Vela luka se pokreće mozaicima

Objavio: Pokret Otoka - 02.05.2017.

Krajem  2015. unutar kreativnog tima Udruge, rodila se ideja o nastavljanju oplemenjivanja javnog prostora izradom mozaika, započete Međunarodnim susretom likovnih umjetnika 1968., u Veloj Luci.

Ideja  projekta Luka mozaika  upravo je svojevrstan nastavak izrade mozaika, odnosno popularizacija specifičnosti našeg mjesta gdje bi mozaik kao specifični oblik likovnog izražavanja trebao značiti prepoznatljivost, a samim time i posebnost ovog otočkog mjesta.

Prvu fazu intencije da pokrenemo društveno važan i vrijedan  projekt (u vrijeme općedruštvene krize) prije par mjeseci odlučili smo započeti u prostoru neopterećene i čiste kreativnosti s djecom iz osnovne škole i štićenicima udruge Cvitić.

Od tad je izrađeno stotinjak figuralnih i apstraktnih kompozicija manjih dimenzija  uz nadzor odgojno- obrazovnih stručnjaka te članova kreativnog tima Udruge.

U spomenutoj fazi projekta koji podrazumijeva inkluziju djece do četvrtog razreda osnovne škole, realizirana je i izrada te razmjena mozaika na međunarodnoj razini odnosno sa osnovnom školom u Hart Bei GrazU (Austrija).

Naši mališani već su prisustvovali svečanosti otvaranja mozaika u osnovnoj školi VS Pachern (Hart Bei Graz), a djeca iz te osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i gradonačelnika Hart Bei Graza, prisustvovat će svečanosti otvaranja mozaika u Veloj Luci na Dan škole, 20.5.2017.

Dosadašnjom realizacijom projekta svakako je omogućen novi model pristupa dječjoj kreativnosti kroz inovaciju i slobodu koja im je omogućena u izradi  mozaika.

Aktualna faza mozaika odnosi se na radionicu izrade mozaika na kojoj su svi zainteresirani stanovnici slobodni participirati kako bi bili dio umjetničkog procesa kojim  obogaćujemo kreativnu scenu i vizure vlastitog mjesta.

Proteklih mjesec dana, Udruga je još jedno derutno skladište krupnog otpada u kompleksu nekadašnje tvornice prenamjenila u “zanatsku radionicu” kao mjesto zajedničkog kreativnog izražavanja i stvaranja na kojemu je već izrađeno petnaest metara novih mozaika odnosno figuralnih i aptraktnih mozaičnih kompozicija.
 

S postavljanjem izrađenih mozaičnih kompozicija Udruga bi započela na području obalne šetnice na Badu u namjeri da revitaliziramo spomenuti dio Luke.

Navedena lokacija atraktivna je za postavljanje mozaika  zbog činjenice da ne zahtjeva daljnje građevinske zahvate što bi omogućilo trajnost i vitalnost umjetničkom djelu.

U kontekstu umjetničkog djela, mozaici postavljeni na obalnom tlu Luke povezivali bi Luku sa svijetom definirajući njene vizure.

Nastavkom na postojećoj identitetskoj osnovi Vele Luke, a u svrhu obogaćivanja kulturno- umjetničke scene te kulturne i turističke promocije mjesta, cilj je izrada “najdužeg mozaika” na svijetu o čemu ovisi uključivanje što većeg broja stanovnika.

Mozaik bi tako, u krajnjoj fazi realizacije ovog projekta, kao medij koji nudi jednu misao od tisuća kamenčića složenih u jednu harmoniju i sklad, ostavio neizbrisiv trag zajedništva.

Autorica: Sandra Baničević

Foto: Anđela Ščepanović