SPLIT – Udruga Sunce provela 21 akciju čišćenja

SPLIT – Udruga Sunce provela 21 akciju čišćenja

Objavio: Andrea Beader - 25.11.2020.

Udruga Sunce Split krajem svibnja ove godine započela je s provođenjem usluge prikupljanja otpada iz mora za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. U 21 akciji čišćenja, iz mora i s plaža diljem obale izvukli 4,7 tona otpada.

 

Udruga Sunce čišćenje plaže

U ukupno 21 akciji čišćenja provedenoj na plažama te podmorju na području sedam obalnih županija u Hrvatskoj, prikupljene su više od četiri i pol tone različitog otpada (4750 kg). Osim čišćenja na odabranim lokacijama predviđenog ovom uslugom, Udruga Sunce Split provela je i monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

 

 

 

Udruga Sunce čišćenje podmorja

Temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u Republici Hrvatskoj, kreiran je Prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora, kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Središnji dio konferencije 26. studenoga 2020. bit će održan u Maloj dvorani HGK, dok će ostatak sudionika pratiti događaj putem Zoom platforme. Također, na Facebook stranici Udruge Sunce Split bit će postavljen link za izravni prijenos konferencije.

Konferenciju će otvoriti pomoćnica ministra Elizabeta Kos, a za izjave medijima bit će raspoloživa voditeljica usluge, Ivana Krstulović Baković iz Udruge Sunce (kontakt broj: 095 5659976), koja će davati izjave, od 11.00 do 11.30 sati u Maloj dvorani HGK Split, prije službenog početka trosatne konferencije.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Fotografije: Facebook Udruge Sunce

Naslovna fotografija: pixabay.com