Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije u Splitu

Objavio: Pokret Otoka - 11.12.2017.

Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, ove su godine pokrenuli projekt istraživanja povijesti iseljeništva Dalmacije, a prvi program je predstavljanje Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije, koje je održano 7. prosinca 2017. u muzeju u tvrđavi Gripe..

Inicijativu je pokrenula  hrvatska dijaspora u Južnoj Americi, što je vidljivo u deklaracijama proizašlim na  sastancima iseljenika u Boliviji i Čileu. O virtualnom muzeju, kojemu je potporu dala Splitsko-dalmatinska županija, govorili su dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, dr. sc. Tonći Šitin, povjesničar i Ljubomir Radić, prof. povijesti.

Branka Bezić Filipović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split pripremila je video o Ivanu Ursiću, hrvatskom graditelju svjetionika na otočiću u Pacifiku (kontakt uspostavljen putem Skypea s njegovim unukom Juanom Ursićem Lealom iz Čilea).

U drugom dijelu večeri predstavljen je program povezivanja Muzeja i Odjela s udrugama koje se bave iseljeništvom i baštinom na srednjodalmatinskim otocima. Prvi takav program pod naslovom „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“ povezuje Brač, Hvar, Korčulu i Vis, odnosno mjesta Bol, Stari Grad, Blato na Korčuli i Vis. Svi su ti otoci
izrazito iseljeničke sredine, a o njihovom spremaju tradicionalnih recepta govorile su:
Maja Duka, osnivačica udruge „Imena“ i manifestacija „Festival kulture IMENA u Bolu“, „Trudne teće“ i autorica knjige „Bračka marenda“, te kolekcije o spari, o gastronomskoj baštini vezanoj za otok Brač, Vinka Tudor o starograjskom paprenjaku i njegovoj pripremi, Ivana Sardelić, povjesničarka, o blajskoj lumbliji i njenom povijesnom aspektu, a Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole u Visu, o viškoj pogači.
U okviru projekta planira se nastavak sakupljanja knjiga za zbirku „Druga domovina“ knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana na Braču, o ćemu je izvijestio Franjo Mlinac, ravnatelj knjižnice.
Program je vodio dr. sc. Tonći Šitin. U glazbenom dijelu programa nastupila je muška klapa „Filip Dević“.

Ostali programi Muzeja
O spremanju naših tradicijskih kolača 8. prosinca 2017. u 10 sati priređuje se posebna radionica na Visokoj školi za sportski i turistički menadžment Aspira. Snimljeni materijal postavit će se na stranici virtualnog muzeja i poslati portalima hrvatskih iseljenika u svijetu.

Virtualni muzej, audio snimka

IZVOR :  radio hrt

SaveSave