VIS – Novi viški zubar otkrio nam je motiv dolaska na otok i izazove koji su ga dočekali

Objavio: Pokret Otoka - 16.12.2017.

Kad se pojavio oglas za posao zubara u Gradu Visu, Goran Tičinović radio je dvije i pol godine na drugoj strani Hrvatske, točnije u Virovitici. Ovaj rođeni Splićanin, shvatio je da je vrijeme za promjenu te se uputio u još jednu poslovnu, a time i životnu avanturu. Upravo takve avanture pratimo i volimo mi s Pokreta otoka pa smo zamolili Gorana za kratki intervju.

Tridesetjednogodišnji dr. Tičinović diplomirao je u roku na Medicinskom fakultetu u Splitu smjer dentalne medicine 2013. godine. Suočen s poteškoćama u pronalasku posla, kao i većina mladih zubara, nakon završene prakse u splitskom Domu zdravlja, i dobivene licence, zaputio se u Viroviticu 2015. godine. Priznao nam je da to uopće nije bila teška odluka.

Želio sam malo promijeniti sredinu i putovati. Virovitičani su me jako toplo primili. Upoznao sam puno mladih kolega, putovao i stekao puno prijatelja. Jako divno iskustvo; poslovno i osobno.

Ipak, nakon dvije godine odlučuje se doći na Vis najviše zbog blizine rodnog Splita i obitelji, a priznaje i zbog prirodnih ljepota otoka i opuštenih ljudi.
U Visu je već dva mjeseca, a nas je zanimalo kako su ga boduli dočekali s obzirom da su dva mjeseca bili bez zubara u mjestu nakon zatvaranja ordinacije na Kutu.

Jako su se veselili otvaranju ordinacije. Dostupnost dentalne zdrastvene zaštite im olakšava i povećava kvalitetu života u mjestu.

Prvi izazov na kojeg je naletio po dolasku na otoku jest pronalazak cjelogodišnjeg smještaja. Zasad mu je on osiguran do sredine travnja kad se lagano počinje kotrljati turistička sezona, a nada se da će mu Grad pomoći u pronalasku trajnijeg smještaja.

 

 

Kakvo je stanje oralne higijene kod otočana? Dolaze li kod zubara samo kad zaboli ili i preventivno?

– Sveukupno gledajući vidim da se povećava svijest o oralnom zdravlju pogotovo kod mlađih generacija. Naravno ima tu još puno mjesta za napredak.

Dr. Tičinović već se uključio u razne edukativne programe o oralnom zdravlju u suradnji sa školama poput „Zubne putovnice“ gdje se pokušava poboljšati oralno zdravlje, educirati djecu i roditelje te djelovati preventivno. Priznao je da otočke škole odlično surađuju sa zubarima, ali da je potreban konstantan rad na tome. Više o nacionalnom programu “Zubna putovnica” možete pročitati na stranici Ministarstva zdravstva.

S obzirom da si radio u Domu zdravlja u Splitu, koliko su uvjeti bolji ili lošiji na otoku?

Ordinacija je nova i opremljena na visokoj razini. Uvjeti su jako dobri.

Osjećaš li teret odgovornosti što si jedini zubar u mjestu?

-Naravno da je posao u zdravstvu, gdje god radio, jako odgovoran i nosi određeni stres, ali također pruža veliko zadovoljstvo kad pomažemo pacijentima.

Medicinska sestra Suzana Roki s kojom doktor radi, dala mu je puno savjeta kako se što bolje asimilirati na otočki život i pripremiti za zimu. Srećom, od ranije je već znao neke ljude s Visa i one koju su porijeklom s otoka pa su ta poznanstva olakšala asimilaciju. Na pitanje boji li se zima na otoku, samouvjereno je izjavio da se ne boji.

-Uvijek nađem nešto za raditi. Zima je savršena za to iako jedva čekam ljeto na Visu. Vikendima sam u Splitu.

Prvi dojmovi života na otoku?

-Život je puno mirniji i opušteniji nego u gradu. Priroda je predivna. Budući da je manja sredina ljudi su jako prisni.

U slobodno vrijeme dr. Tičinović istražuje otok, čita, vježba, gleda filmove i uči strane jezike. Trenutno pokušava savladati njemački preko interneta, a izazov mu predstavlja viški i komiški dijalekt.


Foto: Goran Tičinović Facebook

Jesi li otkrio neki nedostatak života na otoku?

-Možda nedostatak nekih sadržaja zbog kojih se mora ići u Split, ali ima i svojih prednosti; predivna priroda, čisto more i laganiji ritam života. 

Kod koga ćeš ti ako te zaboli zub ili trebaš očistiti kamenac. Kod kolege u Komiži? Jeste li se već upoznali?

-Naravno, on mi je najbliži i uvijek je lijepo otići do Komiže. Mjesto ima neku posebnu čar i ljepotu. Kolega, koji je inače iz Zagreba,  je jako susretljiv i imamo odličnu komunikaciju. Kako je on već neko vrijeme na otoku (op.a. godinu i pol), rekao mi je da je ovdje predivno i da ću s vremenom i sam otkriti čari života na otoku. 

Koji savjet imaš za otočane kad je u pitanju oralna higijena?

-Dolaziti redovito na kontrolne preglede bez straha i održavati oralnu higijenu što je najbolja preventiva od problema u budućnosti.

Eto, po završetku čitanja nazovite i dogovorite termin s dr. Tičinovićem.

Autorica: Marta Stupin
Foto : Marko Vodanović

 

 

Tagovi: