VIS i LASTOVO – Traže se rješenja problema opskrbe udaljenijih otoka vodom

Objavio: Pokret Otoka - 21.09.2017.

Ovaj projekt, koji smo simbolično pokrenuli na Svjetski dan voda, treba pomoći da naši otoci postupno prestanu trpjeti od žeđi. „Water Saving Challenge“ želi uštedjeti vodu otocima, a novac otočanima! Rješenja koja tražimo nisu univerzalna, priča eurozastupnik Tonino Picula

Prvi rezultati projekta „Žedni otoci“, koji je simbolično pokrenut na Svjetski dan voda 22. ožujka ove godine u Bruxellesu, sljedeći će vikend biti predstavljeni na konferenciji u Komiži na otoku Visu.

U sklopu konferencije eurozastupnik Tonino Picula organizira javni panel „Aktivni otoci – daleko od obale, blizu rješenjima“ kako bi promovirao „otočnost“ kao poticaj inovativnim rješenjima te korištenje europskih fondova kao jedan od izvora njihovog financiranja.

– Ovaj projekt, koji smo simbolično pokrenuli na Svjetski dan voda, treba pomoći da naši otoci postupno prestanu trpjeti od žeđi. „Water Saving Challenge“ želi uštedjeti vodu otocima, a novac otočanima! Rješenja koja tražimo nisu univerzalna i zato će se za razvijanje modela upravljanja vodnim resursima koristiti različita iskustva francuskih, grčkih, irskih i hrvatskih otoka. Oni bi mogli služiti kao primjer drugim europskim otocima, ali i obalnim zajednicama ugroženim nestašicom vode. Potrošnju vode na otocima želimo smanjiti pomoću inovativnih tehnoloških rješenja kao i promjenama neracionalnih navika, kaže zastupnik Picula te najavljuje redstavljanje prvih rezultata istraživanja koja su provedena na osam otoka: – Grčka – Itaka i Tilos, Irska – Cape Clear i Inisheer, Hrvatska – Vis i Lastovo te Francuska – Houat i Seine.

Četverodnevne radionice u Komiži

Otoci Vis i Lastovo dio su međunarodnog WASAC projekta koji će kreirati modele upravljanja vodnim resursima temeljenima na upotrebi inovativnih tehnologija i politika štednje vode, a cijeli vikend, od 22. do 25 rujna u Komiži će se odvijati radionice u kojima će sudjelovati predstavnici sa svih osam otoka. Doći će i po još jedan partner iz svake zemlje, predstavnici Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockolhoma te Sveučilište iz Stockholma, državnih insitucija koje upravljaju vodom i 20-ak otočana, koji će na temelju svojih iskustava na kreirati sveobuhvatne modele racionalnog upravljanja vodnim resursima. Ovaj projekt na neki je način inicijativa Pametnih otoka u praksi, koja otoke stavlja u položaj inovatora i lidera, a ne kao korisnike rješenja s kopna – ovdje otoci preuzimaju ulogu predvodnika!

Dok se u radionicama koristi iskustvo irskih, francuskih, hrvatskih i grčkih otoka koji su primijenili neke politike i tehnologije racionalnog upravljanja vodom, same radionice vodit će švedski partneri s Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockolhoma te Sveučilište iz Stockholma- Christian Pleijel s Kraljevskog instituta i Anders Nordstrom sa Sveučilišta.

Na malim i srednjim otocima živi više od 20 milijuna ljudi

– Na malim i srednje velikim europskim otocima živi više od 20 milijuna ljudi, a problem s nestašicom vode utječe ne samo na kvalitetu svakodnevnog života, nego u nekim slučajevima dovodi u pitanje i opstanak življenja na otoku. Vis i Lastovo mogu biti primjeri dobre prakse kao uzor drugim otocima koji se suočavaju s redukcijama vode, upozorava Picula te dodaje kako ga posebno veseli što su otočani zainteresirani za inovacije te što postoji spremnost da ih se primijeni.

-Vjerujem da će vrlo brzo doći trenutak kada će kopnene zajednice gledati u otočne kao uzor u primjeni inovativnih tehnologija i politika, zaključuje.

Uz zastupnika Piculu i predstavnike osam otoka, na konferenciji će sudjelovati i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, gradonačelnik Visa Ivo Radica, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas, Christian Pleijel s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stockholmu, Mairtin O’Mealoid, vijećnik Europske federacije malih otoka i drugi stručnjaci.

 

IZVOR : zadarskilist

Autor :  Andrina Luić