WEBINAR – Integrirane fotonaponske elektrane

WEBINAR – Integrirane fotonaponske elektrane

Objavio: Pokret otoka 2020 - 18.09.2020.

Webinar će se održati 25. Rujna od 10:00 do 12:30.

Prijavite se e-mailom na adresu: antun@sdewes.org

U zadnje dvije godine, Hrvatska je dobila novu Strategiju energetskog razvoja do 2030., s pogledom na 2050. Također, donesena je Uredba o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, koja definira i nove okvire za poticanje energije iz fotonaponskih sustava. Predstavljen je i nacrt prijedloga Strategije niskougljičnog razvoja RH za isto razdoblje. U svim dokumentima, integrirane fotonaponske elektrane zauzimaju važno mjesto u budućoj konfiguraciji energetskog sustava, a u Energetskoj strategiji procijenjen je tehnički potencijal od 2700 MW za takve objekte u Hrvatskoj. Činjenica da će energija Sunca imati jednu od glavnih uloga u hrvatskom energetskom sustavu već u bliskoj budućnosti čini se napokon opće prihvaćenom.

Međutim, kakva je situacija na terenu, s kakvim se preprekama stručnjaci i građani susreću pri instalaciji integriranih fotonaponskih elektrana? Hrvatska energetska tranzicija donosi razgovor sa stručnjacima, znanstvenicima i poduzetnicima koji imaju neposredno iskustvo instalacije novih postrojenja na kućama i zgradama, promoviraju instalaciju fotonaponskih elektrana, novih koncepata tržišta za male privatne proizvođače te su uključeni u primjenu koncepta krajnjeg kupca s vlastitom proizvodnjom za vlasnike integriranih fotonaponskih elektrana.

.

PREDAVAČI:

.

  • Prof. dr. sc. Neven Duić
  • dr. sc. Marko Ban
  • Vjeran Piršić
  • Melani Furlan
  • Iva Širić
  • Predrag Šeatović

Webinar se održava u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša, Hrvatske energetske tranzicije, PROSEU projekta i South East Europe Energy Transition Dialogue (EUKI project).

 

 

 

__________

Izvor: het.hr

Fotografija: pixabay.com