VIS – Superkulturni vikend na otoku Visu

Objavio: Maja Jurišić - 25.05.2018.

Kako je otok Vis još krajem veljače postao kulturni i edukativni centar koji ugošćuje brojne domaće umjetnike i pedagoge te svojim otočanima, djeci i odraslima, omogućuje pristup kontinuiranim kvalitetnim sadržajima projekt „SuPerKultura“, organizira novo, četvrto izdanje ovaj vikend 25.-27.5.  koje je ujedno i posljednje prije ljetne pauze.

 

Na inicijativu prošlomjesečne gošće SuPerKulture gđe Mejreme Reuter, članovi likovnih udruga „Emanuel Vidović“ i „Vasko Lipovac“ iz Splita, kao i drugi njezini kolege i prijatelji odlučili su pokloniti svoje umjetničke slike i radove djeci Visa.   Izložba „Besa za planet“ bila je otvorena u  Gradskoj knjižnici i čitaonici Vis, a od početka svibnja 52 umjetnička rada nalaze seu prostorima dječjih vrtića i osnovnih škola u Visu i Komiži kako bi bile dostupne djeci i potakla ih na kreativno stvaranje.

 

PETAK – IMPROVIZACIJE ZA SVE UZRASTE

U kazališnom programu ZIMSKOG TEATRA NA VISU, iako sve već miriše na ljeto, dolazi nam Ana-Marija Fabijanić, umjetničkog imena Ane Paška, rodom s otoka Paga i jedna od najsvestranijih mladih umjetnica s naših otoka. Osim što je jedna od osnivačica BESE, Ane se bavi riječima, slikama, zvukovima, glazbom, filmom i kazalištem. U svojem najnovijem projektu IMPROVIZIJE, ona zajedno s publikom, jednostavno improvizira koristeći sve dostupne alate, tijelo, glas, glazbu, instrumente i inspiraciju. S jako puno smijeha i radosti. Predstava koja je postala stalan repertoar u Splitu, dolazi na Vis u Komižu u petak u 20h u Galeriju Boris Mardešić, slobodna je za sve uzraste i besplatna.

 

SUBOTA – EDUKACIJA I IZLET BRODOM

Subota je posvećena viškom arhipelagu tako što ćemo se baviti botanikom, poviješću, arheologijom, ekologijom, tradicionalnim narodnim mudrostima, kuhinjom i jedrenjem na cjelodnevnom izletu brodom Odysseus kojim ćemo posjetiti Svetac i Brusnik. Mjesta na brodu su ograničena te se za informacije treba javiti na 095 5177 577.

 

NEDJELJA – MLADI DJEŠJI BENDOVI

SuPerKultura je urodila još jednom redovitom kreativnom aktivnošću za djecu na otoku, pa mlada violinistica Maša Ljotić od travnja redovno radi s djecom u GLAZBAONICI. Nakon njihovog nastupa za Dan planeta Zemlje, očekuje nas novi koncert u nedjelju u 17h na trgu Škor u Komiži. Mladi novoosnovani dječji bendovi „Paprika“ i „Superbend“ pozivaju, skupa s nama, obitelji i rodbinu, susjede i otočane da ih podrže u njihovim novim glazbenim karijerama.

 

Program SuPerKulture dio je projekta “Permanent Art” te se realizira u suradnji s: Odysseuss line j.d.o.o.. Organizator je Umjetnička organizacija BESA, prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj koje svojim radom spaja permakulturu i kulturu u odgovoran način života na otoku. Od 2013. BESA je pokrenula kontinuiran program ljetnog BESA festivala i kazališnog kampa, ZIMSKI TEATAR NA VISU (organizacija gostovanja profesionalnih predstava), BACKSTAGE STUDIO (edukacija djece i odraslih, Split, Vis, Zadar) te predano radi na boljoj kvaliteti života na otoku Visu.

Program sufinancira: Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Grad Komiža

Više o detaljima programa na FBI web straniciKazališta BESA.

__________

Foto: