Ususret danima planinara obavljena najveća čistka starih olupina na Mljetu

Objavio: Pokret Otoka - 28.04.2017.

Nakon tri dana posla na otoku Mljetu provedena je još jedna akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina -powered by Renault, koju već 13 godina provode članovi udruge Zelene stope. U akcijama je do sada ukonjeno više od 15 000 olupina iz naših nacionalnih parkova i parkova prirode.

Najzadovoljniji rezultatima akcije bio je direktor komunalnog poduzeća Mljet, Ivo Sršen, kojem smješak nije silazio s lica. Nakon dva tjedna priprema i tri dana radova od ranog jutra do kasno navečer akcija je uspješno okončana.

Iz naselja Pomena ,Kozarice, Sobra i Saplunara izvučene su sve Renault četvorke, ‘fićeki’, ‘stojadini’ i ostali nekadašnji limeni ljubimci, kojima su i u njihovim tvornicama zaboravili imena. Svi su oni trajektom Jadrolinije besplatno otputovali na kopno (reciklažno dvorište Acal Sirovina u Metkoviću).

“Već sutra na naš najzeleniji otok stiže oko 1500 planinara na svoj godišnji skup. Mljet će tako postati vjerojatno prvi otok na Jadranu koji će biti kompletno riješen auto otpada. Uz jaki jugo, glede brige o okolišu, sada pušu neki “povoljniji vjetrovi”, rekao nam je načelnik općine Mljet, Đivo Market.

Dani hrvatskih planinara ove će se godine održati od 29. travanja do 1. svibnja 2017. u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, a domaćin je Planinarsko društvo Mljet.

Za planinare su i ove godine pripremljene raznovrsne planinarske aktivnosti, a cijeli program događanja zajedno sa svim informacijama dostupan je na stranici Hrvatskog planinarskog saveza.

Izvor: LAG 5 i net.hr