Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja’ – Održan okrugli stol povodom Svjetskog dana voda

Objavio: Paula Bolfan - 25.03.2019.

Povodom Svjetskog dana voda u zagrebačkoj Kući Europe održan je okrugli stol na temu  ‘Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja’.

Sastanak je organizirao europski zastupnik Tonino Picula, nastavno na ‘Water Saving Challenge’ projekt koji je njegov ured proveo i završio prije godinu dana.

Projekt WASAC okupio je osam otoka iz Hrvatske, Irske, Grčke i Francuske koji su kroz period od godinu dana, temeljem vlastitog iskustva, izradili niz prijedloga kako racionalizirati potrošnju vode kroz (a) pametnu komunikaciju, (b) inovativna tehnološka rješenja te (c) pametno upravljanje. Tom je prilikom izrađen i priručnik ”Izazov – uštedi vodu”.
.

vodu

Foto: Službene fotografije ureda Tonino Picula

.

www.otoci.eu : Predstavljen vodič za pametno upravljanje vodom!

.

Sudionici okruglog stola

Na okruglom  stolu sudjelovali su Damir Tomasović, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša te prometne infrastrukture i mobilnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ljubica Ajduković Ugarković, viša savjetnica – specijalistica u Upravi za otoke, MRRFEU, Andreja Baraba, voditeljica Službe za izradu, praćenje i vrednovanje programa, planova i  mjera održivog razvoja otoka, MRRFEU, Lili Mekterović-Ružić, načelnica Sektora za pripremu i provedbu natječaja i projekata za održivi razvoj otoka, MRRFEU, Vesna Trbojević, načelnica Sektora djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Grada Cresa, Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica, Lučijano Sangaleti, bivši direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Lastovo i WASAC partner, Marko Kolega, načelnik Općine Kali, Paula Bolfan, predsjednica Pokreta otoka i Ana Marija Jakas iz Pokreta otoka.

Ivan Matić iz ureda zastupnika Tonina Picule pozdravio je prisutne i dao riječ Toninu Piculi, koji je ukratko predstavio projekt i dosadašnji rad ureda na temu vode na otocima.

.

Prvi dio okruglog stola: Predstavnici otoka

Lučijano Sangaleti prisutnima je približio problem otoka Lastova, na kojem se trenutno vodom upravlja na dva načina: preko postojeće vodovodne mreže kojom se distribuira voda iz cjevovoda s kopna, no i preko sistema spremnika. Stanovnici Lastova smatrali su da će dovođenjem vode s kopna njihov problem s vodom biti riješen, no ispostavilo se da Lastovčani još uvijek muku muče s vodom, obzirom kako zbog slabog pritiska vode, naročito u sezoni, kućanstva često ostaju bez vode i moraju se služiti vlastitim spremnicima. Pokazalo se kako je prethodni sistem desalinizacije vode bio mnogo pouzdaniji. Osim toga, voda s kopna dodatno je intenzivirala problem zbrinjavanja otpadnih voda koji nije adekvatno riješen.

Paula Bolfan iz Pokreta otoka predstavila je stanje i problematiku na otoku Silbi, na kojoj vodovodni sustav ne postoji. Voda se do Silbe doprema vodonoscem u nekoliko većih vodosprema, iz kojih se potom distribuira u obiteljske spremnike. Ljeti se taj problem iznimno naglašava, jer se u sušnim razdobljima zna dogoditi da voda po nekoliko dana ne stigne do domaćinstava koja su potpuno bez vode. ”Pričamo o uštedi vode, a otočani su sami po sebi štedljivi i više od toga ne mogu ni biti. Trebaju se smanjiti gubici i popraviti infrastruktura, a otočani će vodu uvijek štedjeti.”

Marko Kolega, načelnik Općine Kali istaknuo je pak kako se na otoku Ugljanu  dobiva voda iz zadarskog vodovoda putem podmorskog cjevovoda, dok je sekundarna vodovodna mreža vlasništvo općina na otoku. Time je “tržište” vodnih usluga u biti u jednom neredu.

”Na Cresu ima slatke vode!” – istaknuo je Marin Gregorović i dodao kako je to opet poseban problem. Sjeverni dio otoka Cresa dijeli sudbinu malih otoka koji nemaju vodovodnu mrežu (iako je proces formiranja aglomeracije u tijeku), a veliki su problem i gubici vode, koji su opet znatno manji nego na drugim otocima. Istaknuo je i kako se u Gradskoj upravi Grada Cresa pije isključivo voda iz Vranskog jezera.

Kuzma Tomasić, načelnik općine Smokvica na Korčuli, istaknuo je kako su najveći problemi prilikom bilo kakvih zahvata i projektiranja zemljišne knjige i neriješeni imovinsko-pravni odnosi te i projekti vodoopskrbe i odvodnje iz tog razloga imaju stoje na mjestu.

Svi su otočani istaknuli kako su jedni od najvećih problema zastarjela i loša infrastruktura te veliki gubici vode u mreži pri distribuciji. Brojevi se kreću od nevjerojatnih 50% pa sve do 80% gubitaka.

.

Drugi dio okruglog stola: članovi ministarstava  

Na drugom dijelu okruglog stola povukla se zakonska paralela. Vesna Trbojević, načelnica Sektora djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kazala je kako su brojke o gubicima točne, no kako se u ministarstvu aktivno radi na komunikaciji, osposobljavanju i omogućavanju komunalnim društvima da napokon krenu u infrastrukturne projekte. Ujedno je najavila i objasnila odredbe prijedloga Zakona o vodnim uslugama koji će donijeti dosta novina, a upućen je u saborsku proceduru.

Lili Mekterović-Ružić, načelnica sektora u Upravi za otoke Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU složila se kako se svakom otoku treba pristupati na poseban način te istaknula kako se novim Zakonom o otocima tako otocima i pristupa. ”Velika je sreća što je u Hrvatskoj Zakon o otocima postojao još od 1999. godine, a novim Zakonom o otocima koji je na snagu stupio 29.12.2018. godine problematiku otoka smo još detaljnije razradili i nadamo se da ćemo na taj način ponovno vratiti fokus na otoke. Već godinama MRRFEU subvencionira isporuku pitke vode  kućanstvima na otocima koji nemaju osiguranu pitku vodu i koja se doprema vodonoscem ili autocisternom, a kako bi se u što većoj mjeri osigurali ujednačeni uvjeti po pitanju vode na tim otocima s onima na kopnu. Otočane treba zadržati na otocima i otoci moraju biti mjesta pogodna za život.”

Andreja Baraba, voditeljica službe u Upravi za otoke MRRFEU istaknula je kako su otoci sa  specifičnim položajem osobito osjetljivi kada govorimo općenito o razvoju i ulaganju te je novi Zakon prepoznao otoke u takvom položaju i odredio za njih i poseban pristup. ”Situacija na Silbi je odličan primjer što se događa kada lokalno stanovništvo preuzme inicijativu, trude se reagirati na sve prepreke koje imaju kao mali otok čije se administrativno središte nalazi na kopnu. Na drugim otocima zadarskog arhipelaga živi starija populacija koja često nije na taj način aktivna. Otočani najbolje znaju svoje potrebe, često i sama rješenja, međutim lokalna samouprava treba to prepoznati i poticati.”  

Damir Tomasović, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša te prometne infrastrukture i mobilnosti MRRFEU, rekao je kako se za sada financiraju uglavnom projekti koji su isplativi, a infrastrukturni zahvati na otocima nisu direktno isplativi. Naglasio je da projekti na otocima nisu i ne mogu biti isplativi, već priuštivi i da bi to trebao biti dovoljan razlog da se ti projekti počnu i ostvarivati.

Po završetku okruglog stola domaćin Tonino Picula zahvalio se prisutnima te rekao kako priča o vodi na otocima nije završila već da će se svakako nastaviti.

__________

Autorica: Paula Bolfan

Fotografija: Ured zastupnika Tonina Picule