WEBINAR – Tajništvo za EU otoke i Younous Omarjee o otočnom paktu

WEBINAR – Tajništvo za EU otoke i Younous Omarjee o otočnom paktu

Objavio: Dora Cukusic - 06.12.2022.

Prvog prosinca održan je webinar ”Otočni pakt za održive europske otoke: pogled Europskog parlamenta” u organizaciji Tajništva za čistu energiju EU otoka

Europarlamentarac Younous Omarjee govorio je o potrebi uspostave otočnog pakta uzimajući u obzir izoliranost, klimatske promjene te turistički orijentirano gospodarstvo.

.
”Ključ razvoja europskih otoka leži u samoodrživosti”

”Ključ razvoja europskih otoka leži u samoodrživosti. Gospodarska i energetska neovisnost otočkih zajednica mora se prioritizirati”, rekao je Omarjee, autor izvješća ”Otoci i kohezijska politika: trenutačno stanje i budući izazovi” prihvaćenog na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u lipnju ove godine.

”Otočki pakt doprinijet će provedbi kohezijske politike, partnerstvu i dobrom upravljanju razvojem”, naglasio je Omarjee.

Moderator webinara, Jan Cornillie iz Tajništva za EU otoke u uvodu je objavio da Tajništvo radi na studiji koja se bavi otočnom problematikom i politikama vezanima za rješavanje otočnih izazova. Studija će biti predstavljena u siječnju iduće godine.

U izradi te studije sudjelovali su i dionici s hrvatskih otoka koji su se na tu temu sastali proteklog rujna u Zagrebu. Više o sastanku pročitajte na -> TAJNIŠTVO ZA OTOKE – U Zagrebu održan sastanak dionika u energetskoj tranziciji hrvatskih otoka.

.
”Otoci mogu biti predvodnici korištenja obnovljivih izvora energije”

Otoci, zahvaljujući svom geografskom položaju, mogu biti predvodnici korištenja obnovljivih izvora energije. Mogućnosti energije sunca, vjetra, mora te termalne energije treba još istraživati i osmisliti inovativna rješenja koja će doprinijeti smanjenju emisija ugljika. ”Države članice moraju pametno iskoristiti nove EU instrumente i sredstva iz strukturnih fondova koja su namijenjena ublažavanju klimatskih promjena”, napomenuo je Omarjee te dodao kako „ta sredstva mogu i moraju doprinijeti manjoj ovisnosti otoka o kopnu”.

Putem Izvješća zastupnici su upozorili da su otoci najizloženiji klimatskim promjenama te da su generalno podložniji utjecaju svih kriza, poput koronakrize i trenutne krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Svaka otočna skupina je specifična stoga „pravila o državnim subvencijama trebaju biti usklađena s potrebama otoka”, stoji u Izvješću. Zastupnici se ovim putem zalažu za ciljane i održive regionalne politike i mjere koje će doprinijeti razvoju otoka.

.

Brige otočana i odgovornost država članica

Sudionici webinara, dionici otočkih zajednica diljem EU-a, izrazili su zabrinutost oko pristupanja sredstvima iz EU fondova. Sudionici su upozorili i na nemogućnost korištenja svih EU instrumenata na svim otocima zbog njihove specifičnosti.

Omarjee se složio kako su ”administrativne prepreke stvarni problem otočkih zajednica” te rekao da ”otoci mogu od EU-a tražiti financijsku potporu za tehničku pomoć”.

Sve što Europski parlament usvoji države članice moraju implementirati u svoje zakonodavstvo, tako će biti i s ovim Izvješćem, nakon pregovaranja. ”Otoci se moraju potruditi implementirati donesene reforme, a države članice imaju odgovornost poštovati ovaj pakt”, naglasio je Omarjee.

.

Mobilnost i povezanost

Putem Izvješća o otočkom paktu zastupnici pozivaju Europsku komisiju da ponovno ocijeni programe državnih potpora te da uspostavi fleksibilniji pristup, pogotovo kada je riječ o zračnim i pomorskim prijevoznicima koji su aktivni na otočnim područjima.

Na webinaru je zaključeno da otoci moraju biti uključeni u europsku mrežu transporta kako bi lokalne otočke zajednice imale društvenu i ekonomsku budućnost. Zračni i pomorski promet suočavaju se s najvećim izazovima po pitanju emisija CO2, stoga zastupnici pozivaju i na preispitivanje paketa ”Spremni za 55%”. Više o direktivama EU-a o obnovljivim izvorima energije saznajte na poveznici.

”S izazovima smanjenja emisija ugljika i prelaska na alternativna goriva otoci se ne mogu sami nositi niti samostalno pronaći rješenja, tu EU mora biti od velike pomoći”, naglasio je Jan Cornillie.

Omarjee je na tu temu izjavio kako ”treba obnoviti i unaprijediti pomorske i zračne luke na otocima” te najavio da ovih dana putuje u Hrvatsku baš kako bi se bavio problematikom povezanosti hrvatskih otoka.

Omarjee je naglasio da nam s obzirom na sve ”treba nam novi Zeleni plan koji će biti brži, stroži i učinkovitiji”.

.

Tajništvo za EU otoke i Pokret otoka

Tajništvo za otoke EU-a, osnovano pri Europskoj komisiji, pruža otocima savjetodavnu i tehničku pomoć tijekom zelene tranzicije. Tajništvo se bavi izradom strategija za prelazak na čistu energiju EU otoka i raspisivanjem poziva za projekte energetske tranzicije. Na natječaj izrade strategija javili su se i naši predstavnici otočkih zajednica Korčule, Hvara, Brača i Cresko-lošinjskog arhipelaga.

Udruga Pokret otoka je regionalni partner Tajništva za otoke te u nizu projekata i aktivnosti vezanih za energetsku tranziciju djeluje kao most koji povezuje lokalne dionike i donositelje odluka na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i europskom nivou. Više o suradnji Pokreta otoka i Tajništva za EU otoke saznajte na poveznici.

 

_____

Autorica: Dora Čukušić

Naslovna fotografija: Tajništvo za EU otoke