VIJEST – Hrvatska nije potpisala deklaraciju za pomoć startupovima

VIJEST – Hrvatska nije potpisala deklaraciju za pomoć startupovima

Objavio: Andrea Beader - 20.03.2021.

Hrvatska, Mađarska i Bugarska su jedine tri članice koje nisu potpisale deklaraciju za pomoć startupovima.

 

Europska Komisija u petak je predložila zemljama članicama usvajanje novih zakona o startupovima, s nadom da će time postati atraktivniji za otvaranje startupova u EU, u težnji kako bi uhvatili korak za SAD-om i Kinom. Tom deklaracijom imena “EU Start-up Nations Standard” poziva se zemlje članice na mijenjanje zakona o dioničkim opcijama i vizama, kako bi startupovi iz Europe mogli privući najbolje radnike iz cijelog svijeta.

Za sada su zakonski okvir potpisale sve zemlje članice, a jedine koje nisu su Mađarska, Bugarska i Hrvatska, ističe CNBC. Za članice koje su potpisnici ovog zakonskog okvira, očekuje se da će kroz neko vrijeme izmijeniti svoje zakone. Poduzetnik Davor Runje je na svojem Facebook profilu istaknuo činjenicu je Hrvatska jedna od tri članice koje nisu potpisale okvir. Isto je učinio i Damir Sabol, suosnivač Photomatha, koji je nedavno dobio dodatnih 23 milijuna dolara investicije.

“Zašto Hrvatska nije potpisala deklaraciju ” Startups Nations Standard of Excellence” zajedno s 24 europske zemlje?”, upitao je Sabol Vladu RH na Facebooku.

 

Europa hvata korak s SAD-om i Kinom

Novi zakonski okvir je nešto što poduzetnici u Europi traže već godinama, kako bi mogli uhvatiti korak s konkurencijom iz SAD-a i Kine, gdje se nalaze praktički sve velike svjetske tehnološke kompanije, poput Googlea, Facebooka, Applea, Amazona, Alibabe, Tencenta, Huaweija i drugih. Sve te navedene kompanije znatno su veće i od najvećih europskih tehnoloških kompanija.

Jedan od glavni problema u Europi su dioničke opcije, kojima startupovi daju svojim zaposlenicima šansu za dobivanje dijela tvrtke u kojoj rade. Prema predloženom okviru, te dioničke opcije ne bi trebale biti oporezivane sve dok se ne unovče, a startupovi bi te dioničke opcije mogli davati i zaposlenicima koji nemaju pravo glasa. Predlaže se da bi proces otvaranja nove tvrtke trebao biti brz, moguć unutar jednog dana te za manje od 100 eura. Vrijeme potrebno za obradu vize bi se prema tom okviru također trebalo ubrzati.

 

 

__________

Izvor: www.telegram.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com