UGLJAN – Dječja klapa Baliniera osvojila prvo mjesto na međunarodnom natjecanju zborova u Puli

Objavio: Pokret Otoka - 24.01.2018.

Dječja klapa Baliniera, u kojoj pjevaju djeca iz Preka, Ugljana, Kali i Banja, osvojila je na Međunarodnom natjecanju zborova Istria Cantat u Puli prvo mjesto! Nastupili su u kategoriji folklorne zborske glazbe i od mogućih 30, međunarodni ocjenjivački sud dodijelio im je 23 boda.

 točka
– Pjevali smo tri tri kompozicije – “Vratija se Šime”, “Okrug selo” i “Sinoć kad sam robu prala”, a žiri je ocjenjivao interpretaciju, pjevačko umijeće, težinu programa i opći umjetnički dojam (intonacija, stilistika, dosljednost partituri i ostalo). Djeca su bila odlična, uzbuđena, ali sigurna u sebe, što se očito svidjelo i žiriju kad nam je dodijelio prvo mjesto, odnosno “Gold Prize”, izjavila je za portal Naši školji prof. Nada Smoljan, voditeljica u Dječja klapa Baliniera.
 točka
Bio je ovo prvi nastup naših malih otočnih grdelina na jednom velikom međunarodnom natjecanju, na kojemu je nastupilo 25 različitih zborova u četiri kategorije: klasična zborska glazba, duhovna zborska glazba, folklorna zborska glazba i – popularna zborska glazba.
  točka
 točka

Dječja klapa Balinieri u Puli (Fotografija: Nada Smoljan)

 točka
U međunarodnom ocjenjivačkom odboru bili su Fabio Pecci (Italija), Bojan Pogrmilović  (Hrvatska), Johannes van der Sandt (Južna Afrika)  i Branko Starc (Hrvatska).
  točka
Natjecanje se održalo u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a organizatori su bili Hrvatska udruga zborovođa, Mješoviti zbor Cantus PoPuliUdruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje.
  točka
Odlazak na Međunarodno natjecanje zborova Istra Cantat Dječjoj klapi Baliniera omogućili su Općina Preko i TZO Preko, koji su pokrili troškove puta i smještaja, Udruga žena Luzor platila je kotizaciju i pomogla u šivanju odjeće za nastup, a Općina Kali financirala je troškove prehrane.
   točka
U Dječjoj klapi Baliniera pjevaju Enola Brižić, Lisa Gregov, Matija i Roko Pažanin, Jakov Kačan, Vid Višić i Trisatn Mogilevsky iz Preka, Roza Svorcina i Magdalena Švorinić iz Ugljana, Efa Zelenčić iz Kali i Lucija Pedišić iz Banja.
t točkaočka
_______________________
Izvor: Naši školji
Fotografija: Naši Školji