za električna vozila.

Zelena električna energija

Zelena električna energijea (ZelEn) je proizvod HEP Opskrbe, električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Sredstva prikupljena prodajom ZelEna, prikupljaju se u posebenom fondu i predviđena su isključivo za ulaganje u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije integriranih u građevine koje koriste ustanove javnog sektora u djelatnostima odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Donirane projekte realizira HEP ESCO, član HEP grupe.

U sklopu 5. donacijskog ciklusa Zelen, realizirana su 2 projekta na području Varaždinske županije.
U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu ugradnjom dizalice topline napravljen je korak prema suvremenijem i učinkovitijem sustavu grijanja, zamjenjujući postojeće plinske kotlove. Projekt će omogućiti godišnju uštedu od oko 280 tisuća kWh energije iz fosilnog izvora, što će rezultirati smanjenjem emisija CO2 za otprilike 62 tone.

Drugi donirani projekt omogućio je Dječjem vrtiću Potočić u Jalžabetu izgradnju fotonaponske elektrane, snage 15 kW koji je tako dobio vlastiti obnovljivi izvor električne energije. Godišnja proizvodnja sunčane elektrane iznosit će 10,7 tisuća kWh električne energije, što će omogućiti godišnje uštede veće od 4 tisuće kWh električne energije iz konvencionalnih izvora te smanjenje emisija CO2 za 0,64 tone.

Izvor: jutarnjilist.hr

Naslovna fotografija: geralt / pixabay.com

Mladi Dalmatinci bio-kuglama vraćaju život u more

Školarci iz Tribunja naučili su da treba čuvati more i morski okoliš. Njihove vrijedne ruke složno su napravile gotovo dvije tisuće bio-kugli, za koje kažu da su čuvarice mora. Ovaj japanski izum hrani se otpadnim tvarima u okolišu i pridonosi bioraznolikosti podmorja.

Morski okoliš izložen je negativnom ljudskom djelovanju. Klimatske promjene, prekomjerne količine plastike i druge vrste otpada uništavaju morski krajolik i ekosustav. Za čišćenje mora pronađeno je rješenje u obliku bio-kugli, koje može izraditi svatko, potom baciti u more i potaknuti razvoj flore i faune.

Izum iz Japana

Bio-kugle su japanski patent koji je svojom učinkovitošću u čišćenju mora brzo osvojio svijet. Bio-kugle su izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama. Kao nus proizvod stvaraju vodu i kisik, opisao je ulogu bio-kugli portal Mixer.hr.

Bio-kugle čiste onečišćeni morski okoliš i vraćaju život u podmorje. Ovu japansku bioformulu za zdravi morski ekosustav danas primjenjuje više od 140 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Kako napraviti bio-kugle?

Bio-kuglu može izraditi svatko i potom je baciti u more. Za izradu je potrebna glina, originalna EM1 tekućina (originalni efektivni mikroorganizmi u tekućini) i bokashi (originalni fermentirani efektivni mikroorganizmi u mrvicama).

Glina mora odstajati dva do tri sata u tekućini, potom se izvadi i pomiješa s bokashijem. Smjesa se oblikuje u kuglice veličine teniske loptice. Kuglice se suše 21 dan, a zatim se njima može zasuti more.

Ipak, prije nego učenici bace dvije tisuće bio-kugli u tribunjsku valu, čuvari mora moraju očistiti morske dubine. To je najefikasniji način očuvanja morskog okoliša.

Tribunj za zelene akcije

Iz Turističke zajednice općine Tribunj kažu da se akcije čišćenja organiziraju nekoliko puta godišnje. Smeća u moru je sve više i zato su stanovnici Tribunja uvijek spremni za zelene akcije. Štite more, jer od mora i za more žive.

Građani i ekolozi apeliraju da more nije kanta za smeće.

_____________________________________

Izvor: Dalmacijadanas.hr, Mixer.hr

Fotografija: Port Sundries, Pixabay

Važnost ulaganja u održivu infrastrukturu

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je izvještaj Infrastructure for a Climate-Resilient Future. U izvještaju se zagovara ulaganje u održivu infrastrukturu kako bi se pojačala klimatska otpornost.

Rekordne temperature zraka pridonose pojavama poput toplinskih udara, poplava, suša, te duže sezone šumskih požara. Novi OECD-ov izvještaj predlaže vladama da prioritiziraju jačanje otpornosti na klimatske promjene podržavajući održive projekte.

Isto tako, izvještaj nalaže kako bi pomno planiranje i donošenje odluka koje uzima u obzir otpornost na klimatske promjene moglo dovesti do smanjenja društvene i ekonomske ranjivosti.

Regionalne i lokalne vlasti su ključne

Na zadnjoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Dubaiju, države su se obvezale na pojačavanje klimatske otpornosti do 2030. Regionalne i lokalne vlasti će imati važnu ulogu jer će upravo one biti odgovorne za 69 posto javnih ulaganja u sferi klimatskih promjena.

Godišnje ulaganje od 6,9 trilijuna američkih dolara u održivu infrastrukturu će biti potrebno do 2030. kako bi se postigli UN-ovi Ciljevi održivog razvoja, te Pariški sporazum.

Ekonomski gubici vezani za infrastrukturu

U isto vrijeme, infrastruktura je najteže pogođena katastrofama. Od 1970-ih do 2010-ih ekonomski gubici povezani s infrastrukturom povećali su se sedam puta. U 1,6 trilijuna dolara štete ne ubrajaju se ekonomski gubici tvrtka čija su poslovanja bila prekinuta.

Generalni direktor OECD-a, Mathias Cormann rekao je da ulaganja u infrastrukture koja podržavaju bioraznolikost, smanjuju onečišćenje i poboljšavaju otpornost na rizik od klimatskih promjena mogu podići kvalitetu rasta. Nadodao je da je dugoročno planiranje, smanjenje regulatornih zapreka, te ciljana i strateška javna potpora potrebna kako bi se omogućila i privatna ulaganja.

Na meti su najmanje razvijene i otočne države

Zemlje u razvoju, poput najmanje razvijenih i otočnih zemalja, najviše su izložene klimatskim katastrofama. Prema podacima, čak deset do trideset posto više od OECD zemalja.

Problemi koji se najčešće javljaju su smanjenje resursa i viši financijski troškovi. Ta situacija im onemogućuje gradnju kvalitetne infrastrukture. Kako bi se taj problem riješio, izvještaj kao rješenje nameće nove oblike međunarodnih ugovora i mobilizaciju pomoći od strane razvojnih banaka.

Izvještaj također govori i o prirodnim rješenjima. U prvom redu tu su vegetacije mangrova ili koraljnih grebena koji mogu pomoći pri smanjenju štetnih utjecaja poplava i oluja.

_______________________________________

Izvor: oecd.org

Naslovna fotografija: Image by Andreas Senftleben from Pixabay

Hrvatski centar za održivi turizam bit će prvi u Europi

Kako piše Jutarnji list, ministrica turizma Nikolina Brnjac i glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili sada su i službeno potpisali Sporazum o međusobnoj suradnji i osnivanju Hrvatskog centra za održivi turizam.

Sporazum je temelj za osnivanje istraživačkog i razvojnog centra koji će biti neovisna javna institucija. U okviru Sporazuma, UN Turizma i Ministarstvo će surađivati u provedbi inicijativa i projekata. Njihov će se glavni fokus usmjeriti na istraživanje i razvoj koji se odnose na održive politike u turizmu, promociju održivog turizma, stvaranje smjernica i preporuka za razvoj održivog turizma, dijeljenje znanja i najboljih praksi za održivi turizam, kao i prenošenje znanja o njegovom upravljanju i razvoju.

Hrvatska je priznata na globalnoj razini

Osnivanje novog Hrvatskog centra za održivi turizam inicijativa je Svjetske turističke organizacije, potaknuta prepoznavanjem Hrvatske kao vodeće u pozitivnim promjenama i inovacija u stvaranju održivih politika turizma na globalnoj razini.

“Osnivanje prvog Hrvatskog centra za održivi turizam u suradnji s najrelevantnijom globalnom organizacijom za turizam, UN Tourism, velika je čast i najbolji kompliment našoj reformi. To je također fantastična prilika za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao predvodnice u održivom turizmu, kao i za našu akademsku i znanstvenu zajednicu. Ovaj centar dodatna je prilika za unapređenje globalne suradnje u različitim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma…”

Suradnja između centra za održivi razvoj i akademske zajednice

“Sveučilište u Zagrebu izrazilo je interes za partnerstvo u ovom projektu i uključivanje širokog spektra dionika iz Hrvatske, kao i akademske i znanstvene zajednice u radu Hrvatskog centra za održivi turizam. Tijekom svog mandata nastojala sam uključiti akademsku i znanstvenu zajednicu u stvaranju politika, jer vjerujem da je kreiranje turističke politike u Hrvatskoj izuzetno odgovoran posao koji mora biti utemeljen na podacima i analizama.

Upravo zato akademska i znanstvena zajednica bila je uključena u izradu naših najvažnijih dokumenata. To uključuje Znanstveno vijeće za turizam i prostor HAZU, kojem smo predstavili nacrt našeg Zakona o turizmu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, s kojim smo surađivali na izradi Strategije. Nadalje, tu je i Institut za turizam, s kojim razvijamo satelitske račune održivog turizma, kao i istaknuti profesori i znanstvenici koji su članovi radnih skupina za izradu podzakonskih akata Zakona o turizmu.

Posebno sam zadovoljna činjenicom da je Zakonom o turizmu propisano osnivanje Znanstvenog i stručnog vijeća s zadatkom predlaganja mjera i aktivnosti koje će pridonijeti održivom razvoju turizma”, istaknula je Brnjac, napominjući da je u ovom mandatu stvoren strateški okvir za upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti, donesen je prvi Zakon o turizmu koji će omogućiti takvo upravljanje, te su osigurana rekordna sredstva od 1,3 milijarde eura za postizanje tih ciljeva.

“Osnivanjem novog Hrvatskog centra za održivi turizam stvorit ćemo preduvjete za transparentno i odgovorno stvaranje turističke politike putem dostupnih i relevantnih istraživanja u svim područjima koja mogu doprinijeti razvoju održivog turizma. Ako zaista želimo upravljati razvojem turizma, zaista nam je potrebno takvo istraživanje”, zaključila je Brnjac.

Hrvatska je predvonik u primjerima održivog turizma

Glavni tajnik Pololikashvili istaknuo je da je Republika Hrvatska vodeći primjer u razvoju održivog turizma. Dodao je da je upravo zbog toga odabrana kao lokacija za prvi Centar za održivi turizam, što će dodatno potaknuti inovacije i pozitivne promjene u sektoru turizma.

“Novi istraživački centar ovdje u Zagrebu doprinijet će stvaranju politika utemeljenih na podacima na regionalnoj, nacionalnoj i odredišnoj razini. Radit će na osiguranju odgovornog i uključivog razvoja turizma, na korist zajednica diljem svijeta. Turizam je ključni gospodarski sektor, a budući da je trgovina uslugama bila treća kategorija prihoda od izvoza odmah nakon goriva i kemikalija 2019. godine, potrebno nam je pristup zasnovan na znanosti o održivosti turizma”, rekao je glavni tajnik.

Očuvanje resursa


Prema pravilima UN Turizma, Hrvatski centar za održivi turizam bit će osnovan kao neovisno pravno tijelo u suradnji s akademskom zajednicom. Partner u projektu što se tiče osnivanja jest Sveučilište u Zagrebu.

“Osnivanje Hrvatskog centra za održivi turizam izvanredna je prilika za našu akademsku zajednicu da aktivno sudjeluje u stvaranju i promicanju praksi održivog turizma koje su ključne za budućnost turizma u Hrvatskoj.

Omogućit će nam daljnji razvoj našeg znanstvenog i stručnog znanja u području održivog turizma, što neće samo doprinijeti akademskoj izvrsnosti i reputaciji Sveučilišta u Zagrebu, već će imati i širi društveni i ekonomski utjecaj. Nastavit će promicati Hrvatsku kao odredište posvećeno održivosti i inovacijama u turizmu. Vjerujemo da će ovaj novi centar postati vodeći regionalni centar za istraživanje i razvoj održivog turizma. Također očekujemo da će plodovi ove suradnje biti dugotrajni i značajno će doprinijeti obrazovanju naših studenata i očuvanju prirodnih i kulturnih resursa ove zemlje”, zaključio je rektor Stjepan Lakušić.

Izvor: total-croatia-news.com

Fotografija: Unsplash.com

Otvorene prijave za konferenciju Dani obnovljivih izvora energije u Puli

Nakon uspješnih konferencija “Dani dobroga vjetra” i “Dani sunca”, ove godine svi obnovljivi izvori energije uključeni su u najiščekivaniju međunarodnu konferenciju u ovom dijelu Europe – “Dani obnovljivih izvora energije”.

Prirodni potencijal obnovljivih izvora u Hrvatskoj i regiji izrazito je velik i predstavlja idealnu priliku za ravnomjeran regionalni razvoj. Korištenje obnovljivih izvora temelj je europskog cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. Brojne su prepreke na tom putu – birokratske, infrastrukturne i geopolitičke. Kako povećati investicije? Prihvatiti inovacije u OIE sektoru?Uključiti građane u zeleni razvoj? Pozicionirati odgovorno i održivo gospodarstvo kao jedini put?, raspravljat će se od 12. do 14. lipnja 2024. u Puli u Hotelu Park Plaza Histria.

Pod pokroviteljstvom WindEurope SolarPower Europe na najvećoj godišnjoj konferenciji u organizaciji OIEH-a očekuju vas relevantni stručnjaci iz javnog i privatnog sektora te visoki predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija. Svoj dolazak već su potvrdili Giles Dickson, direktor WindEurope i Walburga Hemetsberger, direktorica SolarPower Europe. Ova konferencija idealna je prilika za dobivanje informacija i povezivanje svih relevantnih dionika na jednom mjestu.

O čemu će se raspravljati?

Trodnevno događanje kroz panele i predavanja pokrit će mnogobrojne teme. Od javnih politika u sektoru OIE, razvoja svih OIE tehnologija (vjetar, sunce, geotermal, bioplin i biomasa). Također, raspravljat će se o agrosunčanim elektranama, sustavima pohrane energije, razvoju mreže, vodiku, zaštiti okoliša i prirode, te o elektromobilnosti. Ali i o ostalim važnim temama za napredak obnovljivih izvora energije.

Kako se prijaviti?

Prijavu na konferenciju Dani OIE 2024. možete napraviti na slijedećoj poveznici. Nakon toga ćete zaprimiti potvrdni mail s ponudom za uplatu kotizacije. Kao i poveznicama za rezervaciju hotelskog, odnosno apartmanskog smještaja po povlaštenim cijenama. Ali i dodatnog fakultativnog sadržaja te ostalim važnim informacijama.

VAŽNO: Tvrtke sponzori konferencije ne prijavljuju se putem dostavljene poveznice već će primiti zaseban mail s uputama za prijavu i svim popratnim poveznicama.

Koliko iznosi kotizacija?

Iznos kotizacije za sudjelovanje na konferenciji (PDV uključen):

  • „Early bird“ od 16. travnja do 30. travnja = 490,00 EUR
  • „Regular“ od 1. svibnja do 31. svibnja = 590,00 EUR
  • „Late“ od 1. lipnja do 10. lipnja = 790,00 EUR

OIEH članovi na navedene cijene ostvaruju 20% popusta i na njih se ne primjenjuje „Late“ prijava.

Što uključuje cijena kotizacije?

  • Svečano otvaranje konferencije
  • Predavanja i paneli prema programu kroz sva tri dana
  • Poklon torbu s promo materijalima sponzora
  • Korištenje konferencijske aplikacije (program, satnica, panelisti, sponzori, chat, spajanje sudionika/B2B sastanci)
  • Piće i snack dobrodošlice 12. lipnja
  • Cocktail buffet večera 12. lipnja
  • Večernji party 12. lipnja (DJ Indy)
  • Ručak 13. i 14. lipnja
  • Pauze za kavu 13. i 14. lipnja
  • Sve prezentacije nakon konferencije

Gdje potražiti dodatne informacije?

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na konferencija@oie.hr.  

Zašto se trebate priključiti?

Zelena tranzicija nema alternativu. Pridružite nam se kako bismo svi zajedno bili dio rješenja jer Hrvatska i regija mogu i moraju iskoristiti svoje značajne potencijale u području obnovljive energije, poručuju iz OIE-a..

Izvor i fotografije: oie.hr

BRAČ: Supetar proglašen sigurnim mjestom za žene

gradonačelnica

Supetar je jedan od desetak hrvatskih gradova koji je pokazao nultu toleranciju prema rodno uvjetovanom nasilju. Na prijedlog gradonačelnice Ivane Marković, Gradsko vijeće je usvojilo rezoluciju o proglašenju svoga teritorija sigurnim mjestom za žene.

Grad Supetar obvezuje se na aktivni rad u provođenju javnih politika koje garantiraju sigurnost žena, istovremeno osuđujući svaki oblik rodno uvjetovanog nasilja. Ova rezolucija obvezuje Grad Supetar na donošenje i aktivno provođenje niza mjera s ciljem dodatne zaštite žena od nasilja. To uključuje rad na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena, uz osiguranje njihove potpune i ravnopravne uključenosti u te procese.

Potpora žrtvama rodno uvjetovanog nasilja

Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra, istaknula je za portal Morski.hr da će se osigurati izravan i neprekidan pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje u obitelji i seksualno nasilje. Također, bit će osigurana brza reakcija nadležnih tijela u svrhu evidentiranja slučajeva rodno uvjetovanog nasilja. Definirat će se i mjere za djelotvornu i hitnu zaštitu žrtava i njihove djece.

Porazni podaci za Hrvatsku i EU

U Europi, čak 31 % žena je doživjelo fizičko nasilje, a 5 % ih je silovano u zemljama Europske unije. Oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju. Procjenjuje se da 43 % žena doživljava neki oblik psihološkog nasilja od strane intimnog partnera, pri čemu se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavljuje. 

Hrvatska zauzima treće mjesto u Europskoj uniji po broju femicida u odnosu na broj stanovnika. Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a u posljednjih 20 godina ubijeno je više od 400 žena. Na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja, dolazi 10 neprijavljenih. Podaci su to na koje se referirao i Grad Makarska, prilikom donošenja sličnih mjera za zaštitu žena. 

Porazni podaci za Hrvatsku i EU motivirali su desetak hrvatskih gradova da poduzmu mjere suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama.

______________________________

Izvor: Morski.hr, Makarska.hr

Fotografija: zkittler, Pixabay

Lekcije projekata održivih energetskih zajednica

Platforma Interreg Europe Policy Learning je 9. travnja organizirala virtualnu raspravu o projektima vezanim za obnovljive izvore energetskih zajednica.

Ova online diskusija nastojala je upoznati sudionike različitih projekata te izgraditi snažniju suradnju između njih. Također, jedan od ciljeva je bio i bolje ih upoznati sa samom platformom.

Iako razgovor nije bio otvoren za vanjske sudionike, rezultati ovog sastanka su od velike važnosti za širu Interreg Europe publiku. Naime, Interreg Europe je program međuregionalne suradnje sufinanciran od strane Europske unije. Stvoren je u cilju poboljšanja kvalitete života smanjenja nejednakosti između europskih građana.

Saznanja o metodologiji

Sudionici projekata predstavili su različite pristupe analize partnerskih regija koje imaju svoje zakonske procedure i zapreke. Predstavljeni projekti još su u ranim fazama, te je jedan od glavnih interesa bio podijeliti saznanja o metodologiji korištenoj za regionalne procjene. Cilj je dakako otkriti prepreke u pojedinim regijama kako bi se u budućnosti mogao povećati broj europskih energetskih zajednica.

Zajednički izazovi

Projekti su također detektirali i zajedničke izazove koji se nastoje riješiti dobrim praksama. Tako su sudionici prezentirali na koji se način suočavaju s postupcima podnošenja zahtjeva i izdavanja dozvola, pravnim okvirima, financijama, poslovnim modelima i pravnim oblicima.

Isto tako, usredotočeni su na pitanje participacije građana te kako ih uključiti u projekte. Također, žele utvrditi na koji način energetske zajednice mogu pomoći u ublažavanju energetskog siromaštva.

Projekti su uvidjeli važnost surađivanja kroz različite komunikacijske kanale. Shodno tome, podržavat će se na društvenim mrežama, ali i međusobno će sudjelovati u nadolazećim događajima.

Nadolazeće radionice i događaji

Policy Learning platforma će organizirati radionicu pred kraj 2024. sa Citizen Energy forumom koji je pod pokroviteljstvom Europske komisije. Naslov radionice je “Building Citizen Acceptance and Engagement in Energy Communities”, a bavit će se temama poput uključivanja građana i poslovnih modela koji participaciju čine financijski zanimljivom.

Platforma će krajem 2025. organizirati niz webinara o energetskim zajednicama.

_____________________________________

Izvor: Interregeurope.eu

Naslovna fotografija: Image by Hans from Pixabay

Učenje od najboljih – Otok Samsø primjer uspješne provedbe energetske tranzicije

Predstavnici s otoka Cresa, Hvara i Korčule, zajedno s Pokretom Otoka, sudjelovali su na studijskom putovanju na otok Samsø u sklopu Projekta ISLET

Predstavnici s Cresa, Hvara i Korčule zajedno s Pokretom Otoka sudjelovali su na studijskom putovanja na otoku Samsø od 8. do 10. travnja u sklopu projekta ISLET. Cilj ovog putovanja bio je edukacija i razmjena znanja među partnerima iz Mediteranskih zemalja Hrvatske, Italije, Grčke i Malte, uz domaćine iz Danske. Otok Samsø, poznat po svojoj uspješnoj energetskoj tranziciji, poslužio je kao idealna lokacija za učenje o obnovljivim izvorima energije i integriranom pristupu u razvoju energetskih zajednica.

Studijski posjet i ciljevi projekta ISLET

Projekt ISLET, koji se financira sredstvima LIFE programa Europske Unije, započeo je 1. listopada 2023. i traje tri godine. Fokusiran je na razvoj inovativnih potpornih shema za energetsku tranziciju koja je predvođena zajednicom na malim otocima Sredozemnog mora. Glavni cilj projekta je potaknuti suradnju između javnih vlasti, privatnih investitora i građana u stvaranju energetskih zajednica koje koriste obnovljive izvore energije.

Studijski posjet uključivao je seriju edukativnih aktivnosti i radionica na temu kako aktivno uključiti članove zajednice u planiranje i razvoj projekata, predstavljeni su brojni modeli aktivne komunikacije i strateškog planiranja i potaknute su brojne rasprave i podjela iskustava s različitih europskih otoka. Radionice su također obuhvatile raspravu o regulatornim i političkim preprekama koje se tiču uloge energetskih zajednica u tranziciji čiste energije.

Voditelji Samsø Energetske Akademije predstavili su ključne elemente svoje tranzicije čiste energije, uključujući načela planiranja, poteškoće, lokalne reakcije, uspjehe i neuspjehe, kao i socioekonomske koristi koje su proizašle iz ovih projekata. Sudionici su se također upoznali s lokalnim dionicima, investitorima i članovima zadruga, te stekli razumijevanje o pokretačkim snagama i motivaciji otočnih dionika da se aktivno uključe u tranziciju.

Iskustva s otoka Samsø

Dodatno sudionicima su na terenu pokazani uspješni projekti koji se na otoku razvijaju od 1997. godine – vjetroelektrane na moru i na kopnu, postrojenja za daljinsko grijanje na slamu, postrojenje za daljinsko grijanje na drvnu sječku i solarnu toplinu, elektrifikacija javnog prometa te pametna marina opremljena fotonaponskim panelima i baterijskim sustavom.

Sudjelovanjem na ovom događaju, svi su imali priliku vidjeti uživo važne energetske projekte
koji su provedeni na otoku, saznati sve o procesu uključivanja i angažiranja zajednice te
naučiti korisne alate koje će moći primijeniti u zajednicama i koristiti u provedbi energetske
tranzicije na svojim otocima. Studijsko putovanje na Samsø postavilo je temelje za razvoj
otoka na kojima sudionici djeluju, s ciljem uključivanja cjelokupne zajednice u energetsku
tranziciju.

U sklopu studijskog posjeta organiziran je i sastanak partnera projekta, postavljeni ciljevi za
naredno razdoblje provedbe te najavljen sljedeći sastanak partnera i konferencija o energetskim zajednicama koja će se održati u listopadu na otoku Cresu u organizaciji Grada Cresa, otočne razvojne agencije OTRA, energetske zadruge Apsyrtides, Pokreta Otoka i Europske mreže malih otoka ESIN.

Projekt ISLET sufinanciran je iz programa LIFE Europske unije.

Prikazani stavovi i mišljenja isključivo su stavovi autora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili CINEA-e. Ni Europska unija ni CINEA ne mogu biti odgovorni za njih.