VIS – Film “Lavovi Visa” osvojio prvu nagradu na festivalu u Firenzi

Objavio: Pokret Otoka - 31.03.2019.

Film talijanskog režisera Nicole Bongiorna “Lavovi Visa” osvojio je publiku i žiri u Firenzi s toplom pričom o otoku Visu, njegovim žiteljima, povijesti, maritimnoj baštini, ribarima, roniocima, falkuši i prije svega pričom o ljubavi i poštovanju prema moru.

“Lavovi Visa” (I Leoni di Lissa) osvojili su glavnu nagradu na Firenze Archeofilm Festivalu. Film Nicole Bongiorna opisuje korak po korak veliku potragu pod morem olupine poraženog i potonulog talijanskog morskog diva – broda Re d’ Italia iz Viške bitke 1866. godine kad je potonulo 400 članova posade.

Riječima jedna talijanske novinarke “film nije povijesni prikaz bitke već priča ispričana kroz zapanjujuću ljepotu arhipelaga koji dira u dušu gledatelja, film o prozirnosti mora koje povezuje, a ne rastavlja narode”.

lavovi visa vis

Ubačene su i neke sekvence filmova iz 1930-ih i filma iz 60-ih godina snimljenih na otoku Visu koje režiser koristi za rekonstrukciju života na otoku. Bongiorno je surađivao i s prof. Joškom Bozanićem, specijaliziranim za lingvistiku, koju otkriva mnoge slične pa i iste jezične izraze koje koriste ljudi s obje strane jadranske obale.

Spominjući uspjeh filma, talijanski mediji još pišu da je “ljepota Dalmacije bezgranična, a otoci magični”, referirajući se na plovidbu falkušom tijekom koje se gledatelju dočarava ljepota Jabuke, Palagruže, Svetog Klementa i, naravno, Visa, a posebno Komiže i njenog podmorja.

lavovi visa

Nicola je posvetio film svom ocu Mikeu, poznatom talijanskom voditelju TV kvizova, koji ga je naučio voljeti more, a obojicu je s ljepotom hrvatskog Jadrana upoznala svetoklementska nevjesta, Tarin Meneghello, režiserova supruga. Njih dvoje su se vjenčali u maloj crkvici na otočiću što je ujedno tradicija njene obitelji koja je krajem 18. stoljeća dojedrila iz Venecije do Hvara i ostala na tada kupljenom imanju Palmižana u hvarskom arhipelagu.

_________

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Fotografije: Facebook stranica Palmižana Meneghello