WEBINAR – SEARICA: Kako promovirati zdravlje i dobrobit plavih prostora u Europi

WEBINAR – SEARICA: Kako promovirati zdravlje i dobrobit plavih prostora u Europi

Objavio: Mirna Dalić - 17.11.2020.

SEARICA – Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, 20. studenog od 15:00 do 16:00h,  organizira webinar na temu Kako promovirati zdravlje i dobrobit plavih prostora u Europi.

Danas preko 200 milijuna Europljana živi u gradovima koji se nalaze na obalama, duž riječnih mreža ili na obalama jezera. Naša urbana područja također sadrže i umjetne vodene sadržaje poput fontana, kanala i bara. Navedeni plavi prostori igraju glavnu ulogu u određivanju kvalitete naših urbanih područja i doprinose širokom spektru usluga i koristi za gradsko stanovništvo.

Intergroupa za poticanje rasprave o održivom razvoju obalnih teritorija i znanstvene dokaze istraživača o ovoj inicijativi, SEArica Intergroup, H2020 BlueHealth Project i Europski odbor za pomorstvo suorganiziraju webinar u petak 20. studenog, 15.00-16.00 h.

Kako bi sudjelovali na događaju, obavezno je registrirati se!

U kontekstu Zelenog dogovora i prijedloga Misijskog odbora Europske komisije za zdrave oceane, mora, obalne i unutarnje vode „Mission Starfish 2030: Restore our Ocean and Waters“ za sljedeće programsko razdoblje EU, plavo zdravlje je ključ pitanje kako bi se naglasila bitna uloga plavih prostora u pogledu društvenih izazova i nejednakosti u okolišu.

Istraživanje, inovacije, klimatske promjene i teritorijalno planiranje glavne su teme kojima se treba pozabaviti kako bi se utabao put prema održivoj budućnosti EU. Ovaj  događaj će biti prilika za bavljenje s novim znanstvenim dokazima, generiranim iz projekta HH2020 BlueHealth o odnosima  između plavih prostora i dobrobiti. Također, raspravom o tome kako se istraživanje može koristiti u dizajnu i planiranju temeljenom na dokazima i trendovima za održiviji Europa.

 

Više o suradnji

Projekt H2020 BlueHealth je paneuropska istraživačka inicijativa koja istražuje veze između urbanih plavih prostora i zdravlja. Projekt kombinira interdisciplinarni i međusektorski pristup kako bi se ispitalo kako se ljudsko zdravlje i dobrobit mogu promovirati kroz održivi razvoj plave infrastrukture. BlueHealth surađuje sa zajednicama, organizacijama iz privatnog sektora i kreatorima politika kako bi osigurao da su zaključci usmjereni i relevantni te da se mogu primijeniti u korist zajednica i okoliša. Više o projektu pogledajte ovdje.

Europski odbor za pomorstvo (EMB) je specijaliziran za politiku nauke o moru, koji pruža platformu za unapređivanje istraživanja mora i za premošćivanje jaza između znanosti i politike. EMB je nedavno sudjelovao u projektu H2020 SOPHIE, vodeći objavljivanje Strateškog istraživačkog programa (SRA) za oceane i ljudsko zdravlje u Europi. Jedno od tri ciljana područja su:  plavi prostori, turizam i dobrobit. Posebno se opisuju potencijalne koristi za ljudsko zdravlje i dobrobit u interakciji s plavim prostorima i pozivi na daljnja istraživanja na ovom području. Više na poveznici.

 

 

Dodatne informacije

Agendu i govornike možete pronaći na ovdje.

REGISTRACIJA je obavezna! Možete se registrirati na poveznici.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nejasnoća, pošaljite upit na mail adresu: info@searica.eu

 

Ovaj događaj organizira projekt H2020 BlueHealth. SEArica Intergroup je zajednički  domaćin ovog događaja.

 

 

___________

Izvor: SEARICA

Fotografija: SEARICA

Naslovna fotografija: unsplash.com