TURIZAM – Inovativan sustav komunikacije s obveznicima Turističke zajednice mjesta Silba

TURIZAM – Inovativan sustav komunikacije s obveznicima Turističke zajednice mjesta Silba

Objavio: Paula Bolfan - 11.07.2022.

Svakog ljeta turističke zajednice trude se motivirati vlasnike kuća za odmor da se prijave u sustav eVisitor, a taj im posao dodatno otežava nedostatak turističke inspekcije u ljetnim destinacijama

Zbog nedostatka inspekcija u turističkim destinacijama turističke su zajednice primorane pronalaziti nove i inovativne načine komunikacije sa svojim obveznicima. Kreativne ideje pozdravljamo i nadamo se da će ih obveznici prepoznati, ispuniti svoje obveze i podržati trud i rad koji njihove zajednice ulažu u razvoj destinacije i kvalitetan turistički program.

Vlasnik objekta (stanovnik/vlasnik kuće za odmor/iznajmljivač) odgovoran je za prijavu u sustav eVisitor svake osobe koja noći u njegovom objektu, a živi u drugoj općini ili gradu

Podsjetimo, vlasnici kuća za odmor su one osobe koje su vlasnici objekta u destinaciji, ali nemaju prijavljeno boravište ili prebivalište i ne iznajmljuju ili djelomično iznajmljuju objekt u komercijalne svrhe, dok u nekategoriziranom dijelu objekta borave.

.
Inovativne aktivnosti u komunikaciji s obveznicima Turističke zajednice mjesta Silba

Službenici turističkih zajednica nisu ovlašteni kažnjavati obveznike koji ne plaćaju turističku pristojbu, ali mogu ih informirati, pa je tako Turistička zajednica mjesta Silba, na ideju novoodabrane direktorice Natashe Kadin, odlučila grafički i uz prigodne poruke na lokalnom narječju informirati obveznike o rokovima za plaćanje i drugim obvezama.
.

Vlasnici kuća za odmor i članovi njihovih obitelji imaju mogućnost turistički boravak platiti u paušalnom iznosu za cijelu turističku sezonu ako se prijave u sustav do 15. srpnja

Vlasnici kuća za odmor i članovi njihove obitelji (osobe koje nemaju stalno prebivalište ili boravište u objeku čiji su vlasnik i ne iznajmljuju ga turistima u komercijalne svrhe) imaju mogućnost turistički boravak platiti u paušalnom iznosu za cijelu turističku sezonu, a on iznosi 60 kuna za prve dvije prijavljene osobe te 25 kuna za svaku slijedeću. Djeca do 12 godina oslobođena su plaćanja, no moraju se prijaviti u sustav, dok se za djecu od 12 do 18 godina plaća 50% iznosa. Prijava boravka nakon 15. srpnja obračunava se po danu.

Prijatelje koji im dolaze u posjet dužni su prijaviti u sustav, a te su osobe obvezne platiti puni iznos dnevne turističke pristojbe koji propisuje jedinica lokalne samouprave.

Vlasnici objekta koji nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište, a borave u objektu i dio objekta iznajmljuju turistima u komercijalne svrhe, također su dužni prijaviti svoj boravak i platiti turističku pristojbu.

.
I stanovnici su se dužni registrirati ako im dolazi obitelj i prijatelji iz drugih općina ili gradova

Takav je boravak, naravno, besplatan.

Stanovnici općina i gradova dužni su se registrirati u sustav eVisitor i prijaviti boravak obitelji i prijatelja koji dolaze iz drugih gradova ili općina i noće u njihovim objektima, no nisu dužni plaćati boravišnu pristojbu

Stanovnici turističkih destinacija dužni su registrirati se u sustav eVisitor ako im u posjetu dolaze obitelj i prijatelji s područja drugih jedinica lokalne samouprave i noće u njihovom domu, no nitko od njih nije dužan platiti turističku pristojbu. Obveza prijave takvog boravka postoji isključivo zbog pravnih i statističkih razloga.

Vlasnici objekata u kojima borave sezonski radnici dužni su zavesti radnike u sustav eVisitor, no nisu dužni platiti boravišnu pristojbu

Sezonski radnici također moraju biti zavedeni u sustav eVisitor od strane vlasnika objekta u kojem noće, no nisu obveznici plaćanja turističke pristojbe.

Kreativne ideje pozdravljamo, a za sve dodatne informacije o obvezama rezidenata i nerezidenata vas pozivamo da se obratite lokalnoj turističkoj zajednici.

___________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: TZM Silba