UDRUGE – Izvješće o organiziranom volontiranju – ROK 31.03.

Objavio: Maja Jurišić - 31.03.2018.

Udruge kao organizacije civilnog društva s dobrovoljnim članstvom uglavnom potpuno ili djelomično funkcioniraju na volonterskoj osnovi. Broj volontera i ostvareni sati volontiranja kriterij su po kojem se u projektnim natječajima mjeri uspješnost i aktivnost pojedinih organizacija, a može se i dogoditi da se planirani volonterski sati obračunavaju kao doprinos sufinanciranju projekta što omogućava organizacijama lakše financiranje.

točka
Uloženo vrijeme, znanje i iskustvo neprocjenjiv je resurs, ekvivalentan novcu, no na žalost ne pridajemo mu toliku važnost. Iako nam ispunjavanje volonterskih dnevnika često najomraženiji dio volontiranja smatramo da važno ažurno evidentirati uloženo vrijeme volontera u organizacije te osvijestiti vrijednosti koju ono zaista ima.
Pozivamo sve udruge, ustanove, zaklade i fundacije, druge neprofitne pravne osobe, državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su tijekom 2017. godine bili organizatori  volontiranja, da još danas podnesu izvješće o organiziranom volontiranju putem web aplikacije koju je moguće pronaći na sljedećoj adresi: volonteri.mdomsp.hr .

Izvještajno razdoblje odnosi se na vrijeme od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine, a rok za dostavu izvješća je DANAS do kraja dana. Sukladno članku 33. Zakona o volonterstvu („Narodne novine“ broj: 58/07 i 22/13), te Pravilniku o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja („Narodne novine“ broj 9/18), svaki organizator volontiranja dužan je dostaviti godišnje izvješće o volontiranju Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao tijelu nadležnom za praćenje provedbe navedenoga Zakona i razvoja politike volonterstva.

Pokret otoka u prošloj je godini službeno angažirao 20 stalnih volontera (većinom volonterki) koji su poklonili preko 3.500 sati svog vremena u razvoj mreže otočana. Toliko smo službeno zapisali, no neslužbeno bi se sigurno dalo brojati još tisuće zahvaljujući svim ljudima dobre volje koji su bili tu kad je trebalo. Tko bi “naštampao” toliko potvrda o volontiranju 🙂

 

Pozivamo sve zainteresirane za volontiranje u Pokretu otoka da nas kontaktiraju na mail pokret.otoka@gmail.com bilo da se radi o novinarima, fotografima, entuzijastima, administratorima, grafičkim dizajnerima, stručnim suradnicima…

__________
Autor: Pokret Otoka
Foto: Pokret Otoka