VIS – Komiža proslavila dan tradicionalnim spaljivanjem broda u čast sv. Mikule

Objavio: Pokret Otoka - 09.12.2017.

Komižani su ove godine bili dobri pa mi je njihov nebeski zaštitnik, sveti Nikola, podario sunčano vrijeme na Dan grada. U prisutnosti brojnih gostiju, u skladu s tradicijom starom mnogo stotina godina, obilježili su blagdan Svetog Nikole paljenjem broda.

Ovaj svetac zaštitnik je ribara, pomoraca i putnika. Kolone vjernika jutros su se prije 10 sati uputile prema crkvi sv. Nikole, a obred spaljivanja broda obavlja se na Musteru, lokaciji udaljenoj dvadesetak metara sjeverno od crkve. Inače, pepeo izgorenog broda redovito se koristi za blagoslov novoizgrađenih brodova. Najribarskiji grad na Jadranu ponosi se svojom tradicijom što znači da se obred događa čak i za vrijeme nevremena.

Nakon rituala spaljivanja uslijedila je procesija s kipom Sv. Nikole.

Nagrada udruzi Palagruza

Spaljivanje broda kulminacija je jednotjednog program proslave blagdana sv. Mikule i Dana grada Komiže. Jutros je u 9 sati održana svečana sjednica Gradskog vijeća Komiže u Galeriji “Boris Mardešić” na kojoj je udruzi Palagruza uručena Povelja grada Komiže za skupne uspjehe i zasluge. Program obilježavanja Dana grada završit će sutra otvorenjem izložbe fotografija o napuštenim prostorima na otocima.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivković

U procesiji sv. Nikole sudjelovala je i komiška gradonačelnica Tonka Ivković. Gradonačelnica ističe da ovakav događaj zbliži cijeli otok:

– Obilježavanje sv. Nikole proteklo je u skladu s tradicijom, kako to radimo već dugi niz godina. Svetkovina i dani sv. Nikole počela još prošli petak. Ono što je posebno za ove dane je da u njima sudjeluju sve udruge s otoka. Svi daju svoj doprinos i uvijek se osjeća jedno zajedništvo među ljudima.

To je posebna vrijednost i sveti Nikola nas na neki način zbliži svake godine iznova – govori nam Ivčević.

Gosti iz Slavonije

U Komiži danas ima i stanovnika drugih otoka, stigli su i s obale, a jedna ekipa “potegnula” je čak iz Slavonije….

– Ove godine to je po prvi put i to mi je posebno drago. Oni su nas ugostili kada smo išli na mimohod u Vukovar. Bili su krasni domaćini. Ta suradnja viške HVIDRA-e i općine Tordinci traje već duži niz godina. Ove je godine 40 otočana otišlo u Vukovaru. Evo uzvratili smo dobrodošlicom i svakako ćemo ovu suradnju nastaviti. Ugošćavamo ih i u sezoni, dolaze oni nama i za Oluju i zaista je ovo još jedno posebno zajedništvo neobično Slavonije i malog otoka usred Jadrana.

Što se tiče običaja spaljivanja broda, to je duga tradicija. Traje jako dugo, i ne zna se točno od kada. Premda to je jedan poganski običaj, on se ustalio i on je zapravo žrtva za sigurnost i pomoraca i ribara na moru.

Sveti Nikola je obiteljski blagdan. Poslije mise mi ga štujemo u krugu svojih obitelji, a večeras će nas Slavonci počastiti s njihovim jelima u vatrogasnom domu za sve otočane – otkriva nam komiška gradonačelnica.

U redu za spaljivanje…

Komižanin Petar nam kaže da neki čekaju godinama da se spali upravo njihov brod…

– Ove godine brodica je stigla iz Visa. Trenutno postoji barem 5-6 brodova koji čekaju i sada je viški došao na red.

Ovo jedan prastari običaj. Pripreme počnu večer prije blagdana sv. Nikole, skupe se ljudi, donesu drva, donesu brod ispred crkve i namjeste ga. Kada sve završi, kad se postavi brod, slavi se. Paljenje broda predstavlja ribarsku žrtvu da ih sv. Nikola čuva.

Neki povjesničari su iznijeli teze da komiška tradicija i nije najsretnija jer su se, kako kažu, na ovaj način izgubile neke autohtone vrste brodica. Naš sugovornik je to demantirao:

– Nisu se izgubile jer već nema falkuša koje se mogu paliti. One su nestale jednostavno jer više nisu u funkciji. Palili su se jer brod nije mogao trajati prije 10 godina, nije bilo plastike, samo drvo. Uvijek je bilo brodova koji su se mogli paliti, sigurno se nisu izgubili radi ovog običaja – zaključuje Komižanin.

 

 

Foto : Miroslav Lelas

IZVOR : Dalmacija danas