Vis domaćin konferencije o štednji vode na otocima

Objavio: Pokret Otoka - 26.09.2017.

22.9. 2017  je na Visu započela konferencija pod nazivom “Islands in action solutions for European sustainability” koja se održava u sklopu projekta “Water saving challenge project”.

Konferencija je započela pozdravnim govorima zastupnika u Europskom parlamentu g. Picule, gradonačelnika Visa g. Radice, gradonačelnice Komiže gđe. Ivčević, voditeljice uprave za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU gđe. Huzak te predstavnika European small islands federation g. Pleijel.

Uslijedila je panel rasprava pod nazivom – Otoci u akciji – daleko od obale, blizu rješenjima. G. Picula obratio se nazočnima ističući da se život na otocima predugo promatra kao problem, dok bi njegova specifičnost trebala biti rješenje, a otočnost prednost.
– 4.000 godina civiliziranog života na Visu dovoljno govori o sposobnosti ljudi na otoku da opstanu u raznim povijesnim okolnostima. Otoci i otočani nas itekako imaju čemu podučiti, a ovom konferencijom želimo otoke staviti u poziciju koju i zaslužuju – da ne ostaju u sjeni već da preuzmu inicijativu promjene prema energetski održivim modelima življenja – istaknuo je Picula.

Zamjenica ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova, Tajana Huzak, predstavila je statističke podatke hrvatskih otoka te ulogu državnih institucija u njihovom dosadašnjem razvoju. Kao voditeljica uprave za otoke aktivno radi na pripremi novog prijedloga Zakona o otocima kojim će nastojati stvoriti uvjete za bolji i održiviji razvoj otoka te poboljšanje uvjeta života na njima. Najavila je da će se Zakon o otocima naći na e-savjetovanju za dva tjedna, a od mjera je istaknula novu indeksaciju otoka, veću ulogu regionalnih koordinatora te povećanje beneficija koje će otočani moći koristiti putem otočne iskaznice.

G. Darko Jardas, direktor regionalne razvojne agencije Kvarner predstavio je projekt izgradnje desalinizatora za proizvodnju pitke vode kojeg su izgradili na Unijama te kojim je ovaj otok napravio značajan korak prema samoodrživosti. Dotaknuo se i Krka kao primjera otoka od kojeg svi možemo jako puno učiti po pitanju održivosti i energetskog upravljanja.

Na panelu se pridružila i gđa. Marušić Lisac, direktorica Biotechnicon-a koja radi na procesu registriranja izvornosti proizvoda. Istaknula je nekoliko primjera registriranih proizvoda kao što su Šoltansko maslinovo ulje, Paški sir i Krčki pršut no i brojne potencijale koje otoci skrivaju kao što su Viški hib, rogač te Krčki sir i šurlice koje su u procesu dobivanja potvrde izvornosti. Da ne bi sve ostalo na riječima i predavanjima konferenciju je nastavila praktičnom radionicom – potencijali otočnih proizvoda na kojem su se sudionici mogli upoznati s procesom certifikacije.

Istovremeno na drugom katu hotela Biševo gdje su smješteni sudionici započela je trodnevna radionica na kojoj aktivno sudjeluju predstavnici s 8 otoka iz Hrvatske, Irske, Grčke i Francuske, svaka s po 2 otoka od kojih je Hrvatska uključila Vis i Lastovo, kao jedine otoke koji imaju svoj vlastiti vodovod. Radionici su se priključili i predstavnici Pokreta otoka sa Šolte, Brača i Korčule kako bi iskustva sa svojih otoka podijelila i usporedila s drugim otocima. Tijekom ove trodnevne radionice sudionici će proći kroz već napravljene terenske analize, utvrditi osnovne parametre potrošnje vode, načina proizvodnje i prikupljanja vode na otocima, definirati velike razlike u broju potrošača za vrijeme i van sezone, predvidjeti rizike i potencijale te zajedničkim promišljanjem ponuditi konkretna rješenja kojima bi se postigla značajna štednja vode, ali i povećala njezina proizvodnja. S obzirom na globalnu činjenicu da će se većina stanovništva kroz naredni period suočiti s nedostatkom pitke vode, samim tim otoci i druga nerazvijena područja bit će jače pogođena i potrebno je iznaći adekvatna rješenja kojima će se smanjiti rizik od daljnje depopulacije i prekomjerne potrošnje rastom broja turista u sezoni.

Važno je istaknuti da se istovremeno na Kreti upravo osniva Europski energetski otočni forum koji će poticati i financirati Europska komisija u svrhu daljnjeg razvoja europskih otoka i njihove energetske neovisnosti. Cilj ovog Foruma je ubrzati prijelaz na čiste izvore energije na otocima kojim će se osigurati sigurnost opskrbe i povoljna cijena energenata te ujedno potaknuti otvaranje novih radnih mjesta na otocima.

 

 

Autor : Maja Jurišić

Foto : Pokret Otoka