VIR – Zaštitari prepriječili put javnosti zainteresiranoj za sjednicu Općinskog vijeća (FOTO)

Objavio: Maja Jurišić - 20.06.2018.

SIMPATIZERI I ČLANOVI UDRUGE »VIR BEZ PODJELA« OSTALI ISPRED ZGRADE OPĆINE VIR

Oko 14 sati članovi i simpatizeri Udruge „Vir bez podjela“ počeli su se okupljati na Trgu svetog Jure oko općinske zgrade. Udruga ih je pozvala preko svoje FB stranice na Izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća, sazvanu dan ranije, pa je oko četrdeset ljudi u društvu opozicijskih vijećnika do 15 sati bilo ispred i oko zgrade Općine Vir. U napetoj atmosferi dočekali su predstavnike općinske vlasti, no u općinsku vijećnicu ušli su samo vijećnici. Svima drugima put su pripriječili djelatnici „Vir zaštite“.
„Što je ovo? Zašto nas ne puštate? Ovo je nezakonito!“ – tražili su ulaz u zgradu Općine Vir i podršku Interventne policije čiji su djelatnici također bili ispred ulaza. Na sjednicu ipak nisu ušli.

 

OPĆINSKU ZGRADU ČUVALI »VIR ZAŠTITA« I POLICIJA

Točno 15 minuta trajalo je sudjelovanje opozicijskih vijećnika na Izvanrednoj sjednici. Nakon što je predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović potvrdio kako neće biti aktualnog sata, već samo rasprave i glasanja o predloženih šest točaka dnevnog reda, oporbenjaci su izašli su iz vijećnice. Pri kraju sjednice do vijećnice je dopirala buka i galama, jer su se opozicijski vijećnici htjeli vratiti, ali u pratnji svojih simpatizera, što je „Vir zaštita“ ponovno spriječila. Na koncu su članovi Udruge „Vir bez podjela“ zamjerke uputili i policajcima kojima su rekli da ih je „načelnik manipulirao, iskoristio i prevario“.

 

VIJEĆNICA OKREŠA: SJEDNICA JE NELEGALNA, IMAT ĆE SUDSKI EPILOG

Za Izvanrednu sjednicu opozicijskim vijećnicima obavijest je došla porukama ili mailom od 21:30 do 22 sata, a dokumentaciju o sadržaju sjednice mogli su preuzeti sutradan u 14 sati – bila je zajednička zamjerka predstavnika virske općinske opozicije. Također, tražili su objašnjenje zašto je zatvorena za javnost.
„Netko je plaćen da nosi dokumentaciju, ažurira kontakte, mailove ili brojeve telefona. Ovaj način sazivanja sjednice nije u redu niti je po poslovniku. To je trebalo uraditi barem 24 sata prije same sjednice. Trebala bi se proglasiti nevažećom“, kazao je vijećnik Igor Vučetić, dok je Frane Vučetić naveo kako je Vir postao slučaj u kojemu vlada uzavrela atmosfera:
„Za ovu sjednicu ne znamo ni zašto je sazvana, niti zašto je izvanredna. Zna se protokol i način na koji se to radi. Ovo je potpuno nelegalna sjednica. Sramota je također da jedna od najkontroverznijih osoba u Hrvatskoj, načelnik Kapović, proziva Državno odvjetništvo i USKOK. Ima preko 200 ladica predmeta, a duboko je involviran u kriminalne radnje Općine Vir “, dodao je Vučetić. Vijećnica Željka Crnjak zamjerila je što joj je obavijest o sjednici poslana na mobilni broj njezinog sina, dok je Josip Bašić prošlu sjednicu Općinskog vijeća nazvao – klošarskom. Potom je zasuo uvredama načelnika Kristijana Kapovića, nakon što je virski načelnik njegov komentar popratio osmijehom. Predsjednik Radović oduzeo mu je riječ i prepustio vijećnici Jadranki Okreši. U ime Kluba Okreša je ukazala na proceduralne pogreške protivne poslovniku, obavezu održavanja aktualnog sata te na upute ministra uprave Lovre Kuščevića.
„Nema izvanrednih sazivanja sjednica vijeća, to zakon ne poznaje. Ovu je sjednicu potrebno odgoditi, u protivnom će ova i prethodna imati sudski epilog. Tražit ćemo kaznenu odgovornost za oštećenje proračuna“, kazala je Okreša u zaključku ističući još kako se sjednica snima.

 

KAPOVIĆ: ZA SVE LAŽNE PRIJAVE, UVREDE I KLEVETE ZADOVOLJŠTINU ĆU TRAŽITI NA SUDU

„Nema govora o nelegalnosti, a vi jedino na ovaj način možete i dalje stvarati nered. Sjednica nije zatvorena za javnost, jer su tu mediji“, odgovorio je predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović vijećniku Frani Vučetiću, dok je vijećnici Željki Crnjak uputio isprike zbog pogrešnog slanja poruke, iako je kod općinskih službi, ustanovljeno je kasnije, taj broj jedini pronađen i prijavljen na ime vijećnice Crnjak. Načelnik Kristijan Kapović podržao je snimanje sjednica i dodao:
„Predložit ću da se sjednice snimaju s dvije kamere kako bi se vidjelo ponašanje pojedinih vijećnika“. Objasnio je potom i način sazivanja izvanredne sjednice:

„Obavijestio sam predsjednika kako postoji potreba za sjednicom, a dnevni red dogovorili smo jučer i predložili mu akte. Ne vidim nikakav problem, jer ste svi akte dobili u isto vrijeme“. Načelnik Kapović osvrnuo se na prijave koje su od strane opozicije išle prema Ministarstvu uprave, ali i na druge adrese.

„Ministarstvo uprave po raznim prijavama nije vam dalo za pravo. Vi i dalje radite svoj posao, odnosno izražavajte sumnje u svakakve radnje koje se događaju u Općini Vir, kriminal ili nezakonitosti, prijavljujte i dalje, ali morate znati kako sam angažirao odvjetnike koji će prvi puta reagirati. Dokumentacija se prikuplja, jer ste puno toga kazali u javnosti, puno kaznenih prijava potpisali svojim imenom i prezimenom, a zadovoljštinu za sve izrečeno – klevete i uvrede – tražit ću na sudu. Isto tako, na sudu ću tražiti da vas se sankcionira za podnošenje lažnih prijava. Nemate pravo svašta govoriti“.

 

 

IZVJEŠTAJ SA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

Održana Izvanredna sjednica Općinskog vijeća Općine Vir. Usvojeno svih šest točaka dnevnog reda. Opozicijski vijećnici napustili sjednicu već nakon 15 minuta.

ZABRANA I OGRANIČENJE GRAĐEVINSKIH RADOVA NA CIJELOM OTOKU VIRU ZA VRIJEME TURISTIČKE SEZONE OD 1. LIPNJA DO 30. RUJNA: KAZNE OD 25 DO 50 TISUĆA KUNA

Bura na jučerašnjoj Izvanrednoj sjednici virskog Općinskog vijeća potrajala je 15-ak minuta dok svih pet opozicijskih vijećnika – Igor Vučetić, Frane Vučetić, Josip Bašić, Jadranka Okreša i Željka Crnjak – nisu napustili sjednicu. Dotad su uputili nekoliko primjedbi i optužbi na račun načelnika Kristijana Kapovića i predsjednika Općinskog vijeća Rajka Radovića, a nakon što nisu uspjeli dobiti aktualni sat na dnevni red, izašli su iz vijećnice.

Ono najvažnije dogodilo se u svega sat vremena: bez protivljenja sa sedam ruku „za“, obrazloženo je i usvojeno svih šest točaka dnevnog reda. Prvo; Odluka o dodjeli nekretnine k.č. 11404 na korištenje trgovačkom društvu „Vir turizam“, potom Odluka o posebnim uvjetima za ostvarenje prava na dodjelu novčane pomoći za opremu novorođenčeta; Odluka o obavljanju poslova privatne zaštite na pomorskom dobru na području Općine Vir, četvrto; Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu VII, peto; Izmjene i dopune Odluke o zabrani i ograničenju građevinskih radova za vrijeme turističke sezone te posljednje šesto; Zaključak Općinskog vijeća o provođenju pravnih propisa na području Općine Vir.

Evo što znače.

Kako destinacijska kompanija „Vir turizam“ posljednjih godina ostvaruje visoke prihode – kako od ugostiteljstva, morskih rekvizita i marketinga, tako i organizacijom evenata – dodjeljuje joj se čestica zemljišta na Jadru veličine 386 kvadrata u svrhu obavljanja gospodarske djelatnosti.
„Ostaje samo da Vir turizam prione poslu i na tom mjestu otvori ugostiteljski objekt. Već uspješno vodi takve objekte uz virski Muja i u Biskupljači“, istaknuo je načelnik Kapović obrazlažući vijeću predloženu i usvojenu Odluku.
Druga je točka donijela objašnjenje od ranije najavljenog povećanja naknade za opremu novorođenčeta. Općina Vir dosad je bila primjer s novčanim iznosima te naknade, a kako su i druge jedinice lokalne samouprave počele sa značajnijim iznosima pratiti rođenje djece, poput Općine Vrsi koja izdvaja 12 tisuća kuna za prvorođene, istom progresijom nastavlja i Općina Vir. Tako će se za prvo dijete dobivati 12 tisuća kuna (jednokratna isplata), za drugo 24 tisuće kuna (dvije godine po 12 tisuća kuna), za treće dijete 48 tisuća kuna (četiri godine po 12 tisuća kuna), za četvrto 96 tisuća kuna (osam godina po 12 tisuća kuna) te za peto i svako sljedeće dijete 192 tisuće kuna (16 godina po 12 tisuća kuna).

„Ovaj smo program uveli prije 15 godina kada je naknada bila 3.750 kuna, a sada smo došli do 12 tisuća kuna. U tom razdoblju imali smo nekoliko obitelji s petoro i četvoro djece, te puno obitelji s dvoje ili troje djece. Imali smo, također, svega 860 stanovnika prije 28 godina“, kazao je Kapović iskazujući zadovoljstvo zbog činjenice kako je ovaj program donio rezultate, u prvom redu velikim povećanjem broja vrtićke i školske djece na Viru.

„To nije slučajno. Uvjeti življenja na Viru i komunalni standard rapidno su narasli, a jedan od poticaja mladim obiteljima da s djecom dolaze na Vir svakako je i ovaj program“, zaključio je. Ovom odlukom, međutim, svatko onaj tko s djecom ode s Vira, neće moći konzumirati naknadu na koju je pravo ostvario dok je bio na Viru.

Treća točka donijela je odluku o obavljanju poslova privatne zaštite na pomorskom dobru, i to putem video nadzora. Posao je povjeren poduzeću „Vir zaštita“.

„Projekt je izrađen i predan MUP-u koji mora dati suglasnost. Kako su utvrđeni određeni nedostatci, oni se trenutno uklanjaju. Nadam se kako će za 20 dana cijela dokumentacija biti nadopunjena kako bi mogli krenuti u realizaciju samog projekta“, informirao je vijećnike direktor „Vir zaštite“ Ante Orlić o tijeku izvođenja projekta.

Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu u četvrtoj točki dnevnog reda, dodani su članci kojima se izvan građevinskog područja naselja, koja su određena odredbama Prostornog plana uređenja Općine Vir, zabranjuje sljedeće: oštećivati i uništavati autohtoni pejzaž (zelenilo), odlagati građevinski materijal, građevinske i druge strojeve, potom uređaje i vozila, koristiti strojeve i uređaje koji stvaraju buku i druga onečišćenja, ostavljati oštećena, dotrajala, napuštena i neregistrirana vozila i slično. Također, unutar građevinskog područja naselja, posebno stambenog dijela, zabranjuje se odlagati građevinski materijal, strojeve, uređaje i vozila koja narušavaju izgled naselja, itd. Kazne su već propisane: 10 tisuća kuna za pravne osobe, pet tisuća za fizičke odgovorne osobe te dvije i pol tisuće kuna za fizičke osobe.

„Ovim se Izmjenama i dopunama usklađujemo sa Zakonom o gospodarenju otpadom, a neke smo stvari precizirali i naveli što više detalja kako bi olakšali posao komunalnom redarstvu. Zapazili smo uništavanje autohtonih pejzaža, gradnju zidova koji ga narušavaju, prisutnost kamp kućica, starih vozila i slično“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paola Žepina te navela kako ova Odluka stupa na snagu od prvog dana objave.

Peta točka donijela je Izmjene i dopune Odluke o zabrani i ograničenju građevinskih radova za vrijeme turističke sezone, a obrazložila ih je pročelnica Žepina:

„Odluku smo donijeli prije 11 godina, a u međuvremenu se Vir razvio i postao prepoznatljiv kao turistička destinacija. Danas imamo iznajmljivače koji već od svibnja imaju goste, a oni traže miran odmor i uživanje u destinaciji. Naravno da im smeta buka od izvođenja radova u njihovoj okolini, u što se svakodnevno uvjeravamo na terenu. Zato smo promijenili tu staru odluku kojom se od 1. srpnja do 1. rujna zabranjuju građevinski radovi, i to samo unutar centra mjesta, dok su se u ostalim naseljima mogli izvoditi do 17 sati. Izmjenama i dopunama te odluke osigurali smo da se građevinski radovi na cijelom otoku Viru od 0 do 24 sata ne mogu izvoditi od 1. lipnja do 30. rujna“, kazala je. Iznimno se mogu, stoji u Izmjenama i dopunama, izvoditi građevinski radovi kada je riječ o hitnim popravcima objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se javljaju nenadano i kojima se sprječava nastanak posljedica opasnih za život i zdravlje ljudi, nužni radovi na popravcima građevina, radovi na projektima od posebnog interesa za Općinu Vir, manji građevinski poslovi i slično. Također iznimno, nadležni općinski Upravni odjel može na temelju podnesenog zahtjeva odobriti obavljanje građevinskih radova ukoliko se radi o infrastrukturnim radovima i radovima na realizaciji kapitalnih projekata od javnog interesa. Odluka stupa na snagu od prvog dana objave, a kazne za njezino nepoštivanje su velike: za pravne osobe 50 tisuća kuna, a za fizičke osobe 25 tisuća kuna.

Konačno, Općinsko vijeće Općine Vir traži od svih institucija Republike Hrvatske na državnoj i regionalnoj razini provođenje Ustava i zakona Republike Hrvatske, odnosno provođenje instituta pravne države – usvojeni je zaključak Općinskog vijeća o provođenju pravnih propisa na području Općine Vir.

__________

Tekst i Foto: Virski List