VIS – Mama Mia by Pepe Kalafot

Objavio: Pokret Otoka - 20.10.2017.

“Mama Mia – Donna. Tko je sa njom spava, ki je sunprešava. Zagonetka: Bil-Sam-Hary. Šute oni, šuti Meryl”, stoji u opisu instalacije Pepea Kalofota, poznatoga komiškog kalafata, pučkog pjesnika i zabavljača Ante Božanića, koji je, inspiriran snimanjem nastavka hollywoodskog hita na njegovu škoju, u drvetu “složio” svoje viđenje filmske situacije.

S obzirom da se u filmu radnja vrti oko potrage za ocem glavne junakinje Sophie (Amanda Seyfried), a u igri su tri potencijalna muškarca s kojima je ljubovala njezina majka Donna Sheridan (Meryl Streep), Pepe se na Donnine romanse iz mladosti referirao izlaganjem prizora njezina tijela i muških gaća Sama (Piercea Brosnana), Billa (Stellana Skarsgarda) i Harryja (Colina Firtha).

Izrezbario ih je u kombinaciji kore limunova drveta i smriča (crvene kleke), te objesio na uže na komiškoj rivi. Kako se u scenariju novoga filma radnja vraća u prošlost i objašnjavaju odnosi među glavnim likovima, koji su se reflektirali na događaje u budućnosti, tako je i Pepe Kalofot kroz sedam drvenih slika Donnina tijela ispričao sve faze njezina života.

Slika prva opisuje je kao mladu, zanosnu i vitku djevojku. Na drugoj je zaljubljena i ima dečka, na trećoj se rađa kćerka. Na četvrtoj je ponovno u formi, na petoj “još hoće kušat voće”. Šesta – gubi volju, život ide dalje, peta – u mislima osjećaj mladosti traje.

Ima san otprije te mudante

– Ima san ja već otprije te mudante od limona i smriča, kako ja radin s drveton i pravin od njega tanke stranice od 30-ak centimetara dužine, pa na njima prodajen svoje riči. Kad san jedan dan prije četiri godine riza, riza i riza, u godovima san ugleda siluetu mlade žene. I tako je krenilo, na drugoj slici je zaljubljena i malo krešije, ima dečka i naresle su joj sise.

Na trećoj slici di se rađa ćerka, doli je grop, rupa. Dite ide vanka, jelte… To se rađa ćerka od Donne, jer se sve vrti oko filma. Vidite da na sedmu sliku “u mislima osjećaj mladosti traje” više nema gropa, nema ništa, opet je sve lišo. Donna se mislima vraća u mladost ka šta se i svi vraćaju. A i sadašnji film šta se snima ovod izgleda ka prethodnik onega što se snimao doli u Grčkoj – na osebujan način objašnjava Pepe Kalofot svoju “Mamma Mia” instalaciju, usput demonstrirajući i način njezine izrade.

Svojim vještim rukama iz gruboga balvana “izvlači” sliku, pokazuje nam i svoju knjigu, komišku esenciju u vidu raznih otočnih trava i malu drvenu barku, vlastiti suvenir za kojom luduju turisti. Nažalost, nije ga stigao darovati glumcima…

– Nije se do njih moglo doći. Tribalo je imati puno debelu vezu i puno vrimena, a ja ga nisan ima. Ma, meni je proradila glava kad san se sitija da iman tu siluetu žene. Zna san da ću to jedanput iskoristit… Odma san pomislija da bi to mogla bit Donna. I mudante isto tako iman već puste godine. Kad su mi rekli u čemu je stvar u filmu, jer san ja nepismen za internet, skonta san da mogu učinit svoju “Mamma Miju” – uz smiješak će Pepe Kalofot.

PJESMA ZA MERYL
Mama Mia by Pepe Kalafot

Ko je ona
To je naša Dona
Tko je sa njon spava
Ki je sunprešava
Jemala je tri šumpraša
Ispod suknje sva tri asa

Ćerka se rodila
Čije gene je nosila
Zagonetka:
Bill, Sam, Harry
Šute oni, šuti Meryl

Igra se događa
Na o. Visu, u Barjošku
Uz elitu amerikonšku
Priko Grčke došli
U Hrvošku

Na zapadu od Komiže
Di vitri mirno pušu
Glumcima otvori dušu
Miris mora
I trave esenciju
Ciloj eliti
Diže potenciju

Brosnan Komižanima: Čuvajte bicikl, vraćam se!

Glumac Pierce Brosnan je objavom posljednje fotografije s Visa dao do znanja kako mu je otok osobito prirastao srcu, zbog čega se ima namjeru vratiti.

“Da, Maurizio, ovo je tvoj bicikl. Pazi ga, dok se ne vratim”, napisao je miljenik otočana pozirajući s prijateljem u uličici pred vratima svojega viškog apartmana.

Objavom se od slavnoga glumca i njegove supruge Keely Shaye na svojemu Instagram profilu oprostio i Marko Matić, njegov otočni vozač i jedan od tjelesnih čuvara.

“Bilo je zadovoljstvo biti dijelom filmskog projekta ‘Mamma Mia2 – Here we go again’, a osobito biti bliski suradnik velikog čovjeka i hollywoodske zvijezde i njegove supruge. Hvala na svemu”, poručio je Marko priloživši fotografiju s čuvenim Jamesom Bondom.

 

 

 IZVOR : slobodna dalmacija