UGLJAN – Otočna muka za muku Vukovara

Objavio: Pokret Otoka - 05.11.2017.
Kad smo obnavljali tekst, rekla sami im da idemo u grad koji je ranjen i da ništa ne trebaju ni tražiti ni izmišljati. Tamo je rana, tamo je muka, igrajte za muku Vukovara, naglasila je Milena Dundov.

Bila je to izvedba pod posebnim emotivnim nabojem! Bio  sam u Vukovaru prije rata, ali ovo što smo sada doživjeli i vidjeli, u najmanju je ruku potresno, kazao je prof. Ivo Nižić, glazbeni pedagog,  skladatelj i dirigent, autor glazbe i teksta pasionskog oratorija „Zadnja  postaja“, koji je prošle subote u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru izveo Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra, članovi  Zbora sv. Cecilije Župe Preko, Mali dječji zbor i članovi KUD-a Preko te  Udruge žena Luzor iz Preka.

Staze tmine

Iako s oratorijem „Zadnja postaja“ već gotovo desetak godina gostuju  diljem Hrvatske, drama ovog pasionskog skazanja s ishodištem na otoku koji pluta morskom pustinjom, stazama tmina, noseći u sebi sudbinu zavičaja, domovine i kozmosa, za izvođače, autora i redateljicu i  dramaturginju Milenu Dundov ostat će duboko urezana u sjećanju.

-Ovo je, može se reći, zavičajna patnja, patnja otočana, ali ona se  ipak reflektira i na patnju cijele Hrvatske. Priča o našoj otočnoj muci,  kao što smo vidjeli, korespondira s patnjom koju je proživio Vukovar i  koja je ovdje dobila novu dimenziju i naboj, a to se vidjelo i na izvođačima jer svi su bili nekako usplahireni i pod posebnim emotivnim  pritiskom i željom da iznjedre najbolju izvedbu, smatra prof. Nižić.

Dali su maksimum

Zadovoljstvo nije krila ni dramska umjetnica Milena Dundov, koja ističe da su se svi jako dobro snalazili, dali maksimum od sebe, a iako je  riječ o otočnoj priči, publika ju je razumjela i shvatila poruku.

– Kad smo obnavljali tekst, rekla sami im da idemo u grad koji je ranjen i da ništa ne trebaju ni tražiti ni izmišljati. Tamo je rana, tamo je  muka, igrajte za muku Vukovara! Prožmite je sa svojom otočnom mukom i spojite je s mukom Božjom. Možda vas nitko neće toliko razumjeti kao Vukovar. Grad koji, koliko god da je izranjavan, toliko je i velik i  velikodušan. Mislim da smo svi zajedno doživjeli veliku katarzu!, dodaje gospođa Dundov, koja već gotovo tri desetljeća uspješno surađuje s  Prečanima u mnogim umjetničkim projektima.

Kruna te suradnje, napominje, svakako su autorski oratoriji prof. Ive  Nižića, u kojima su članovi KUD-a Preko, Udruge žena Luzor i Župnog  zbora sv. Cecilije dali nemjerljiv doprinos.

Bit amaterizma

– Glumačka postava u „Zadnjoj postaji“ nije se puno mijenjala svih  ovih godina. Naravno, dogodila se prirodna smjena generacija, ali meni  je najljepše što su najmlađi prihvatili tradicionalno, ono što nosimo i  dajemo u svojim oratorijima, a to su jezik, običaji, nošnja i otočna bol.  Mi promoviramo usamljenost otoka i naš način života, a i Vukovar je  na neki način otok, strašno velik otok, ali on je, za razliku od nas, nezasluženo postao otok, kaže Milena Dundov te naglašava kako u ovom  projektu, u kojemu je na sceni 90-ak izvođača, gotovo iz svake preške  obitelji sudjeluje po jedan član.

-Na neki način, cijelo je Preko unutra, a to je bit amaterizma, da sudjeluje što više ljudi, da mladi to znaju prepoznati, poručuje.

Uz autora glazbe i teksta prof. Ivu Nižića, dramaturgiju i režiju Milene Dundov, scenografiju potpisuje Robert Košta, a majstor svjetla je Ivo  Nižić (ml.) Tekst interpretiraju Josip Batistić, Martina Pedišić i Jakov  Kačan, a solisti su Mateo Marnika, Jelena Rušev Mogilevskij i Milena  Brižić. Dirigent je prof. Ivo Nižić.

Odlična suradnja s lokalnom  samoupravom

Oratorij „Zadnja postaja“, kao i ostale programe u kojima su dosad  uspješno surađivali Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica i preški  zborovi i udruge, snažno podupire KUD Preko. Predsjednica KUD-a  Vesna Dunatov i dugogodišnja članica te organizatorica gostovanja Sabina Batistić, ističu da KUD planira i organizacijski i financijski, od  sredstava koja dobiva iz proračuna Općine Preko, pratiti dva velika projekta – oratorij i pjesničku manifestaciju Večer na Brižićevin dvouru.

-To su iznimno kvalitetni projekti u koje su uključeni mnogi Prečani,  naši članovi. Primjerice, u oratoriju, na sceni, kao izvođači, sudjeluje 30  Prečana, tu su i naša dva tehničara te još desetak naših sumještana koji  su članovi zbora Condura Croatica. Najstariji naš glumac, gospodin Miljenko Gregov, ima 78 godina, a najmlađi, Adrian Kačan, je destogodišnjak. Tako da slobodno možemo reći da je to pravi preški projekt,  kaže Vesna Dunatov.

Napominje kako svih ovih godina i rad KUD-a i ostale umjetničke  preške projekte financijski prate Općina Preko i Zadarska županija, a  odličnu suradnju ostvaruju i s Kazalištem lutaka Zadar.

Gostovanje pasionskog oratorija „Zadnja postaja“ u Vukovaru financijski su pomogli Upravni odjel za kulturu Grada Zadra i Općina Preko.

Nastup na misi

U sklopu dvodnevnog boravka u Vukovaru, zbor Condura Croatica  pjevao je i na središnjoj nedjeljnoj župnoj misi u Crkvi sv. Filipa i Jakova, a članovi KUD-a Preko i zadarskoga zbora zapalili su svijeće i položili vijence ispod spomen-obilježja na masovnoj grobnici na Ovčari te  na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

 

Izvor: zadarskilist.hr

Foto: Andrina Luić