VIS – Završila Viška regata krstaša: ‘Molo Longo Tutta Trieste’ ponovno najbrža

Objavio: Pokret Otoka - 23.10.2017.

 Dogodine dolazimo opet po prvo mjesto! Želimo hat-trick, kada nam već ovako dobro ide – širokim osmijehom, dok su otvarali slavljenički šampanjac uglas nam zbori posada jedrilice “Molo Longo Tutta Trieste” koja je drugu godinu zaredom osvojila epitet najbržeg broda na Viškoj regati krstaša, koja se ove godine jedrila po 73. put.

Posada riječkog kluba “Galeb” sa skiperom Rajkom Kujundžićem, prvu etapu od Splita do Visa projedrila je kao prva, dok su drugu etapu u obrnutom smjeru, ušli kao drugi, samo 7 sekundi iza broda “Black Mystery” kormilara Saše Kekovića iz crnogorskog kluba “Jugole Grakalić”, što je na kraju “morskim vukovima” sa sjevernog Jadrana bilo dovoljno za ukupnu pobjedu.

– Obožavamo ovu regatu, lijepa organizacija i u Visu i u Splitu, drago nam je što smo dio te regate. Iako nam je na kraju, nakon 28 nautičkih milja bilo gusto pred sam cilj. Za dužinu broda, nekih desetak metara ispred nas su ušli momci iz Herceg Novog – otkriva nam Kujundžić, kojem je ovo druga pobjeda zaredom za kormilom 16,2 metara duge karbonske jurilice, a pobjedu na Viškoj je imao i za “timunom” zadarskog broda “Cometa”.

Tako su Riječani obranili naslov, prvi su iako su se zadnji prijavili na regatu i sa zadnjim startnim brojem onim 156, oni su na kraju slavili. No ni manje veselo nije bilo ni na palubi “Black Mystery” koji su sa trećim ulazom u višku luku, te prvim u splitsku luku, ukupno drugi. I odmah da kažemo kako se sve odlučivalo u zadnjih deset milja, u Splitskim vratima, kojima jedriličari od milja tepaju – paklena vrata, vražja vrata, vrata sudbine,….

Jer nikada se ne zna kada izaberete stranu – ili onu podno Brača ili onu podno Šolte – da li ste pogodili ili ćete upasti negdje u bonacu. Tako su i sada prvi u vrata uplovili “Molo Longo”, iza njih “Generali Assilina” iz JK Mariborčanke sa skiperomSamom Žvanom, a kao treći “Black Mystery”. No nakon vrata u kojima je puhalo 4-5 čvorova juga, slika se izokrenula – vodstvo je preuzeo “Black Mystery”.

Zapuhalo je do 8 čvorova, i odlučujući trenutak, onaj ključni i sudbonosni je bio tko će prvi dohvatiti “crtu” od vjetra koja se nadzirala na putu prema Splitu i ciljnoj bovi ispod Sustipana. U foto-finišu, nakon tri sata i 42 minute te 3 stotinke jedrenja, uspjelo je Crnogorcima, no kako su im u krmu “puhali” Riječani, potonjima se piše ukupna slava. Uz provokaciju za vlasnika broda Danijela Pavlovića, da li će osigurati novu opremu za brod star 18 godina kako bi se dogodine, po treći put našli na pobjedničkom postolju.

– Non-stop ulažemo u našu ljepoticu, a kako svi obožavamo dolazak u Split, naravno da se vidimo i dogodine! – obećao je Pavlović.

To vidimo se i dogodine, vjerujte nam obećali su svi sudionici i ovogodišnje svima obožavane trodnevne manifestacije podno jedara, posade ukupno 155 brodova iz 12 zemalja, sa preko tisuću zaljubljenika u more i vjetar. Premda je veliki ostatak flote, stotinjak jedrilica jednostavno “zadio” u tim Splitskim vratima, pa su neki dionici od niti milju, prolazili, odnosno “milili” i po sat vremena. No to vam je sve sastavni dio jedrenja, morske karavane koja je iz godine u godinu sve masovnija…

Ulazak u Split

Rezultati druge etape 73. Viške regate krstaša: 1. jedrilica “Black Mystery” (skiper Saša Keković, klub “Jugole Grakalić”-Herceg Novi, ulaz u cilj u 12:42,03 sati), 2. “Molo Longo Tutta Trieste” (Rajko Kujundžić, “Galeb”-Rijeka, 12:42,10), 3. “Full Pelt” (Ante Antunović, “Split”, 12:46,31), 4. Paula (Kolja Dumanić, Slovačka, 12:46,31), 5. “Polet Furioso” (Nikola Dešković, “Labud”, 12:47,19), 6. “Generali Assilina” (Samo Žvan, “Mariborčanka” Slovenija, 12:47,51), 7. “Moonshine” (Fernando Zaccarelli, “Lega navale” Italija, 12:51,51), 8. “Fatamorgana 2” (Mate Arapov, “Mornar”, 12:52,40), 9. “Stradivaria” (Jadran Gamulin, “Orsan”-Dubrovnik, 12:53,18), 10. “Marina Kaštela” (Joško Berket, “Marina Kaštela”, 12:53,32).

Piše Sandra Barčot

Nalovna fotografija : J.K. Labud

IZVOR i foto galerija : slobodna dalmacija

 

Tagovi: