UNIJE – Program Sunset Unije festivala

UNIJE – Program Sunset Unije festivala

Objavio: Andrea Beader - 05.07.2021.

Treći tjedan festivala (5.-11.7.) obilježit će programi koji se organiziraju u suradnji s „Akademijom svega“, neformalnim umjetničkim udruženjem iz istarskih Bala

.

Riječima osnivača Akademije rečeno, internacionalnim bratstvom umjetnika, intelektualaca, stručnjaka i ostvarenih pojedinaca. Jedan od osnivača Akademije svega, Gordan Nia Topić, ujedno je i dugogodišnji posjetitelj Unija, što je bio i glavni motiv da se mikro-kozmosi Unija i Bala doživljajno povežu tijekom cjeloljetnog Sunset Unije (raznolikog) Festivala.

Aktivnosti Akademije svega koje se realiziraju tijekom SU(r)F-a uključuju noćne i dnevne pješačke ture po otoku, radionice snova i čitanje priča za najmlađe, a konceptualizirane su u okviru Topićevog životno-umjetničkog koncepta NIArt – Nekonceptualne individuacijske umjetnosti.

U temeljima NIArta leži uvjerenje da je zapravo svaki čovjek umjetnik: istinsko, kreativno i nekonceptualno biće koje za ostvarenje umjetničkog potencijala mora njegovati ono dječje u sebi – radoznalost, kreativnost i spontanost, najčešće ugušenu suvremenim načinom življenja.

 

Tjedni raspored

Prva ovotjedna NIArt dnevna šetnja kreće u ponedjeljak u 19:00 ispred Kapelice, odakle se ide prema plaži u Sridnjoj uvali (tzv. “Rajska plaža”) kamo će biti večernje kupanje uz zalazak sunca. Nakon čega slijedi projekcija kultnog filma Akademije svega, “Jazz Apartment”, što je ujedno i najava 15. po redu Last Minute Open Jazz Festivala Akademije svega koji će se održati u Balama od 1-4. kolovoza.

.

festivala

Fotografija: Riba Ribi.

.

U utorak i četvrtak na rasporedu su večernje projekcije filmova u divljini, dok je srijeda tradicionalno rezervirana za čitanje priča najmlađima, no ovoga tjedna obogaćena je i dodatnim sadržajem – prvom Unijskom radionicom lucidnog sanjanja, odnosno prikazom tehnika kreativnog sanjanja s ciljem povezivanja s vlastitim unutarnjim bićem i buđenjem umjetnika koji čuči u svakome od nas.

Realizacija navedenih NIArt programa na Unijama u okviru SU(r)F-a ujedno je i nastojanje da se Unijama i njihovim gostima ponudi nešto novo, omoguće iskustva tzv. doživljajnog turizma, čiji je potencijal kod nas još uvijek nedovoljno prepoznat, a netaknuta priroda i autentičnost Unija svakako su plodno tlo za razvoj upravo takvih sadržaja.

Kreativni autor navedenih sadržaja, Gordan Nia Topić, svestrani je autor, zanesenjak, glazbenik, osnivač Akademije svega i Last minute Jazz festivala u Balama, vodeći autoritet u Hrvatskoj u domeni lucidnog sanjanja te – cjeloživotni zaljubljenik u otok Unije.

Informacije o nadolazećim programima i vremenu održavanja pojedinih aktivnosti bit će redovito objavljivane na službenoj internet stranici i na Facebook stranici Sunset Unije Festival.

 

Kontakt

Mail: pr@sunsetunije.hr
Mob: 091 669 0267 (Koraljka Haberle, RibaRibi, direktorica festivala)

 

Anketa

U nastavku se nalazi poveznica na anketu koja se provodi za potrebe izrade magistarskog rada.

Anketa je dostupna na poveznici, anonimna je i namijenjena:

· Punoljetnim osobama s prebivalištem na Unijama koje na otoku borave tijekom cijele godine

· Punoljetnim osobama koje imaju vikendicu ili obitelj na Unijama te na otoku borave u dijelu godine

Cilj je doznati stavove otočana o tranziciji otoka Unije u energetski samoodrživ otok. Teza koju koja se brani u magistarskom radu jest da ključna karika tog procesa nije tehnologija, nego – ljudi, stoga je potrebno doznati koja je razina Vaše potpore aktivnostima koje se planiraju na otoku, i kako bi ista mogla povećati, koje su prepreke, strahovi i sl.

Vaši su odgovori od ključne važnosti za uspjeh istraživanja, za popounjavanje ankete potrebno je izdvojiti 10ak minuta svog vremena.

 

 

__________
Izvor: Sunset Unije
Naslovna fotografija: Riba Ribi.