Udruga Hyla i WWF Adria predstavili projekt ”Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja” – Sudjelujte i vi!

Objavio: Paula Bolfan - 11.02.2018.

Na Svjetski dan močvarnih staništa, koji se obilježava 2. veljače prema Ramsarskoj konvenciji, Udruga Hyla i WWF Adria predstavljaju projekt “Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja” – Conservation of the island wetlands of the Mediterranean Basin (MedIsWet).

Cilj MedIsWet projekta je identificirati sve otočne močvare  na Sredozemlju, te ih prepoznati kao važna staništa na otocima koja treba očuvati i zakonski zaštititi. Unutar Konvencije o vlažnim područjima donesena je 2015. godine  rezolucija o otočnim močvarama koja potiče ugovorne strane s područja Sredozemlja da u okviru MedWet Inicijative prioritetno naprave ili upotpune popise vlažnih staništa na otocima, te zahtijeva učinkovitu i dugoročnu zaštitu i provedbu restauracije tih staništa gdje je potrebno i primjenjivo.
.

Otočne močvare među najugroženijim su staništima Sredozemlja.

Ta mjesta visoke biološke raznolikosti nekad su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima zbog napajanja stoke no raseljavanjem ljudi postala su zaboravljena i napuštena.

Kasnije su uvelike kanalizirana, često zatrpavana smećem, uništavana i isušivana.

Iako su ova vlažna staništa zaštićena spomenutom Ramsarskom konvencijom, nestanak i uništavanje močvarnih staništa na jadranskim otocima još je i danas vrlo česta pojava. Tek razvojem ekološke svijesti u 20. stoljeću uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

 

” MedIsWet projektom želimo poručiti – vlažno je važno! ”

‘Trend nestanka vlažnih staništa globalni je problem prepoznat i na europskoj razini. Procjenjuje se da je u posljednjih 100 godina nestalo čak 64% vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju “otoke unutar otoka” i oaze bioraznolikosti. Otoci su naše nacionalno blago, a vlažna staništa na njima su vodeni biseri.’, kaže Ivana Sučić, voditeljica projekta iz Udruge Hyla.

Iseljavanje otočana postao je nažalost trend u Hrvatskoj i to je zasigurno izvor zanemarivanja te posljedično tome i nestanka vlažnih staništa. Udruga Hyla uhvatila se u koštac s istraživanjem i vrednovanjem vlažnih staništa prije dvije godine u sklopu projekta “Vodeni biseri jadranskih otoka”.

‘Istraživanja vlažnih staništa na otocima nastavljaju se i u sklopu ovog projekta, kao i širenje svijesti o njihovoj važnosti te najbitnije, edukacija lokalnog stanovništva i svih razina vlasti. Time smo postali pioniri u Hrvatskoj u zaštiti vlažnih staništa s nadom da ćemo izraditi ogrlicu bogatu vodenim biserima kojom će se cijela nacija ponositi i čuvati je.’,  zaključuje Sučić.

Projekt MedIsWet od regionalne je važnosti jer okuplja partnere čitavog Sredozemlja. Vrijednost projekta je nešto veća od milijun eura, a vrijeme trajanja je 3 godine.

Zemlje u kojima se MedIsWet provodi su Cipar, Turska, Tunis, Italija, Francuska, Malta, Španjolska i Hrvatska, pod palicom koordinatora projekta iz Grčke…

Članak u cijelosti pročitajte na TRIS portalu.
.

Sudjelujte i vi: Udruga Hyla objavila natječaj za NAJfotku „Vodeni biseri jadranskih otoka“ !

Prenosimo dio uputa za prijavu na natječaj objavljenih na web stranici Udruge Hyla:

”Dragi ljubitelji prirode, pridružite nam se u otkrivanju najljepših vodenih bisera jadranskih otoka! Oboružajte se fotoaparatima i krenite u potragu za vlažnim staništima u vašoj okolici. Otkrijte terenskog fotografa u sebi i ovjekovječite jedan djelić prirode ili djedovine. Možda baš vaša fotografija bude tijekom 2018. godine izložena na putujućoj izložbi, kojom želimo povećati svijest o važnosti i zaštiti otočkih vlažnih staništa!
.
Kao i svaki natječaj i ovaj ima nekoliko jednostavnih pravila:

1. Jedna fotografija po prijavitelju za jedno vlažno stanište.

To znači da za svako novo vlažno stanište koje posjetiš, povećavaš mogućnost osvajanja nagrada! Dajemo ti puuuno prilika, stoga ih iskoristi najbolje što možeš!

2. Na fotografiji se mora vidjeti lokva ili neko drugo vlažno stanište s hrvatskog otoka.

3. Budi kreativan, iznenadi nas svojom fotkom i pokaži kroz nju vrijednost i ljepotu vlažnih staništa!

Osim što su vlažna staništa bogata biljnim i životinjskim svijetom, nemoj zaboraviti da su neka od njih (npr. lokve, potoci) oduvijek vezana za čovjeka i dio su njegovog kulturnog nasljeđa. Uhvati pravi trenutak – uslikaj žabu kako skače, vretence na trsci, predivan lopoč, zaigranu djecu na potoku, djeda koji vadi vodu ili lokvu u tišini u ranu zoru – nama je svejedno. Ali ne zaboravi da na fotki uvijek treba biti vidljivo i vlažno stanište!

4. Potrudi se uslikati što kvalitetniju fotku s tehničke strane.

Tako ćeš povećati šansu da upravo tvoja fotka bude izabrana za izložbu.

5. Fotografiju obavezno imenuj na sljedeći način: Ime_Prezime_Naziv otoka (npr. Marko_Marić_Krk).

Ako šalješ više fotki s istog otoka, na kraju imena dodaj brojčanu oznaku!

6. Fotografije šaljite na mail: foto@hhdhyla.hr

7. U mailu uz fotografiju pošalji i:

  • svoje ime i prezime, kontakt mobitel/telefon
  • datum fotografiranja
  • otok, grad/naselje u kojem se nalazi uslikano vlažno stanište (po mogućnosti i koordinatu lokacije) te ime vlažnog staništa ako postoji (npr. potok Maslač, lokva Lumbarda itd.).
  • ime fotografije, npr. „Ljubavni zov žabe odjekuje na korčulanskoj lokvi”

8. Fotografije primamo do 15. travnja 2018. godine. 

Upute za prijavu možete u cijelosti pročitati ovdje.

__________
Izvor: TRIS portal
Fotografija: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe