U Pragu predstavljeni počeci turizma na Jadranu

Objavio: Iva Žanetić - 19.01.2019.

Otok Krk je danas zasigurno najjača otočna destinacija na Jadranu. Svojom veličinom, blizinom emitivnim tržištima, dobrim vezama  sa kopnom, uređenom infrastrukturom, kvalitetnim smještajnim jedinicama, izuzetnom  gastro i outdoor ponudom kao i raznovrsnim programima, privlači veliki broj gostiju, a statistika o broju dolazaka i noćenja je iz godine u godinu impozantna i respektabilna.

Tradicija turizma na otoku Krku je također zamjetna. Otočna pojedina mjesta obilježavaju 90. (Općina Dobrinj), 110. (Općina Punat), 110. (Općina Malinska- Dubašnica), 115. (Općina Baška) godina organiziranog turizma što dovoljno  govori kako je otok Krk već stoljeće prije bio poznato  turističko  odredište, a najvećim dijelom popunjeno gostima tadašnje Austrougarske monarhije.

Tradicija  se nastavlja pa i danas  na otok Krk dolazi veliki broj Čeha, Slovaka, Poljaka, Slovenaca i  ostali iz drugih europskih zemalja.
Tijekom proteklih godina organizirane su i vrijedne  izložbe na temu turizma početkom stoljeća na Jadranu, a  zahvaljujući brojnim sačuvanim materijalima, fotografijama, posterima i dokumentima  izložbe su omogućile izvrsnu promociju našeg Jadrana, a osobito otoka Krka.
.

.

Prezentacija početaka turizma na Jadranu

Jedna takva izložba na temu „Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom  Jadranu”  postavljena je 07. siječnja 2019.  u Pragu u Parlamentu  Češke Republike , a svečano otvaranje je predviđeno za 21. siječnja 2019. godine.

Predmet izložbe su arhitektonski projekti turističke arhitekture (hoteli, vile, kupališta i dr.) koje su projektirali češki arhitekti na hrvatskoj obali Jadrana. Izložbu čine panoi arhitektonskih projekata, fotografije turističke infrastrukture, a sve je dokumentirano  trojezičnim katalogom  (češki, engleski, hrvatski) te reprintom turističkih vodiča i gipsanih maketa s početka 20.st.

Među prezentiranim projektima ističe se nekoliko zvučnih imena čeških arhitekata ondašnjeg vremena (Jan Kote︣ra, Adolf Loos, Carl Seidl, Emil Kra︣lic︣ek, Blecha Mate︣j  i dr.), a čija vrijedna graditeljska djela čine danas prepoznatljivu turističku  arhitekturu u određenim destinacijama (Opatija, Kupari, Baška, Pula i dr.).
.

Izložba u Pragu u Parlamentu organizirana je u suradnji sa Institutom za turizam iz Zagreba, Kabinetom arhitekture iz Ostrave (Češka) i Državnim arhivom iz Rijeke.

Izložba je do sada prezentirana od 2014. do 2018. godine u Češkoj u Ostravi (2016/2017), Opavi (2017.), Zlínu (2017.) i Pode︣brady-u (2018.) i u Hrvatskoj u Rijeci (2014.), Zagrebu (2015.), Baški (2015.) te Daruvaru (2015.)
Izložbu u Pragu  zajednički  su podržali TZ otoka Krka, Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška.

Izložba je dobrim dijelom pokrivena i  fotografijama, dokumentima, nacrtima iz  Baške, s početka prošlog stoljeća (1904.- 1915. godine), zahvaljujući arhitektu Blecha Mate︣j koji je 1911. godine napravio projekt kupališne zgrade koji je i danas, nakon 108 godina, u funkciji kao jedinstveni  primjer kupališne zgrade na Kvarneru.
.


.
.
Baška je tada i započela svoj upečatljivi turistički razvoj koji se danas nezaustavljivo razvija. Uz Bašku, koja ove godine obilježava 115. godina organiziranog turizma, slijedi i Malinska koja obilježava  110. godina turističkog razvoja.

Izložba u Parlamentu Češke Republike u Pragu biti će otvorena do 25. siječnja 2019. godine i za otok Krk predstavlja  izvrsnu promociju turizma, ali i nastavak kulturne, turističke, arhitektonske i znanstvene suradnje sa Češkom Republikom.
.

__________
Izvor: www.krk.hr
Fotografija: www.krk.hr