VIS – Projektom Stonefish do održivog turizma

Objavio: Iva Žanetić - 03.09.2019.

Vizija održivog raja na brdu iznad grada Visa, mediteranske utopije među starim suhozidima u obliku kamene ribe, turizma kakav bi trebao biti, dobiva pomalo jasnije obrise.

Na šest hektara od makije očišćene ledine što su ih prije nekih devet mjeseci stekli u zajednički posjed, društveno poduzeće Brodoto iz Zagreba i organizatori komiškog Goulash Disko Festivala stvaraju Stonefish – prenosi šibenski portal Tris.

.
Zamislili su čarobno mjesto bez automobila, asfalta, betona i izbezumljenih turista koje bi trebalo vratiti značenje turizmu i odmaknuti ga od iluzije sunca, plaže i ljetne zabave.

Susreću se u toj progresivnoj ideji miris ružmarina s pogledom na zvjezdano nebo, ekologija i umjetnost, poduzetništvo i aktivizam, radionice i festivali i nazire prostor za stvaranje promjena.

Oboružani škarama i motornim pilama, pokretači projekta Stonefish potpomognuti multinacionalnom grupom volontera čitavo ljeto marljivo krče suhozidima ispresijecani brežuljak s nadmorskim pogledom na more.

.


Foto: Stonefish FB profil
.

Raskrčili su makiju i višak borovine, očistili zemlju, presložili porušene dijelove kamene ribe, posadili prve rajčice na budućoj ekološkoj farmi.

Instalirali  su i kuhinju na otvorenom za hranjenje gladnih usta, a u hladu borove šume podigli kamp za tridesetak  volontera.
.


Foto: Stonefish FB profil
.

Od ovoga ljeta u funkciji su i radionica za obradu drveta i mali astronomski opservatorij sa teleskopom za opažanje svemira.
.


Foto: Stonefish FB profil
.

O održivoj nadogradnji čarobnog viškog brda piše u postu na blogu poduzeća Brodoto osnivač mu i direktor Marko Gregović koji se ovoga ljeta i sam uhvatio fizikale i dobro oznojio.

.


Foto: Stonefish FB profil

.
Nastavak slijedi…

– Ali tu se ne zaustavljamo. Naši kratkoročni planovi uključuju obnovu tri 150 godina stare, porušene kuće i njihovo stavljanje u funkciju. Na proljeće ćemo organizirati i ugostiti ekološki festival. Sadit ćemo još povrća i pokušati uzgajati nekoliko magaraca. Povezujemo se sa sličnim inicijativama na otoku i šire – piše Marko Gregović o Stonefish viziji koja protekom vremena na brdu i povećanim protokom ljudi koji dolaze sa vlastitim idejama postaje sve konkretnija i živopisnija, višeslojna u svojoj zaraznoj magiji ljepote prirode i dobroga društva.

.

Održivi turizam

Objasnio je i zbog čega sve to rade.

-Zato što samo 3%  posto hrane koja se konzumira na Visu potječe sa otoka i zato što ni drugdje situacija nije bolja. To znači da je većina hrane bez okusa (mora se dostavljati nezrela) i ima veliki ugljični otisak. Zato što riječi nisu dovoljne ako smo ozbiljni u borbi protiv klimatskih promjena. Svatko od nas mora odigrati svoju ulogu. Davanjem primjera održivosti; obrazovanja drugih i utočišta klimatskim aktivistima, nadamo se da igramo svoju ulogu. Zato što su gradovi previše nagužvani, previše zagađeni i preglasni, vjerujemo da zdrava budućnost mora uključivati povratak na selo. Zato što je prilika tu: postoje škole i javni prostori, infrastruktura za 13.000 ljudi na otoku , koliko ih je živjelo na početku 20. stoljeća. Danas tamo stalno živi oko 3.000 ljudi. Vis je otok sa blagim zimama, prekrasnim ljetima i oko tristo sunčanih dana u godini. Zašto to ne bismo iskoristili. Zato što bi turizam trebao biti smislen. Vjerujemo da je moguće uživati u turističkim destinacijama na način drugačiji od onoga koji su propisali turoperatori ili Lonely Planet. Vjerujemo da je moguće odmoriti se, naučiti ponešto o lokalnoj kulturi i zabaviti se, ostavljajući istovremeno nešto dobro iza sebe – raspisao se Gregović o mnogim razlozima upuštanja u Stonefish avanturu.

.

Foto: Stonefish FB profil
.

Poziv za motivirane, optimistične i voljne pomoći u razvoju projekta je otvoren

Pokretači su raspoloženi čuti sva pitanja i nove ideje.

.


Foto: Stonefish FB profil

.
Zainteresirani za volonterski angažman u stvaranju vizije održivog viškog raja, mediteranske utopije  među suhozidima u obliku kamene ribe, turizma kakav bi  trebao biti, mogu im se javiti na kontakte na stranicama projekta Stonefish, Avantura je tek na početku.
.

__________
Izvor: tris.com.hr
Naslovna otografija: hvartours.com