UNESCO – Umijeće suhozidne gradnje zaštićena je nematerijalna kulturna baština čovječanstva!

Objavio: Paula Bolfan - 01.12.2018.

Umijeće suhozidne gradnje upisano je 28. studenoga 2018. na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, kao odgovor na zajedničku međunarodnu nominaciju Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske pod nazivom ”Art of dry stone walling, knowledge and techniques”.

Tako je odlučio UNESCO-ov Međuvladin odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu na sjednici koja se kroz cijeli tjedan održava u Port Louisu, u Mauricijusu. Ovdje su i službena stranica upisa, te obavijest Ministarstva kulture u kojoj je opisan proces koji je vodio do današnje velike vijesti. – prenijela je Udruga Dragodid uz čestitke.

Priznanje je zbilja značajno i daje elana za stare i nove istraživačke, edukativne i promotivne suhozidne aktivnosti. Čestitke svima, jer suhozid je kulturno dobro čovječanstva – svih nas!
.

FOTO: Udruga 4 GRADA Dragodid

.
Umjetnost izgradnje suhozida

Umjetnost suhozidnih kamenih zidova odnosi se na znanje potrebno za izradu kamenih konstrukcija, slaganjem kamenja jednog na druge, bez korištenja bilo kojeg drugog materijala, osim ponekad suhe zemlje. Konstrukcije suhozida su rasprostranjene na većini seoskih područja – uglavnom na strmim terenima – unutar i izvan naseljenih prostora, iako ih se može pronaći i u urbanim područjima. Stabilnost struktura osigurana je pažljivim odabirom i postavljanjem kamena, a suhozidne strukture oblikovale su brojne, raznolike krajobraze, stvarajući različite načine stanovanja, uzgoja i stočarstva.
.

Takve strukture svjedoče o metodama i praksama koje ljudi koriste od prapovijesti do danas kako bi organizirali svoj životni i radni prostor optimiziranjem lokalnih prirodnih i ljudskih resursa.

Vitalna uloga suhozida je i u sprječavanju klizišta, poplava i lavina, te u borbi protiv erozije i pustinjaka zemlje, u povećanju biološke raznolikosti i u stvaranju odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta za poljoprivredu. Nositelji i meštri uključili su ruralne zajednice u kojima je element suhozidne gradnje duboko ukorijenjen, kao i stručnjake u njihovoj izgradnji.

Kamene suhozidne građevine uvijek su izgrađene u savršenom skladu s okolinom, a tehnika koja se koristi pri izgradnji vrlo vjerno ilustrira skladan odnos između ljudskih bića i prirode.

Praksa se prvenstveno prenosi praktičnom primjenom prilagođenom posebnim uvjetima svakog mjesta. (UNESCO)
.

FOTO: Udruga 4 GRADA Dragodid

.
Što suhozid i vještina suhozidne izgradnje mogu naučiti pojedinca , ali i cijelu društvenu zajednicu?

Pokretač Andro Nigoević također je i član  Udruge Dragodid,  nositeljice suhozidne izgradnje u Hrvatskoj, pa se u Pokretovim redovima često provlači priča u kojoj se uspoređuje suhozidna izgradnja s društvenim odnosima.

Njegove riječi glase ovako:

Izgradnja Suhozida vrlo je slična izgradnji odnosa u društvenoj zajednici. Kao što je svaki čovjek u zajednici jednako važan i vrijedan, tako je i svaki kamen pri izgradnji suhozida jednako važan i vrijedan, nebi li ta građevina opstala. Onaj mali jednako je važan kao onaj veliki, onaj u sredini jednako je važan kao onaj na vrhu, ali i onaj na dnu. Svaka je jedinka važna za cijeloviti opstanak, bila ona kamen u suhozidu ili osoba u  društvu.

Ne zaboravimo još jednu činjenicu suhozidne izgradnje: Puno ćemo puta pogrešno procijeniti mjesto na koje kamen ide i puno će se puta građevina urušiti prije nego ponosno obrani područje od vjetra, poplava, klizišta i lavina. Važno je biti strpljiv, svjestan pažnje, vremena i truda koje je potrebno posvetiti procesu gradnje.
.

FOTO: Udruga 4 GRADA Dragodid

.
Pokretova čestitka

Čestitamo svim meštrima i graditeljima suhozida na ovom velikom postignuću, jednako i sudjelovali u procesu do ovog priznjanja. Čestitamo svim zemljama koje su, uz Hrvatsku, na tom istom putu. To je dokaz da naše zajednice, barem one koje se bave suhozidnom izgradnjom, funkcioniranju cijelovito, da su savladale sve što nas suhozidna gradnja može naučiti i da zbilja zaslužuju ovo priznanje.

A vi, dragi čitatelji, idući put kad se nađete u blizini  suhozida, posvetite mu malo više pažnje i sami otkrijte što nas to suhozid može naučiti. 😉

__________
Autorica: Paula Bolfan
Izvor: Dragodid i UNESCO
Fotografija: Udruga Dragodid