Vis kakav bi trebao biti

Objavio: Pokret Otoka - 23.08.2017.

   Vis kakav bi trebao biti

                                                                Prolog

Smijemo li dopustiti da izgubimo i turizam kao priliku ? napisao je Đuro Tomljenović na svojoj stranici „turizmoteka“ 17.8.2017. U času kad na TV dnevnicima znaju govoriti samo o postotcima koji idu u nebo, rijetki upozoravaju na nepopravljive štete za Lijepu našu a i ostali svijet. Pridružujem se tom apelu za „spas od turizma“ !

     Stanje

Višani još nisu stigli do razine koju je ponudio, prošle godine završen, program „Anatomija otoka 2012. -2016.“, program koji je dobio najprestižniju strukovnu nagradu Društva arhitekata Zagreba, nagradu ARTUR 2016. Polako se stiže u raj !
Vis se razvija na klasičan način.

vis       

U zadnje vrijeme izgrađen je novi dječji vrtić, planira se nova sportska dvorana, naručen je projekt uređenja prostora oko austrijske utvrde Batarija, planira se izgradnja novog prostora za tržnicu, POS-ovi stanovi su pred početkom izgradnje, nova marina biti će u uvali Parja, privremeni smještaj za doseljenike na otok planira se u sklopu kasarnskog kompleksa Samogor, projekt za najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj je gotov, proizvodnja kompleksnog programa uzgoja i prerade ljekovitog bilja biti će u drugom kasarnskom kompleksu Zlopolje.

       

Možda se odluče i za novu trajektnu luku , počelo je i ozbiljnije bavljenje s lokalitetom grčke Isse, muzej u Komiži čeka stalni postav, za poučne pješačke staze projekti su završeni, možda se ostvari i dugo željena ribarska luka u Komiži, na vidiku je konačno rješenje starih hotela u stečaju, privatni voćnjak u centru Komiže postaje javni prostor, priča o falkuši je dosegla svjetske promocije, koncesija za Zelenu špilju dodjeljena je višanima, „Češka vila“ ide na međunarodni natječaj za realizaciju, otvaranje novih restorana po otoku uzelo je maha, prvi poludnevni skup o pametnim otocima održan je ovih dana. Međutim, sve je to „razina 1“, da je tako okarakteriziramo.

     Mogućnosti

Nedostaje prava strategija razvoja otoka Visa (imaju dvije, za Vis i Komižu), nedostaje posebnost koja bi Vis izdvojila iz hrvatskog turističkog standarda.
A što bi bila ta posebnost Visa ? Sadržaji koji nisu uobičajeni, koji se koncentriraju na sam otok, koji ne povećavaju sezonalnost i apartmanizaciju, koji Vis povezuju s razvojem od antičkih vremena, koji obilježavaju vremenske veze sa Sirakuzom, englezima i Napoleonom, obilježja pomoću kojih se čita i uspoređuje svjetska povijest na novim tehnološkim dostignućima i u kojima bi Vis u tom “brendu” trebao biti prvi ili među prvima. Ozbiljno pokretanje Međunarodnog centra za otočni život i kulturu na Visu, ali ne preslika stotine sličnih nego ustanova potpuno novih karakteristika.

vis       

Kako ? Osnivanjem međunarodne jezgre za kreiranje novih ideja na Visu.
Možemo li zamisliti Vis sa 10.000 stanovnika, koliko je imao na početku 19. stoljeća ? Možemo li zamisliti Novu Issu, grčki polis 21. stoljeća ? Možemo li zamisliti rehabilitaciju 12 viških sela ? Možemo li zamisliti katamaran koji bi svaki sat išao Split – Vis ?

Da li bi to bila propast Visa ili nova viška era ? U ovom času ne možemo odgovoriti, ali možemo pokušati. Prosječnost sve ubija pa tako i dobra spiza, fitness i wellnes, hoteli s pet zvjezdica poznatih svjetskih lanaca, biciklističke i pješačke staze, OPG-i sa svuda istom ponudom i slični momentalni trendovi.

Vis treba odgojiti novu generaciju koja će hrabro gledati u budućnost koju će sama kreirati. To će biti novi petogodišnji program Anatomije otoka 2018. – 2022.

IZVOR : turizmoteka

FOTO : tz-vis