VIS – Kako dovesti mlade na otok?

VIS – Kako dovesti mlade na otok?

Objavio: Andrea Beader - 04.11.2020.

Grad Vis, uz već poznate turističke rezultate može se pohvaliti i odličnim demografskim mjerama te idejom kako mlade dovesti na otok. Jedinstveni po svojem modelu, vlastitim sredstvima grade stanove koje će dati u dugoročan najam mladim obiteljima iz cijele Hrvatske.

U bivšoj vojarni Samogor na području grada Visa uskoro će biti gotovo prvih 13 od ukupno 52 stana za mlade obitelji, objavio je HRT.

– Demografska politika nije samo davanje novca, tu treba razmišljati i o radnim mjestima kao i stambenom zbrinjavanju. Mi smo u fazi realizacije 13 stanova, investicije od 6 milijuna kuna. Iz EU fondova smo dobili milijun za energetsku obnovu, ostalo je financirano iz našeg proračuna, rekao je gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Prvi stanari na Samogoru se očekuju u travnju 2021. godine. Na isti način sagradit će se još tri zgrade. Prijaviti se mogu mlade obitelji iz cijele Hrvatske, a grad Vis razvio je jedinstven model najma ovih stanova.

– Mi za sada razmišljamo o najmu, nismo definirali na koliko godina, s mogućnošću da te stanove te obitelj mogu kupiti za 10-ak godina. Ono sve što su u njega uložili uračunat će se u cijenu, objasnio je Radica.

U neposrednoj blizini viške rive grade se i 22 stana iz programa poticane stanogradnje.

– Tri zgrade APN-a za 22 obitelji i kad tome dodate onih 13 iz vojarne dolazite do broja 35. Mislimo da je to više nego odlična demografska mjera za mali grad kao što je Vis, smatra gradonačelnik Radica.

– Vezano za POS-ove stanove gradimo sve pristupne puteve i parkirališta, a za Samogor uz ceste i dječja igrališta, rekao je voditelj Sektora tehničkih i operativnih poslova Gradine Vis Damir Mumanović.

Grad Vis je stanogradnjom za mlade zaokružio cjelovitu demografsku sliku. Iza njih je izgradnja jaslica i vrtića, osiguranog cjelodnevnog boravka, sportska dvorana, obnovljene zgrade osnovne i srednje škole te dom za starije i nemoćne.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com

Tagovi: ,