VIS – Viški arhipelag postaje drugi UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj

Objavio: Pokret Otoka - 11.01.2018.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike objavili su kako je na prijedlog Nacionalnog povjerenstva za svjetske geoparkove UNESCO-a podnijelo prijavu za uspostavu novog geoparka „Viški arhipelag“ u sklopu mreže Svjetskih geoparkova UNESCO-a.

Područje Viškog arhipelaga je značajna zona Jadranskog mora unutar koje je u geološkoj prošlosti, prije 220 milijuna godina, došlo do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama. Vrhove tog magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i otok Brusnik, stalno raste pod utjecajem tektonske aktivnosti.

Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značaja. Cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Park prirode Papuk za sada je jedini UNESCO geopark u Hrvatskoj.

VIŠKI ARHIPELAG OBUHVAĆA I SEDAM PODRUČJA ZAŠTIĆENIH ZAKONOM O ZAŠTITI PRIRODE. OTOČIĆI BRUSNIK I JABUKA ZAŠTIĆENI SU U KATEGORIJI SPOMENIKA PRIRODE (GEOLOŠKOG), MODRA ŠPILJA, MEDVIDINA ŠPILJA I ŠPILJA NA OTOKU RAVNIKU U KATEGORIJI SPOMENIKA PRIRODE (GEOMORFOLOŠKOG), DOK SU UVALA STINIVA I OTOK RAVNIK ZAŠTIĆENI U KATEGORIJI ZNAČAJNOG KRAJOBRAZA.

Viški arhipelag ima i veliki geoturistički potencijal, veliku bioraznolikost i krajobraznu raznolikost, bogatu kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu, a nadasve raznoliku i iznimno vrijednu geološku i geomorfološku baštinu koju je prepoznalo i ovo Ministarstvo. Uspostavljanje geoparka „Viški arhipelag“, drugog geoparka na području Republike Hrvatske, doprinijelo bi ponajprije podizanju svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te prepoznavanju geoturizma kao jedinstvene turističke ponude.

Odluka o priključenju Viškog arhipelaga u mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a očekuje se na proljeće 2019. godine.

 

Izvor: hrturizam.hr
Slika: Antonio Miše

Tagovi: , ,