UGLJAN – Radni sastanak europskog projekta ”Thematic” u Preku

UGLJAN – Radni sastanak europskog projekta ”Thematic” u Preku

Objavio: Andrea Beader - 14.10.2021.

Cilj međunarodnog ”Thematic” projekta je razvoj održivog i pristupačnog turizma u Jadransko-jonskoj regiji

Općina Preko prošli je tjedan bila domaćin dvodnevnog sastanka partnera u sklopu projekta Thematic – izvještavaju nasiskolji.hr.

Riječ je o projektu sufinanciranom kroz program Interreg Adrion, u kojem je Općina Preko jedan od devet partnera iz šest europskih zemalja, kojemu je cilj razvoj održivog i pristupačnog turizma u Jadransko-jonskoj regiji. Temelji se na prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima.

.
Projekt se temelji na prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima

Projekt je vrijedan oko 1,5 milijuna eura, a dio koji se odnosi na Općinu Preko iznosi oko 160.000 eura. Postotak EU sufinanciranja iznosi 85 posto. Na dvodnevnom sastanku u Preku, koji se održao 6. i 7. listopada, fizički su prisustvovali partneri iz Italije i Slovenije, a partneri iz Grčke, Albanije i Srbije sudjelovali su u online formi.

Na sastanku se raspravljalo o razvoju zajedničke strategije i akcijskog plana za održivi i pristupačni turizam u Adrion regiji koji predstavljaju dio ovog projekta, a predstavljeni su i pilot projekti partnera.

Općina Preko predstavila je svoj pilot projekt uređenja plaže Jaz koji obuhvaća njenu sanaciju i opremanje sa sadržajima kao što su drvene pergole i e-punionice za mobitele, kaže Dražena Strihić, pročelnica upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, turizam i EU fondove u Općini Preko.

.
Uz formalni sastanak organizirano je i turističko vođenje prikladno prilagođeno godišnjem dobu branja i prerade masline

Dodaje kako su partneri iz Italije i Sloveniji posjetili su plažu Jaz, organizirano je i turističko vođenje koje je obuhvaćalo obilazak replike antičkog mlina za masline u Mulinama, degustaciju maslinova ulja i ostalih otočnih proizvoda u Ugljanu te posjet Olive Island Marini u Sutomišćici.

Doneseni su brojni zaključci, odluke i smjernice za nastavak projekta i projektnih aktivnosti koji traju do kraja rujna 2022. godine.

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: 2427999 from Pixabay